Srodne teme
×
Formule i funkcije
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Formule i funkcije

MATCH

Savet: Pokušajte da koristite novu funkciju XMATCH, poboljšanu verziju funkcije MATCH koja radi u bilo kom smeru i podrazumevano vraća tačna podudaranja, što olakšava i olakšava korišćenje od svog prethodnika.

Funkcija MATCH traži određenu stavku u opseg ćelija, a zatim daje relativnu poziciju te stavke u opsegu. Na primer, ako opseg A1:A3 sadrži vrednosti 5, 25 i 38, onda formula =MATCH(25,A1:A3,0) daje broj 2 zato što je 25 druga stavka u opsegu.

Pregledač ne podržava video zapis.

Savet: Koristite funkciju MATCH umesto neke od funkcija LOOKUP kada vam je potreban položaj stavke, a ne sama stavka. Na primer, funkciju MATCH možete upotrebiti da biste obezbedili vrednost za argument br_reda funkcije INDEX.

Sintaksa

MATCH(vrednost_za_pronalaženje, niz_za_pronalaženje, [tip_podudaranja])

Sintaksa funkcije MATCH ima sledeće argumente:

 • vrednost_za_pronalaženje    Obavezno. Vrednost koju želite da pronađete u okviru argumenta niz_za_pronalaženje. Na primer, kada tražite nečiji broj u telefonskom imeniku, koristite ime osobe kao vrednost za pretraživanje, a broj telefona je željena vrednost.

  Argument vrednost_za_pronalaženje može da bude vrednost (broj, tekst ili logička vrednost) ili referenca ćelija za broj, tekst ili logičku vrednost.

 • niz_za_pronalaženje    Obavezno. Opseg ćelija koje se pretražuju.

 • tip_podudaranja    Opcionalno. Broj -1, 0 ili 1. Argument tip_podudaranja određuje kako će Excel podudarati vrednosti argumenta vrednost_za_pronalaženje sa vrednostima iz argumenta niz_za_pronalaženje. Podrazumevana vrednost ovog argumenta je 1.

  Sledeća tabela opisuje način na koji funkcija pronalazi vrednost na osnovu postavke u argumentu tip_podudaranja.

Tip_podudaranja

Ponašanje

1 ili izostavljeno

MATCH pronalazi najveću vrednost koja je manja od vrednosti argumenta vrednost_za_pronalaženje ili je jednaka njoj. Vrednosti u argumentu niz_za_pronalaženje moraju biti postavljene rastućim redosledom: ...-2, -1, 0, 1, 2, ..., A-Z, FALSE, TRUE.

0

MATCH pronalazi prvu vrednost koja je potpuno jednaka vrednosti argumenta vrednost_za_pronalaženje. Vrednosti u argumentu niz_za_pronalaženje mogu imati bilo kakav redosled.

-1

MATCH pronalazi najmanju vrednost koja je veća od vrednosti argumenta vrednost_za_pronalaženje ili je jednaka njoj. Vrednosti u argumentu niz_za_pronalaženje moraju biti postavljene padajućim redosledom, na primer: TRUE, FALSE, Z-A... 2, 1, 0, -1, -2,..., i tako dalje.

 • MATCH daje položaj podudarane vrednosti unutar niza_za_pronalaženje, ne i samu vrednost. Na primer, MATCH (”„b, {"”„, b”„, c"}, 0) daje 2, što je relativni položaj „b” unutar niza {„a”, „b”, „c”}.

 • MATCH ne razlikuje velika i mala slova kada poredi tekstualne vrednosti.

 • Ako MATCH ne uspe da pronađe podudarnost, daje vrednost greške #N/A.

 • Ako argument tip_podudaranja ima vrednost 0, a argument vrednost_za_pronalaženje je tekst, možete da koristite džoker znakove – znak pitanja (?) i zvezdicu (*) – u argumentu vrednost_za_pronalaženje. Znak pitanja se podudara sa bilo kojim pojedinačnim znakom, a zvezdica sa bilo kojim nizom znakova. Ako želite da pronađete pravi znak pitanja ili zvezdicu, upišite znak tilda (~) ispred znaka.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Proizvod

Broj

Banane

25

Narandže

38

Jabuke

40

Kruške

41

Formula

Opis

Rezultat

=MATCH(39,B2:B5,1)

Budući da ne postoji tačno podudaranje, dobija se položaj sledeće najniže vrednosti (38) u opsegu B2:B5.

2

=MATCH(41,B2:B5,0)

Položaj vrednosti 41 u opsegu B2:B5.

4

=MATCH(40,B2:B5,-1)

Daje grešku zato što vrednosti u opsegu B2:B5 nisu u opadajućem redosledu.

#N/A

Funkcija VLOOKUP

Funkcija INDEX

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×