Rešavanje problema prilikom Windows

Pomoć i učenje za Windows 11 uskoro stiže!

U međuvremenu, pogledajte šta je dostupno za Windows 10 na kartici Windows 10.

Saznajte više o operativnom sistemu Windows 11

Windows 11 logotip na plavoj pozadini

U Windows 10 možete da odlučite kada i kako da nabavite najnovije ispravke da bi uređaj držao nesmetano i bezbedno radi. Ovaj članak će vam pomoći da odgovorite na pitanja i rešite uobičajene probleme sa Windows 10 ažuriranja.

Ako tražite informacije o tome kako da aktivirate ovu Windows 10 ili da biste potvrdili da je vaša instalacija Windows 10 aktivirana, pogledajte aktiviranje Windows 10.

Imate problema sa instaliranjem Windows ispravkama? Počnite odavde.

Možda nećete moći da ažurirate uređaj na najnoviju verziju Windows 10 nekoliko razloga. Sledeći saveti mogu vam pomoći da ukažete na problem koji utiče na uređaj.

Pre nego što počnete, uverite se da je uređaj priključen na izvor napajanja i povezan na internet. Zatim isprobajte dolenavene korake da biste ažurirali računar.

Neke ispravke zahtevaju pristup administratora. Ako nalog nema pristup administratora, pogledajte kreiranje lokalnog korisničkog naloga ili administratorskog naloga u programu Windows 10. Ili, ako neko drugi kod kuće ili u vašoj kancelariji ima administratorski nalog na vašem uređaju, pokušajte da od njega tražite da instalira ispravke.

Važno: 

 • Pre nego što probate neko od dolenavanih rešenja, uverite se da ste napravili kopiju ličnih datoteka. Istoriju datoteka možete da koristite za rezervnu kopiju datoteka na drugom disku ili za umetanje USB diska i korišćenje istraživača datoteka za prevlačenje i kopiranje važnih datoteka na USB disk. Ako se prijavujete na aplikaciju Windows microsoft naloga, postavke sistema će se automatski vratiti kada se povežete sa internetom.

 • Takođe možete da kopirate datoteke pomoću OneDrive. Dodatne informacije potražite u članku Površina fascikli "Dokumenti", "Slike" i "Radna površina" pomoću OneDrive.

Uverite se da uređaj ima dovoljno prostora. Uređaj zahteva najmanje 16 GB slobodnog prostora da biste nadogradili 32-bitni OS ili 20 GB za 64-bitni OS. Ako uređaj ima mali čvrsti disk, možda ćete morati da umetnete USB disk da biste ga ažurirali.

Ako vam ponestaje prostora za skladištenje na računaru, isprobajte tehnike iz radnog prostora na disk jedinici u programu Windows 10.

Mnoge ispravke zahtevaju da ponovo pokrenete uređaj. Sačuvajte rad i zatvorite sve otvorene aplikacije. Zatim izaberite Pokreni >Napajanje , a zatim izaberite Ažuriraj i ponovo pokreniili Ažuriraj i isključi.

Čak i ako ste preuzeli neke ispravke, možda će biti više dostupnih. Kada probate prethodno korake, ponovo pokrenite Windows Ažuriraj tako što > Postavke > Update & Security > Windows Update > Proveri da li postoje ispravke. Preuzmite i instalirajte sve nove ispravke.

Proverite da li postoje ispravke u Postavke

Uklonite sve spoljne uređaje i disk jedinice, bazne jedinice i drugi hardver priključen na uređaj koji nisu potrebni zbog osnovne funkcionalnosti. Zatim pokušajte ponovo da pokrenete ispravke i vidite da li je ovo rešilo problem. Ako nije, prešli na sledeći savet.

Ako ste dodali hardver na uređaj, proverite da li postoje ispravke upravljačkih programa nezavisnih proizvođača i uputstva za instalaciju na veb lokaciji proizvođača hardvera. Ažurirajte upravljačke programe, a zatim pokušajte ponovo da pokrenete ispravke i vidite da li je ovo rešilo problem. Ako nije, prešli na sledeći savet.

