Srodne teme
×
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Bezbednosne tastere možete da koristite kao metod prijavljivanja bez lozinke u okviru organizacije. Bezbednosni ključ je fizički uređaj koji se koristi sa jedinstvenim PIN kodom za prijavljivanje na poslovni ili školski nalog. Pošto bezbednosni tasteri zahtevaju da imate fizički uređaj i nešto što samo vi znate, on se smatra jačim metodom verifikacije od korisničkog imena i lozinke.

Korišćenje bezbednosnog ključa kao metoda potvrde identiteta bez lozinke trenutno je u javnom pregledu. Ako se ono što vidite na ekranu ne podudara sa ovim što je obuhvaćeno ovim člankom, to znači da administrator još uvek nije uključio ovu funkciju. Dok se ova funkcija ne uključi, morate da odaberete drugi metod potvrde identiteta sa stranice Bezbednosne informacije. Dodatne informacije o pregledima potražite u članku Dodatni uslovi korišćenja za Microsoft Azure Previews.

Napomene: 

 • Ako ne vidite opciju bezbednosnog ključa, vaša organizacija vam možda ne dozvoljava da koristite ovu opciju za verifikaciju. U tom slučaju, moraćete da odaberete drugi metod ili da se obratite tehničkoj podršci organizacije za dodatnu pomoć.

 • Da biste mogli da registrujete bezbednosni ključ, morate imati registrovan najmanje jedan dodatni metod verifikacije bezbednosti.

Šta je to bezbednosni ključ?

Trenutno podržavamo nekoliko dizajna i dobavljača bezbednosnih ključeva pomoću Fast Identity Online (FIDO2) protokola za potvrdu identiteta bez lozinke. Ovi tasteri vam omogućavaju da se prijavite na poslovni ili školski nalog da biste pristupili resursima zasnovanim na oblaku organizacije kada se nalazite na podržanom uređaju i veb pregledaču.

Administrator ili vaša organizacija će vam obezbediti bezbednosni ključ ako vam je potreban za poslovni ili školski nalog. Postoje različiti tipovi bezbednosnih ključeva koje možete da koristite, na primer USB ključ koji priključite na uređaj ili NFC ključ koji dodirnete u NFC čitač. Više informacija o bezbednosnom ključu, uključujući koji tip je, možete pronaći u dokumentaciji proizvođača.

Napomena: Ako ne možete da koristite FIDO2 bezbednosni ključ, postoje drugi metodi verifikacije bez lozinke koje možete da koristite, kao što je aplikacija Microsoft Authenticator ili Windows Hello. Dodatne informacije o Windows Hello potražite Windows Hello pregleda.

Pre nego što počnete

Da biste mogli da registrujete bezbednosni ključ, svi sledeći uslovi moraju biti ispunjeni:

 • Administrator je uključio ovu funkciju za korišćenje u okviru vaše organizacije.

 • Na uređaju koji radi pod operativnim sistemom Ispravka za Windows 10 iz maja 2019. i koristite podržani pregledač.

 • Imate fizički bezbednosni ključ koji je odobrio administrator ili organizacija. Bezbednosni ključ mora biti usaglašen sa sistemom FIDO2 i sa korporacijom Microsoft. Ako imate pitanja o bezbednosnom ključu i da li je kompatibilan, obratite se tehničkoj podršci vaše organizacije.

Registrujte bezbednosni ključ

Morate da kreirate bezbednosni ključ i date mu jedinstveni PIN da biste mogli da se prijavite na poslovni ili školski nalog pomoću ključa. Možda imate do 10 ključeva registrovanih na nalogu.

 1. Idite na stranicu Moj profil na stranici Moj nalog i prijavite se ako to već niste uradili.

 2. Izaberite bezbednosne informacije, izaberite stavku Dodaj metod, a zatim sa liste Dodavanje metoda izaberite stavku Bezbednosni ključ.

