Excel formulama koje daju skup vrednosti, poznat i kao niz, daju te vrednosti u susedne ćelije. Ovo ponašanje se naziva prelivanje.

Formule koje daju nizove promenljive veličine nazivaju se dinamičke formule niza. Formule koje trenutno daju nizove koji se uspešno preliju mogu se nazivati prelivenim formulama niza. 

Slede neke beleške koje će vam pomoći da razumete i koristite ovaj tip formula. 

Šta znači prelivanje?

Napomena: Starije formule niza, poznate kao zatamnjene formule niza, uvek daju rezultat fiksne veličine – one se uvek preliv u isti broj ćelija. Ponašanje prelivanja opisano u ovoj temi ne odnosi se na zatamnjene formule niza.

Prelivanje znači da je formula dala više vrednosti, a te vrednosti su postavljene u susedne ćelije. Na primer, =SORT(D2:D11,1,-1), koja sortira niz opadajućim redosledom, daje odgovarajući niz koji je visok 10 redova. Ali, formulu treba uneti samo u gornju levu ćeliju ili taster F2 u ovom slučaju, i ona će se automatski preliti u ćeliju F11.

Sortiranje vrednosti u ćelijama D2:D11 sa =SORT(D2:D11,1,-1)

Ključne tačke

 • Kada pritisnete taster Enter da biste potvrdili formulu, Excel ćete dinamički veličiniti izlazni opseg i postaviti rezultate u svaku ćeliju u okviru tog opsega.

 • Ako pišete dinamičke formule niza da bi delovala na listi podataka, može biti korisno da je postavite u Excel tabelu, a zatim da koristite strukturisane reference za upućivanje na podatke. To je zato što se strukturovane reference automatski prilagođavaju kako se redovi dodaju ili uklanjaju iz tabele.

 • Prelivene formule niza nisu podržane u Excel tabelama, pa bi trebalo da ih postavite u koordinatnu mrežu izvan tabele. Tabele najbolje mogu da drže redove i kolone nezavisnih podataka.

 • Kada unesete formulu prelivenog niza, kada izaberete bilo koju ćeliju u oblasti prelivanja, Excel ćete postaviti istaknutu ivicu oko opsega. Ivica će nestati kada izaberete ćeliju izvan te oblasti.

  Formula niza sa istaknutim izlaznim opsegom sa plavom ivicom

 • Moguće je urediti samo prvu ćeliju u oblasti prelivanja. Ako izaberete drugu ćeliju u oblasti prelivanja, formula će biti vidljiva u polju za formulu, ali tekst je "duh" i ne može da se promeni. Ako treba da ažurirate formulu, trebalo bi da izaberete gornju levu ćeliju u opsegu niza, promenite je po potrebi, Excel će automatski ažurirati ostatak oblasti prelivanja za vas kada pritisnete taster Enter.

  Slika upečatljive formule niza, što znači da nije moguće urediti je jer to nije prva ćelija u opsegu niza

 • Preklapanje formule – Formule niza ne mogu da se unose ako bilo šta blokira izlazni opseg. a ako se to desi Excel će vratiti #SPILL! grešku koja ukazuje na to da postoji blokada. Ako uklonite blokiranje, formula će se preliti na očekivani način. U dolenavenom primeru, izlazni opseg formule preklapa se sa drugim opsegom sa podacima i prikazan je sa iskošenim ivicama koje se preklapaju sa vrednostima koje ukazuju na to da ne može da se preliva. Uklonite podatke blokiranja ili ih kopirajte na neko drugo mesto i formula će se preliti na očekivani način.

  Slika #SPILL! grešku koja ukazuje na to da izlaz formule niza doživljava blokiranje koje sprečava prelivanje formule.

 • Zatamnjene formule niza unete pomoću kombinacije tastera CTRL+SHIFT+ENTER (CSE) i dalje su podržane zbog kompatibilnosti sa nazad, ali više ih ne treba koristiti. Ako želite, možete da konvertujete zasebne formule niza u dinamičke formule niza tako što ćete lokalisati prvu ćeliju u opsegu niza, kopirati tekst formule, izbrisati ceo opseg zatamnjenog niza, a zatim ponovo uneti formulu u gornju levu ćeliju. Pre nadogradnje zakasnelih formula niza na dinamičke formule niza, trebalo bi da imate na umu neku razliku u izračunavanjuizmeđu te dve formule.

 • Excel ima ograničenu podršku za dinamičke nizove između radnih svezaka i taj slučaj je podržan samo kada su obe radne sveske otvorene. Ako zatvorite izvornu radnu svesku, sve povezane dinamičke formule niza daju grešku #REF! error kada ih osvežite.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Funkcija FILTER

Funkcija RANDARRAY

Funkcija SEQUENCE

Funkcija SORT

Funkcija SORTBY

Funkcija UNIQUE

#SPILL! greške u programu Excel

Implicitni operator preseka: @

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×