Ova tema opisuje najčešće VLOOKUP razloge za zalutan rezultat funkcije i pruža predloge za korišćenje funkcija INDEX i MATCH umesto toga.

Savet: Takođe, pogledajte karticu sa kratkim uputstvima: Saveti za rešavanje problema u funkciji VLOOKUP koji predstavljaju uobičajene razloge za probleme #NA u praktičnoj PDF datoteci. PDF možete da podelite sa drugim osobama ili da ga odštampate za svoje potrebe.

Problem: Vrednost za pronalaženje nije u prvoj koloni u argumentu table_array

Jedno ograničenje funkcije VLOOKUP je da ona može da potraži samo vrednosti u koloni sa najviše leve strane u nizu tabele. Ako se vrednost za pronalaženje ne nalazi u prvoj koloni niza, videćete grešku #N/A.

U sledećoj tabeli, želimo da preuzmemo broj prodatih jedinica za kelj.

Greška „#NA“ u funkciji VLOOKUP: Vrednost za pronalaženje nije u prvoj koloni tabele niza

Rezultat #N/A zato što se vrednost za pronalaženje "Kaleme" pojavljuje u drugoj koloni (Proizvod) argumenta table_array A2:C10. U ovom slučaju, Excel ga tražite u koloni A, a ne u koloni B.

Rešenje: Možete pokušati da ovo popravite tako što ćete podesiti vaš VLOOKUP da upućuje na odgovarajuću kolonu. Ako to nije moguće, onda probajte da pomerite kolone. To može da bude veoma nepročitano, ako imate velike ili složene unakrsne tabele gde su vrednosti ćelija rezultati drugih izračunavanja – ili možda postoje drugi logički razlozi zašto jednostavno ne možete da premeštate kolone. Rešenje je da koristite kombinaciju funkcija INDEX i MATCH koje mogu da potraže vrednost u koloni bez obzira na njen položaj lokacije u tabeli za pronalaženje. Pogledajte sledeći odeljak.

Umesto toga razmotrite korišćenje funkcije INDEX/MATCH

INDEX i MATCH su dobre opcije za mnoge slučajeve u kojima VLOOKUP ne odgovara vašim potrebama. Ključna prednost usluga INDEX/MATCH je da možete da potražite vrednost u koloni na bilo kojoj lokaciji u tabeli za pronalaženje. INDEX daje vrednost iz navedene tabele/opsega – u skladu sa njenim položajem. MATCH daje relativni položaj vrednosti u tabeli/opsegu. Koristite funkcije INDEX i MATCH zajedno u formuli da biste potražili vrednost u tabeli/nizu tako što biste naveli relativnu poziciju vrednosti u tabeli/nizu.

Postoji nekoliko prednosti korišćenja funkcije INDEX/MATCH umesto funkcije VLOOKUP:

  • Kod index i MATCH, povratna vrednost ne mora da bude u istoj koloni kao kolona za pronalaženje. On se razlikuje od vrednosti VLOOKUP, u kojoj povratna vrednost mora da bude u navedenom opsegu. Zašto je to važno? Kod funkcije VLOOKUP, morate da znate broj kolone koja sadrži povratnu vrednost. Iako ovo možda ne izgleda izazovno, to može biti neuodovaljano kada imate veliku tabelu i morate da izbrojite broj kolona. Takođe, ako dodate/uklonite kolonu u tabeli, morate ponovo da brojite i ažurirate col_index_num kolone. Kod funkcija INDEX i MATCH, nije potrebno brojanje, pošto se kolona za pronalaženje razlikuje od kolone koja sadrži povratnu vrednost.

  • Kod funkcija INDEX i MATCH, možete da navedete ili red ili kolonu u nizu – ili da navedete obe vrednosti. To znači da vrednosti možete da pronalazite i vertikalno i horizontalno.

  • INDEX i MATCH mogu se koristiti za pronalaženje vrednosti u bilo kojoj koloni. Za razliku od VLOOKUP – u kojoj možete da potražite vrednost samo u prvoj koloni u tabeli – INDEX i MATCH će raditi ako je vrednost za pronalaženje u prvoj koloni, poslednjoj ili u bilo kojoj između njih.

  • Funkcije INDEX i MATCH nude fleksibilnost pravljenja dinamičkih referenci na kolonu koja sadrži povratnu vrednost. To znači da možete da dodate kolone u tabelu bez ukidanja index i MATCH. S druge strane, VLOOKUP se prekida ako treba da dodate kolonu u tabelu – pošto ona pravi statične reference na tabelu.