  Add method box, with Security key selected

 3. Izaberite stavku Dodaj, a zatim izaberite tip bezbednosnog ključa koji imate, USB uređaj ili NFC uređaj.

  Odaberite da li imate USB ili NFC tip bezbednosnog ključa

  Napomena: Ako niste sigurni koji tip bezbednosnog ključa imate, pogledajte dokumentaciju proizvođača. Ako niste sigurni za proizvođača, obratite se tehničkoj podršci vaše organizacije za pomoć.

 4. Uverite se da vam je bezbednosni ključ fizički dostupan, a zatim na stranici Bezbednosni ključ kliknite na dugme Dalje.

   

 5. Na stranici Podešavanje novog metoda prijavljivanja izaberite stavku Dalje, a zatim:

  • Ako je bezbednosni ključ USB uređaj, umetnite bezbednosni ključ u USB port uređaja.

  • Ako je bezbednosni ključ NFC uređaj, dodirnite bezbednosni ključ čitaoca.

 6. Ako koristite Chrome ili Edge, pregledač može da odredi prioritet registracije ključa za prolaz uskladištenog na mobilnom uređaju preko ključa za prolaz uskladištenog na bezbednosnom ključu.

  • Počevši Windows 11 verzijom 23H2, možete da se prijavite pomoću poslovnog ili školskog naloga i kliknete na dugme Dalje. Ispod stavke Više izbora odaberite stavku Bezbednosni ključ i kliknite na dugme Dalje.

   Snimak ekrana načina čuvanja bezbednosnog ključa na Windows 11.

  • U starijim verzijama operativnog sistema Windows pregledač može da prikaže ekran za uparivanje QR-a za registrovanje ključa za prolaz uskladištenog na drugom mobilnom uređaju. Da biste umesto toga registrovali ključ za prolaz koji je uskladišten na bezbednosnom ključu, umetnite bezbednosni ključ i dodirnite ga da biste nastavili.

   Snimak ekrana koji pokazuje kako da sačuvate bezbednosni ključ na Windows 10.

 7. U polju za bezbednost operativnog sistema Windows otkucajte PIN za jedinstvenu bezbednosnu šifru, a zatim kliknite na dugme U redu. Vratićete se na polje Podešavanje novog metoda prijavljivanja.

 8. Izaberite stavku Dalje.

 9. Vratite se na stranicu Bezbednosne informacije, otkucajte ime koje ćete prepoznati kasnije za novi bezbednosni ključ, a zatim kliknite na dugme Dalje.

  Stranica "Bezbednosne informacije", imenovanje bezbednosnog ključa

 10. Kliknite na dugme Gotovo da biste zatvorili stranicu bezbednosnog ključa. Stranica "Bezbednosne informacije" se ažurira informacijama o bezbednosnom ključu.

  Stranicu "Bezbednosne informacije", sa prikazanim svim registrovanim metodama

Brisanje bezbednosnog ključa iz bezbednosnih informacija

Ako izgubite ili više ne želite da koristite bezbednosni ključ, možete da izbrišete ključ iz bezbednosnih informacija. Iako to sprečava korišćenje bezbednosnog ključa sa poslovnim ili školskim nalogom, bezbednosni ključ nastavlja da skladišti podatke i informacije o akreditivema. Da biste izbrisali podatke i informacije o akreditive iz samog bezbednosnog ključa, pratite uputstva u odeljku "Uspostavljanje početnih vrednosti bezbednosnog ključa" u ovom članku.

 1. Izaberite vezu Izbriši iz bezbednosnog ključa koju želite da uklonite.

 2. Kliknite na dugme U redu u polju Izbriši bezbednosni ključ.

Bezbednosni ključ je izbrisan i više nećete moći da ga koristite za prijavljivanje na poslovni ili školski nalog.

Važno: Ako greškom izbrišete bezbednosni ključ, možete ga ponovo registrovati koristeći uputstva u odeljku "Registrovanje bezbednosnog ključa" u ovom članku.

