Korišćenje relacija

Pravljenje relacija više-prema-više

Pregledač ne podržava video.

Pokušajte!

Šta je to relacija više-prema-više?

Relacije više-prema-više su najčešće korišćene relacije između tabela. One pružaju ključne informacije, kao što su klijenti sa kojima su se prodavci obratili i koji proizvodi su u porudžbinama klijenata.

Relacija više-prema-više postoji kada jedne ili više stavki u jednoj tabeli mogu da imaju relaciju sa jednom ili više stavki u drugoj tabeli. Na primer:

 • Tabela "Porudžbina" sadrži porudžbine koje je naručilo više klijenata (koji su navedeni u tabeli "Klijenti"), a klijent može da poruči više porudžbina.

 • Tabela "Proizvodi" sadrži pojedinačne proizvode koje prodajete, koji su deo više porudžbina u tabeli "Porudžbina".

 • Jedna porudžbina može da sadrži jednu instancu (ili više instanci) određenog proizvoda i/ili jednu instancu (ili više instanci) više proizvoda.

Na primer, porudžbina klijenta Jonata Andersen broj 1012 može da sadrži jedan od proizvoda 12 i 15 i pet proizvoda 30.

Pravljenje relacija više-prema-više

Relacije više-prema-više kreirate drugačije nego relacije jedan-prema-jedan ili jedan-prema-više. Za te relacije jednostavno povežete odgovarajuća polja linijom. Da biste kreirali relacije više-prema-više, morate da kreirate novu tabelu da biste povezali druga dva. Ova nova tabela se naziva posredna tabela (ili ponekad i tabela povezivanja ili spojenih tabela).

U scenariju koji je ranije opisan, kreirate tabelu "Detalji porudžbine" sa zapisima koji sadrže ID za svaku stavku datoj porudžbini, ID iz tabele "Porudžbina" i ID iz tabele "Proizvodi". Primarni ključ za tu tabelu pravite pomoću kombinovanih ključeva iz dve tabele.

U našem scenariju, porudžbina Elizabeth Andersen broj 1012 sastoji se od proizvoda 12, 15 i 30. To znači da stavke "Detalji porudžbine" izgledaju ovako:

ID porudžbine

ID proizvoda

1012

12

1012

15

1012

30

Jovani je poručila jedan od proizvoda 12 i 15 i pet proizvoda 30. Ne možemo da dodamo još jedan red sa 1012 i 30 jer ID porudžbine i ID proizvoda koji kombinuju čini naš primarni ključ, a primarni ključevi moraju da budu jedinstveni. Umesto toga, dodaćemo polje "Količina" u tabelu "Detalji porudžbine".

ID porudžbine

ID proizvoda

Količina

1012

12

1

1012

15

1

1012

30

5

Kreiranje posredne tabele

 1. Izaberite stavku > tabelu.

 2. Izaberite Sačuvaj Čuvanje .

 3. Unesite opisninaslov za Ime tabele. Da biste naznačili njenu svrhu, možda ćete želeti da uključite spajanje ili posredno u ime tabele.

Kreiranje polja u srednjoj tabeli

Kao prvu kolonu tabele, Access automatski dodaje polje "ID". Promenite to polje tako da se podudara sa ID-om prve tabele u relacije više-prema-više. Na primer, ako je prva tabela tabela koja se zove "ID porudžbine", a njen primarni ključ broj, promenite ime polja "ID" u novoj tabeli u "ID porudžbine" i za tip podataka koristite "Broj" .

 1. U prikazu lista sa podacimaizaberite naslov kolone ID, a zatim otkucajte novo ime za polje.

 2. Izaberite polje koje ste upravo preimenovali.

 3. Na kartici Polja, u okviru Tippodataka izaberite tip podataka koji će se podudarati sa poljem u originalnoj tabeli, na primer Broj iliKratak tekst.

 4. Izaberite stavku Kliknite da bistedodali , a zatim izaberite tip podataka koji se podudara sa primarnim ključem u drugoj tabeli. U zaglavlju kolone, koje je već izabrano, otkucajte ime polja primarnog ključa iz druge tabele, kao što je ID proizvoda.

 5. Ako treba da pratite bilo koje druge informacije o ovim zapisima, kao što je količina stavki, kreirajte dodatna polja.

Kombinovanje primarnih ID polja

Sada kada imate polja koja sadrže ID-ove iz dve tabele koje želite da povežete, kreirajte primarni ključ na osnovu tih ID-ova u srednjoj tabeli.

 1. U prikazudizajna otvorite srednju tabelu.

 2. Izaberite oba reda koji sadrže ID-ove. (Ako ste pratili prethodnu proceduru, ovo su prva dva reda.)

 3. Izaberite stavke Dizajn > Primarni ključ.
  Ikone tastera se pojavljuju pored oba polja sa ID-om.

  Primary Key in table screenshot

Povezivanje tri tabele da biste kreirali relaciju više-prema-više

Da biste dovršili relaciju više-prema-više, napravite relaciju jedan-prema-više između polja primarnog ključa u svakoj tabeli i podudatnog polja u srednjoj tabeli. Više detalja o tome kako to da uradite možete da uradite u prvim koracima sa relacijama između tabela.

Kada završite, relacije bi trebalo da izgledaju ovako:

Snimak ekrana veza između tri tabele baze podataka

Želite još?

Prvi koraci uz relacije tabela

Kreiranje, uređivanje ili brisanje relacije

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×