 1. U polju za pretragu na traci zadataka otkucajte upravljač uređajima, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Upravljač uređajima.

 2. U prozoru koji se pojavi, potražite bilo koji uređaj sa žutim znakom uzvičica pored njega. (Možda ćete morati da izaberete svaku kategoriju da biste prikazali listu uređaja.) Izaberite ime uređaja.

 3. Izaberite radnju, a zatim odaberite ažuriraj upravljački program ili Deinstaliranje da biste ispravili greške.

Uobičajena pitanja u vezi sa rešavanjem problema

Ako dobijate poruku o grešci sa određenim kodom greške, pokušajte da pokrenute alatku Windows rešavanje problema sa ažuriranjima. Ako to ne reši problem, pogledajte otklanjanje grešaka Windows ažuriranja i pratite uputstva da biste rešili uobičajene probleme sa ažuriranjima.

Vreme potrebno za preuzimanje i instaliranje ispravki zavisi od brzine veze, postavki mreže i veličine ispravke. Ako instalacija ostane zaglavljena na istom procentu, pokušajte ponovo da proverite da li postoje ispravke ili da Windows alatku za rešavanje problema sa ažuriranjima.

Da biste proverili da li postoje ispravke, izaberite stavku > Postavke  > Ažuriraj & Bezbednost > Windows Ažuriraj > Proveri da li postoje ispravke.    

Da biste potražili pomoć, u polju za pretragu na traci zadataka otkucajte pomoć ,a zatim izaberite Pronalaženje pomoći stavku sa liste rezultata. Da biste ostavili povratne informacije ako naiđete na dodatne probleme, u polju za pretragu na traci zadataka otkucajte čvorište za povratne informacije ,a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Čvorište za povratne informacije. 

Windows 10 je najsigurniji Windows do sada i preporučujemo da ostanete ažurirani kako biste zaštitili računar od bezbednosnih rizika i da biste održali neometani rad. Međutim, možete privremeno da pauzirajte ispravke, kao i da planirate ponovno pokretanje da biste instalirali ispravke u trenutku koji vam odgovara.
Saznajte kako da privremeno pauzirajte ispravke
Saznajte kako da zakažete ponovno pokretanje da biste instalirali ispravke u vreme koje vam odgovara 

Primićete obaveštenje samo kada bude vreme da ponovo pokrenete računar da biste primenili instalirane ispravke.

Saveti: 

 • Ako posle ažuriranja treba da znate gde ste stali sa radom, koristite vremensku osu da biste se ponovo vratili.

 • Da biste počeli sa vremenskom osom, izaberite Prikaz zadataka na traci zadataka ili pritisnite taster sa Windows sa logotipom +Tab i izaberite aktivnost koju želite da nastavite.

Mesečne ispravke kvaliteta Windows 10 su prilično male i imaju minimalan uticaj na korišćenje podataka. Ispravke funkcija se obično dešavaju dvaput godišnje i možete da kontrolišete kada da ih instalirate. Oni zahtevaju više podataka, ali su ređe česti.

Ako imate određenu vezu, neke ispravke za Windows se neće instalirati automatski. Tered connections in Windows 10

Računar može biti spor iz više razloga, ali ažuriranje na najnoviju verziju programa Windows 10 može da poboljša njene performanse. Pomoć za spori računar pogledajte u Saveti poboljšanje performansi računara u programu Windows 10.

Ako imate problema pri pronalaženju datoteka nakon nadogradnje Windows 10, pogledajte pronalaženje izgubljenih datoteka posle nadogradnje da biste pronašli druge stvari koje možete da isprobate.

Više opcija

Upozorenje: Microsoft preporučuje da probate procedure iz ovog odeljka samo ako vam odgovara da radite na komandnoj liniji. Ove procedure zahtevaju administratorske dozvole na uređaju. 

