Srodne teme
×
Korišćenje relacija
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Korišćenje relacija

Pravljenje relacija više-prema-više

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Pokušajte!

Šta je relacija više-prema-više?

Relacije više-prema-više su najčešće korišćene relacije među tabelama. Oni pružaju ključne informacije, kao što su klijenti sa kojima su se prodavci obratili i koji su proizvodi u porudžbinama klijenata.

Relacija više-prema-više postoji kada neke stavke u jednoj tabeli mogu da imaju relaciju sa jednom ili više stavki u drugoj tabeli. Na primer:

 • Tabela "Porudžbina" sadrži porudžbine koje je isporučilo više klijenata (koji su navedeni u tabeli "Klijenti"), a klijent može da napravi više porudžbina.

 • Tabela "Proizvodi" sadrži pojedinačne proizvode koje prodajete, koji su deo većeg broja porudžbina u tabeli "Porudžbina".

 • Jedna porudžbina može da sadrži jednu instancu (ili više instanci) određenog proizvoda i/ili jednu instancu (ili više instanci) više proizvoda.

Na primer, porudžbina klijenta Elizabet Andersen broj 1012 može da sadrži jedan od proizvoda 12 i 15 i pet proizvoda 30.

Pravljenje relacija više-prema-više

Relacije više-prema-više se kreiraju drugačije nego relacije jedan-prema-jedan ili jedan-prema-više. Za te relacije, samo povežite odgovarajuća polja linijom. Da biste kreirali relacije više-prema-više, morate da kreirate novu tabelu da biste povezali druge dve. Ova nova tabela se naziva srednja tabela (ili ponekad i tabela povezivanja ili spajanja).

U scenariju opisanom ranije, kreirate tabelu "Detalji porudžbine" sa zapisima koji sadrže ID svake stavke bilo kojim datim redosledom, ID iz tabele "Porudžbina" i ID iz tabele "Proizvodi". Primarni ključ za tu tabelu kreirate pomoću kombinovanih ključeva iz dve tabele.

U našem scenariju, broj porudžbine Elizabet Andersen broj 1012 sastoji se od proizvoda 12, 15 i 30. To znači da stavke sa detaljima porudžbine izgledaju ovako:

ID porudžbine

ID proizvoda

1012

12

1012

15

1012

30

Elizabet je naručila po jedan od proizvoda 12 i 15 i pet proizvoda 30. Ne možemo da dodamo još jedan red sa brojevima 1012 i 30 zato što ID porudžbine i ID proizvoda kombinuju naš primarni ključ i primarni ključevi moraju biti jedinstveni. Umesto toga, dodajemo polje "Količina" u tabelu "Detalji porudžbine".

ID porudžbine

ID proizvoda

Količina

1012

12

1

1012

15

1

1012

30

5

Kreiranje posredne tabele

 1. Izaberite stavku > tabelu.

 2. Izaberite stavku Sačuvaj Čuvanje.

 3. U polje Ime tabele unesite opisni naslov. Da biste naznačili njenu svrhu, možda ćete želeti da uključite spajanje ili posredno u ime tabele.

Kreiranje polja u srednjoj tabeli

Kao prva kolona tabele, Access automatski dodaje polje sa ID-om. Promenite to polje tako da se podudara sa ID-om prve tabele u relacija više-prema-više. Na primer, ako je prva tabela tabela "Porudžbine" pod imenom "ID porudžbine", a njen primarni ključ broj, promenite ime polja "ID" u novoj tabeli u "ID porudžbine" i za tip podataka koristite "Broj".

 1. U prikazu lista sa podacima izaberite naslov kolone "ID ", a zatim otkucajte novo ime za polje.

 2. Izaberite polje koje ste upravo preimenovali.

 3. Na kartici Polja tabele , u okviru Tip podataka izaberite tip podataka koji će se podudarati sa poljem u originalnoj tabeli, kao što je " Broj " ili " Kratak tekst".

 4. Izaberite stavku Kliknite da biste dodali, a zatim izaberite tip podataka koji se podudara sa primarnim ključem u drugoj tabeli. U naslovu kolone, koji je već izabran, otkucajte ime polja primarnog ključa iz druge tabele, kao što je ID proizvoda.

 5. Ako treba da pratite druge informacije o ovim zapisima, kao što je količina artikala, kreirajte dodatna polja.

Kombinovanje primarnih ID polja

Sada kada imate polja koja sadrže ID-ove iz dve tabele koje želite da povežete, kreirajte primarni ključ na osnovu tih ID-ova u posrednoj tabeli.

 1. U prikazu dizajna otvorite srednju tabelu.

 2. Izaberite oba reda koji sadrže ID-e. (Ako ste pratili prethodnu proceduru, ovo su prva dva reda.)

 3. Izaberite stavku Dizajn tabele > primarni ključ.
  Ikone tastera pojavljuju se pored oba ID polja.

  Primary Key in table screenshot

Povežite tri tabele da biste kreirali relaciju više-prema-više

Da biste dovršili relaciju više-prema-više, napravite relaciju jedan-prema-više između polja primarnog ključa u svakoj tabeli i podudarnog polja u posrednoj tabeli. Detalje o tome kako to da uradite potražite u članku Prvi koraci sa relacijama među tabelama.

Kada završite, relacije bi trebalo da izgledaju ovako:

Snimak ekrana veza između tri tabele baze podataka

Želite još?

Prvi koraci uz relacije tabela

Kreiranje, uređivanje ili brisanje relacije

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×