  • Index i MATCH nude veću fleksibilnost kod podudaranja. INDEX i MATCH mogu da pronađu potpuno podudaranje, odnosno vrednost koja je veća ili manja od vrednosti za pronalaženje. VLOOKUP će tražiti samo najbliže podudaranje vrednosti (podrazumevano) ili tačnu vrednost. VLOOKUP takođe podrazumevano pretpostavlja da je prva kolona u nizu tabele sortirana po abecednom redosledu, a ako pretpostavimo da vaša tabela nije podešena na taj način, VLOOKUP će vratiti prvo najsličnije podudaranje u tabeli, što možda nisu podaci koje tražite.

Sintaksa

Da biste napravili sintaksu za funkciju INDEX/MATCH, morate da koristite argument niza/reference iz funkcije INDEX i da ugnežđate MATCH sintaksu u njoj. To uzima obrazac:

=INDEX(niz ili referenca, MATCH(lookup_value,lookup_array,[match_type])

Hajde da koristimo funkcije INDEX/MATCH da bi zamenili VLOOKUP iz gorenavedenog primera. Sintaksa će izgledati ovako:

=INDEX(C2:C10,MATCH(B13,B2:B10,0))

Na jednostavnom srpskom, to znači:

=INDEX(vraća vrednost iz C2:C10, koja će se podudarati("Kalem", koja je negde u nizu B2:B10, u kome je povratna vrednost prva vrednost koja odgovara vrednosti "Kalem"))

Funkcije INDEX i MATCH mogu da se koriste kao zamena za funkciju VLOOKUP

Formula traži prvu vrednost u C2:C10 koja odgovara vrednosti Kelj (u B7) i daje vrednost u ćeliji C7 (100), što je prva vrednost koja se podudara sa vrednosti „kelj“.

Problem: Potpuno podudaranje nije pronađeno

Kada argument range_lookup FALSE, a VLOOKUP ne može da pronađe potpuno podudaranje u vašim podacima– daje grešku #N/A.

Rešenje:Ako ste sigurni da relevantni podaci postoje u vašoj unakrsnu tabelu, a da ih VLOOKUP ne hvata, potrebno je vreme da potvrdite da ćelije na koje se upućuje ne postoje skriveni razmaci ili znakovi koji neće biti odštampani. Takođe se uverite da ćelije prate ispravan tip podataka. Na primer, ćelije sa brojevima treba da budu oblikovane kao broj,a ne tekst.

Takođe, razmotrite korišćenje funkcije CLEAN ili TRIM za čišćenje podataka u ćelijama.

Problem: Vrednost za pronalaženje manja je od najmanje vrednosti u nizu

Ako je range_lookup vrednost TRUE, a vrednost za pronalaženje je manja od najmanje vrednosti u nizu – videćete grešku #N/A. TRUE traži približno podudaranje u nizu i daje najbližu vrednost koja je manja od vrednosti za pronalaženje.

U sledećem primeru, vrednost za pronalaženje je 100, ali ne postoje vrednosti u opsegu B2:C10 koje su manje od 100; otuda i greška.

Greška „#N/A“ u funkciji VLOOKUP kada je vrednost za pronalaženje manja od najmanje vrednosti u nizu

Rešenje:

  • Ispravite vrednost za pronalaženje po potrebi.

  • Ako ne možete da promenite vrednost za pronalaženje i potrebna vam je veća fleksibilnost sa podučavanim vrednostima, razmotrite korišćenje funkcije INDEX/MATCH umesto funkcije VLOOKUP – pogledajte odeljak iznad u ovom članku. Kod funkcija INDEX/MATCH, možete da pronađete vrednosti veće od, manje ili jednake vrednosti za pronalaženje. Više informacija o korišćenju funkcija INDEX/MATCH umesto funkcije VLOOKUP, potražite u prethodnom odeljku ove teme.

Problem: Kolona za pronalaženje nije sortirana po rastućem redosledu

Ako je range_lookup na true – a jedna od kolona za pronalaženje nije sortvana po rastućem redosledu (A-Z) – videćete grešku #N/A.

Rešenje:

  • Promenite funkciju VLOOKUP tako da traži tačno podudaranje. Da biste to uradili, podesite argument range_lookup na vrednost FALSE. Za vrednost FALSE nije neophodno sortiranje.

  • Upotrebite funkciju INDEX/MATCH za traženje vrednosti u nesortiranoj tabeli.

Problem: Vrednost je veliki broj pokretnog zareza

Ako u ćelijama imate vremenske vrednosti ili velike decimalne brojeve, funkcija Excel daje #N/A grešku zbog preciznosti sa pokretnim zarezom. Brojevi sa pokretnim zarezom su brojevi koji slede posle decimalnog zareza. (Excel skladišti vrednosti vremena kao brojeve plutajućih taaka.) Excel da uskladištite brojeve sa veoma velikim plutajućim tačkama, pa da bi funkcija ispravno funkcionisala, brojevi sa pokretnim zarezom moraju da se zaokruže na 5 decimalnih mesta.

Rešenje: Skratite brojeve tako što ćete ih zaokružiti na najviše pet decimalnih mesta pomoću funkcije ROUND.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×