Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak je za osobe koje žele da kontrolišu računar i tekst autora pomoću glasa sa Windows. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Pristupačnost za Windows u kojem možete pronaći dodatne informacije o Windows funkcijama pristupačnosti. Da biste potražili opštu pomoć, posetite matičnu stranicu Microsoft podrške.

Ovaj članak daje odgovore na neka od najčešće postavljanih pitanja o novoj funkciji za glasovni pristup u programu Windows. Listu komandi za glasovni pristup potražite u članku Lista komandi za glasovni pristup.

Glasovni pristup je nova funkcija u programu Windows 11 koja svima omogućava da upravljaju računarima i kreiraju tekst isključivo putem glasa i to bez potrebe za internet vezom. Na primer, možete otvarati aplikacije i prebacivati se između njih, pregledati veb, kao i čitati i sastavljati e-poruke koristeći svoj glas. Za dodatne informacije, idite na članak „Koristite glasovni pristupa da biste upravljali svojim računarom i kreirali tekst“.

Glasovni pristup je dostupan u Windows 11 verziji 22H2 i novijim verzijama. Dodatne informacije o novim funkcijama Windows 11 22H2 i o tome kako da preuzmete ispravku potražite u članku Šta je novo u nedavnim ispravkama za Windows. Niste sigurni koju verziju Windows imate? Pogledajte: Pronalaženje verzije operativnog sistema Windows.

Koje su razlike između novog pristupa glasu i klasičnog Windows govora (WSR)?

Glasovni pristup je funkcija komande koja je trenutno dostupna na engleskom, nemačkom, španskom i francuskom. WSR je klasična funkcija komande koja je dostupna na više jezika. Da biste saznali više o razlikama, pogledajte odeljak Mogu li da zadržim Dragon ili Windows prepoznavanje govora pokrenutim sa glasovnim pristupom?

Ako želite da saznate više o WSR-u, pogledajte članak Korišćenje prepoznavanja glasa u operativnom sistemu Windows.

Mogu li da zadržim Zmaja ili Windows prepoznavanje govora pokrenuto sa glasovnim pristupom?

Razumemo da ćete možda želeti da održite glasovni pristup zajedno sa drugom pomoćnom govornom tehnologijom otvorenom u isto vreme. Da bismo bili sigurni da ne probudite slučajno obe aplikacije ili da obe odete u stanje spavanja, uveli smo jedinstvene reči za buđenje sa glasovnim pristupom koje ne utiču na Dragon ili WSR. Na taj način možete lako da se prebacujete između rešenja bez istovremenog slušanja oba. 

Različite reči za buđenje navedene su u sledećoj tabeli.

Glasovni pristup

WSR

Zmaj

Buđenje glasovnog pristupa

Probudi se

Probudi se

Privremeno isključivanje pristupa glasu

Idi spavati

Idi spavati

Koja je razlika između glasovnog pristupa i kucanja glasa?

Možda ste koristili kucanje glasom i pitate se kako se razlikuje od glasovnog pristupa. Iako glasovni pristup i kucanje glasa imaju sličnosti, neke razlike će vam pomoći da odlučite koje iskustvo da odaberete. Kucanje glasa nudi diktiranje koje vam omogućava da kreirate tekst glasom. Glasovni pristup nudi komandovanje i diktiranje, što znači da možete da izvršite ne samo kreiranje teksta, već i sve zadatke na računaru, kao što su rad i interakcija sa različitim aplikacijama i uređivanje teksta.

Neke ključne razlike između glasovnog pristupa i kucanja glasa navedene su u sledećoj tabeli:

Kategorija

Glasovni pristup

Kucanje glasom

Kako da pokrenete funkciju

Glasovni pristup može da se počne pomoću stavke Postavke>pristupačnost>Govor.

Možete da ga potražite i iz " Start" menija .

Kucanje glasom može da se počne pritiskom na taster sa Windows logotipom+H na hardversku tastaturu.

Takođe možete da pritisnete taster Mikrofon pored razmaknice na tastaturi na ekranu osetljivom na dodir.

Kriterijumi za pokretanje

Glasovni pristup može da se počne u bilo kom trenutku.

Kucanje glasom se može pokrenuti samo ako se kursor nalazi u okviru za tekst.

Dostupno u

Windows 11

Windows 11, Windows 10

Podržani jezici

Glasovni pristup je trenutno dostupan na engleskom, španskom, francuskom i nemačkom.  Više detalja potražite u članku Podešavanje glasovnog pristupa.

Kucanje glasom nudi više jezika. Više detalja potražite u članku Korišćenje kucanja glasom za razgovor umesto kucanja na računaru.

Napomena: Ako već imate pristup glasu i pokušavate da započnete kucanje glasa (taster sa Windows logotipom+H), dobijate sledeću poruku: "Za kucanje možete da koristite i glasovni pristup. Izaberite okvir za tekst i počnite da diktirate".

Više detalja o kucanju glasom potražite u članku Korišćenje kucanja glasom za razgovor umesto kucanja na računaru.

Mogu li da koristim glasovni pristup u podešavanju za više ekrana?