Upravljanje postavkama bezbednosnih ključa iz postavki operativnog sistema Windows

Postavkama bezbednosnih ključa možete da upravljate iz aplikacije "Postavke operativnog sistema Windows", uključujući uspostavljanje početnih vrednosti bezbednosnog ključa i kreiranje novog PIN koda bezbednosnog ključa.

Uspostavljanje početnih vrednosti bezbednosnog ključa

Ako želite da izbrišete sve informacije o nalogu uskladištene na fizičkom bezbednosnom ključu, morate da vratite ključ na fabričke podrazumevane vrednosti. Uspostavljanje početnih vrednosti bezbednosnog ključa briše sve iz ključa, omogućavajući vam da počnete iz početka.

Važno: Uspostavljanje početnih vrednosti bezbednosnog ključa briše sve iz ključa i uspostavljanje fabričkih podrazumevanih vrednosti. Svi podaci i akreditivi će biti obrisani.

 1. Otvorite aplikaciju "Postavke operativnog sistema Windows ", izaberite stavku Nalozi, izaberite Opcije prijavljivanja, izaberite bezbednosni ključ, a zatim stavku Upravljanje.

 2. Umetnite bezbednosni ključ u USB port ili dodirnite NFC čitač da biste potvrdili identitet.

 3. Pratite uputstva na ekranu na osnovu određenog proizvođača bezbednosnih ključa. Ako vaš ključni proizvođač nije naveden u uputstvima na ekranu, pogledajte sajt proizvođača za više informacija.

 4. Izaberite stavku Zatvori da biste zatvorili ekran Upravljanje.

Kreiranje novog PIN koda bezbednosnog ključa

Možete da kreirate novi PIN bezbednosnog ključa za bezbednosni ključ.

 1. Otvorite aplikaciju "Postavke operativnog sistema Windows ", izaberite stavku Nalozi, izaberite Opcije prijavljivanja, izaberite bezbednosni ključ, a zatim stavku Upravljanje.

 2. Umetnite bezbednosni ključ u USB port ili dodirnite NFC čitač da biste potvrdili identitet.

 3. Izaberite stavku Dodaj iz oblasti PIN kôda za bezbednost, otkucajte i potvrdite novi PIN kôd bezbednosnog ključa, a zatim kliknite na dugme U redu.

 4. Bezbednosni ključ se ažurira novim bezbednosnim ključem PIN-a za korišćenje sa poslovnim ili školskim nalogom. Ako odlučite da ponovo promenite PIN, možete da izaberete stavku Promeni.

 5. Izaberite stavku Zatvori da biste zatvorili ekran Upravljanje.

Verifikacija bezbednosti u odnosu na poništavanje lozinke

Metodi bezbednosnih informacija koriste se za verifikaciju dva faktora bezbednosti i za poništavanje lozinke. Međutim, ne mogu svi metodi da se koriste za oba.

Metod

Koristi se za

Aplikacija Authenticator

Dvostruka verifikacija i poništavanje lozinke.

Tekstualne poruke

Dvostruka verifikacija i poništavanje lozinke.

Pozive

Dvostruka verifikacija i poništavanje lozinke.

Bezbednosni ključ

Verifikacija dva faktora.

Nalog e-pošte

Samo za poništavanje verodostojnosti lozinke. Moraćete da odaberete drugi metod za verifikaciju sa dva faktora.

Pitanja o bezbednosti

Samo za poništavanje verodostojnosti lozinke. Moraćete da odaberete drugi metod za verifikaciju sa dva faktora.

Sledeći koraci

 • Dodatne informacije o metodama verifikacije bez lozinke potražite u članku Microsoft Azure AD počinje javni pregled FIDO2 bezbednosnih ključeva, omogućavanje objave na blogu bez lozinke ili čitanje Windows Hello pregleda .

 • Detaljne informacije o bezbednosnim ključevima usaglašenim sa korporacijom Microsoft.

 • Poništite lozinku ako ste je izgubili ili zaboravili, na portalu za poništavanje lozinke ili pratite korake u članku Poništavanje lozinke za posao ili školu.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×