 1. U polje za pretragu na traci zadataka otkucajte komandna linija, a zatim sa liste opcija izaberite stavku Pokreni kao administrator. Izaberite Da. Zatim u prozoru koji se pojavi otkucajte jednu po jednu komandu, uključujući i razmake kao što je prikazano. Kada otkucate svaku komandu, pritisnite taster Enter. Zatim pustite svaku komandu da se dovrši pre nego što otkucate sledeću komandu.

  net Stop bits

  net stop wuauserv

  ren %systemroot%\softwaredistribution softwaredistribution.bak

  ren %systemroot%\system32\catroot2 catroot2.bak

  net start bits

  net start wuauserv

 2. Kada sve ove komande dovrše, zatvorite prozor komandne linije i ponovo pokrenite računar.

U nekim slučajevima antivirusni softver nezavisnog proizvođača ili bezbednosni softver mogu da izazovu greške kada pokušate da ažurirate na najnoviju verziju Windows 10. Možete privremeno da deinstalavate ovaj softver, ažurirate računar, a zatim ponovo instalirate softver kada uređaj bude ažuriran. Preporučujemo da koristite antivirusni program nezavisnog proizvođača ili bezbednosni softver koji je kompatibilan sa najnovijom verzijom Windows 10. Kompatibilnost možete da proverite tako što ćete posetiti veb lokaciju proizvođača softvera.

Napomena: Pre deinstaliranja softvera proverite da li znate kako da ponovo instalirate programe i da imate sve neophodne šifre proizvoda.

U polju za pretragu na traci zadataka otkucajte komandna linija, a zatim sa liste opcija izaberite stavku Pokreni kao administrator. Izaberite Da. U prozoru koji se pojavi otkucajte sledeću komandu, uključujući razmak kao što je prikazano:
chkdsk/f C:
, a zatim pritisnite taster Enter. Popravke će se automatski pokrenuti na čvrstom disku i od vas će se tražiti da ponovo pokrenete uređaj.

Čisto ponovno pokretanje pokreće Windows pokreće sa minimalnim skupom upravljačkih programa i programa za pokretanje. To pomaže da se otklanjaju neusaglašenosti softvera do kojih dolazi kada instalirate program ili ispravku koja može da izazove probleme prilikom ažuriranja računara.
Saznajte kako da ponovo pokrenete čisto računanje

 1. U polje za pretragu na traci zadataka otkucajte komandna linija, a zatim sa liste opcija izaberite stavku Pokreni kao administrator.

 2. U prozoru koji se pojavi otkucajte ovu komandu uključujući razmake kao što je prikazano:
  DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

 3. Pritisnite taster Enter. Kada se operacija komande uspešno pokrene, videćete poruku o potvrdi na komandnoj liniji koja kaže "Operacija vraćanja je uspešno dovršena" ili "Operacija je uspešno dovršena".  
  Napom: Ako ne vidite poruku o potvrdi, ponovo ukucajte komandu i pokušajte ponovo.

 4. Zatim otkucajte ovu komandu, uključujući razmak kao što je prikazano:
  sfc /scannow

 5. Pritisnite taster Enter. Sačekajte da verifikacija sfc skeniranja dostigne 100% dovršavanje, a zatim zatvorite komandnu liniju.

 6. Pokušajte da ponovo Windows ažuriranje.

Komandna linija koja prikazuje: DISM/Onlin /Cleanup-Image/RestoreHealth

Saznajte kako da popravite Windows sliku

Idite na stranicu za preuzimanje softvera i izaberite stavku Preuzmi alatku sada da biste preuzeli alatku za čistu instalaciju. Uverite se da ste pažljivo pročitali beleške sa stranice za preuzimanje softvera pre nego što koristite alatku.

I dalje ne mogu da se zaglavim?

Obratite se Microsoft podršci ako i dalje imate problema sa Windows ispravkama. 

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×