Da, glasovni pristup sada može da se koristi u podešavanju za više ekrana. Više detalja potražite u članku Korišćenje glasovnog pristupa u podešavanju za više ekrana.

Mogu li da prevučem korisnički interfejs za glasovni pristup?

Na ekranu ne možete da pomerate traku za glasovni pristup. Popravljeno je pri vrhu glavnog ekrana, tako da neće sakriti ništa drugo. Korisnički interfejs za glasovni pristup vam omogućava da uključite i isključite mikrofon pomoću komandi za glasovni pristup. On prikazuje šta govorite dok to govorite i prikazuje uputstva koja će vam pomoći da koristite glasovni pristup.

Mogu li da koristim čitač ekrana sa glasovnim pristupom?  

Da, možete da koristite čitač ekrana da biste podesili glasovni pristup. Možete započeti glasovni pristup sistemu, preuzeti neophodan model govora da biste poboljšali mogućnosti prepoznavanja glasa, izabrati mikrofon koji će se koristiti sa glasovnim pristupom, kretati se kroz korisnički interfejs za glasovni pristup i pristupiti stranici pomoći za komande da biste pročitali podržane komande.

Narator, ugrađeni čitač ekrana u operativnom sistemu Windows, sada vam omogućava da diktirate i uređujete tekst u okvirima za tekst pomoću glasovnog pristupa. Možete da čujete nazad diktirani tekst za kreiranje teksta bez ruku. Pored toga, možete da koristite i glasovni pristup da biste naratoru dodeli komande. Na primer, "Uključite Narator", "Govorite brže", "Izbor za čitanje", "Čitaj sledeći red" itd.

Da biste znali čitavu listu komandi naratorapodržane uz glasovni pristup, kliknite na ikonu pomoći na traci za glasovni pristup, izaberite stavku "Prikaži sve komande" i odaberite stavku "Komande naratora".

Šta neće funkcionisati:

 • Korišćenje vodiča za glasovni pristup sa čitačem ekrana.

 • Osnovne funkcije za glasovni pristup:

  • Koristite različite komande za glasovni pristup da biste obavili različite zadatke.

  • Korišćenje komandi "Kliknite" ili preklapanja brojeva za interakciju sa određenim stavkama na ekranu.

  • Koristite prekrivke koordinatne mreže da biste kontrolisali pokazivač miša.

Napomene: 

 • Možete da pritisnete kombinaciju tastera Alt+Tab da biste se kretali kroz sve otvorene aplikacije i premestili fokus na korisnički interfejs za glasovni pristup.

 • Ako ne koristite slušalice za slušanje čitača ekrana, glasovni izlaz iz čitača ekrana može da pokupi mikrofon za glasovni pristup, što dovodi do nepoželjnog ponašanja.

Imam problema prilikom preuzimanja jezičkih datoteka kada pokušavam da podesim glasovni pristup. Šta da radim?

Ako imate problema sa preuzimanjem jezičkih datoteka, pogledajte rešavanje problema sa podešavanjem natpisa uživo ili podešavanjem glasovnog pristupa.

Ne mogu da koristim glasovni pristup za prijavljivanje na računar. Šta da radim?

Glasovni pristup je sada dostupan za prijavljivanje na računar počevši od verzijeWindows 11, verzija 23H2. Da biste omogućili ovu funkciju, možete da uključite glasovni pristup sa potpalete pristupačnosti na zaključanom ekranu ili da se automatski pokrene svaki put tako što ćete izabrati opciju Pokreni glasovni pristup pre prijavljivanja na računar pomoću postavke>Pristupačnost>Speech.

Mogu li da koristim glasovni pristup tokom podešavanja novog Windows računara?

Glasovni pristup može da se koristi za podešavanje novog računara počevši od verzijeWindows 11, verzija 23H2. Glasovni pristup možete da uključite iz menija Potpaleta pristupačnosti.  Morate biti povezani sa internetom da biste preuzeli željeni jezik po prvi put i nastavili sa podešavanjem računara.

Mogu li da koristim komandu "<ime>" na svim stavkama korisničkog interfejsa?

Uz nove ispravke za glasovni pristup, možete da koristite i komandu "Kliknite <ime>" da biste vršili interakciju sa stavkama korisničkog interfejsa:

 • Specijalni znakovi u njihovim imenima, na primer Network & internet u aplikaciji Postavke

 • Brojevi u imenu, na primer 7 u aplikaciji "Kalkulator "

 • Imena datoteka, na primer "Prezentacija1".

Ako imate starije verzije za pristup glasu, ako i dalje imate grešku, preporučujemo da koristite delimično ime za stavku, na primer "Mreža" sa komandom "Kliknite" da biste vršili interakciju sa tom stavkom. Možete da koristite i prekrivke za interakciju sa takvim kontrolama.

Više informacija potražite u članku Korišćenje glasa za interakciju sa stavkama na ekranu.

Takođe pogledajte

Podešavanje glasovnog pristupa

Prvi koraci uz glasovni pristup

Korišćenje glasa za rad sa operativnim sistemom Windows i aplikacijama

Korišćenje miša sa glasom

Korišćenje glasa za interakciju sa stavkama na ekranu

Diktiranje teksta pomoću glasa

Korišćenje tastature sa glasom

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×