Korišćenje čitača ekrana za kreiranje i izbor grafikona u programu Excel

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje i izbor grafikona u programu Excel

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Excel sa tastaturom i čitačem ekrana da biste kreirali grafikon na radnom listu i da biste izabrali grafikon tako da možete da radite sa njim. Testirali smo ga pomoću naratora, vilica i NVE da, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok slede uobičajene standarde pristupačnosti i tehnike. Kada kreirate grafikon, možete da odaberete tip grafikona, stil, položaj i još mnogo toga. Da biste izmenili postojeći grafikon (na primer, da biste izmenili raspored ili da biste dodali naslov, oznake podataka ili alternativni tekst) prvo ga izaberite.

Napomene: 

U ovoj temi

Pravljenje osnovnog grafikona

 1. Izaberite podatke koje želite da uključite u grafikon. Na primer, da biste kreirali grafikon troškova po kategoriji u radnom listu mesečnog budžeta, izaberite kolonu Kategorija i kolonu Stvarni trošak.

  Savet: Da biste brzo izabrali opseg podataka, dajte mu ime. Čitač ekrana čita ime opsega podataka što olakšava izbor informacija. Na primer, u vašem radnom listu mesečnog budžeta možete da izaberete kolonu Kategorija i kolonu Stvarni trošak, a zatim da tom opsegu date ime StvarnaCenaPoKategoriji. Koristite čitač ekrana za imenovanje ćelije ili opsega podataka u programu Excel.

 2. Da biste otvorili karticu Umetanje pritisnite kombinaciju tastera ALT+N.

 3. Izaberite tip grafikona:

  • Da biste kreirali grafikon Kolona ili Traka (da biste uporedili vrednosti iz nekoliko kategorija), pritisnite taster C. Da biste izabrali tip grafikona Stubičasti ili Trakasti, koristite taster sa strelicom nadole i taster sa strelicom nadesno, a zatim pritisnite taster Enter.

   Savet: Možete brzo da umetnete osnovni Trakasti grafikon u radni list. Izaberite podatke koje želite da uključite u grafikon i pritisnite kombinaciju tastera Alt+F1. Grafikon je dodat u radni list i nabrojan je u oknu Izbor.

  • Da biste kreirali Kružni ili Prstenasti grafikon (za prikazivanje dela celine kada ukupna vrednost iznosi 100%), pritisnite taster Q. Da biste izabrali tip grafikona Kružni ili Prstenasti (za prikazivanje dela celine kada ukupna vrednost iznosi 100 procenata), pritisnite taster Q. Da biste izabrali tip grafikona Kružni ili Prstenasti koristite taster sa strelicom nadole i taster sa strelicom nadesno, a zatim pritisnite taster Enter.

  • Da biste kreirali Linijski ili Oblasni grafikon (za prikazivanje trendova tokom vremena ili po kategorijama), pritisnite taster N. Da biste izabrali tip grafikona Linijski ili Oblasni, koristite taster sa strelicom nadole i taster sa strelicom nadesno, a zatim pritisnite taster Enter.

  • Da biste pregledali skup preporučenih grafikona za vaše podatke, pritisnite taster R. Otvara se prozor Umetni grafikon sa grafikonom koji je prilagođen da prezentuje podatke i sa fokusom na dugmetu U redu. Da biste izabrali preporučeni tip grafikona, pritisnite taster Enter. Da biste izašli iz prozora Umetni grafikon, pritisnite taster Esc. Preporučeni grafikoni se prilagođavaju vašim podacima. Na primer, u primeru mesečnog budžeta, ako vaša kolona Kategorija sadrži dugačak tekst, može da se preporuči Grupisani trakasti grafikon.

  Grafikon se dodaje u radni list.

Izbor grafikona da bi se radilo sa njim

Da biste radili sa grafikonom u programu Excel (na primer, da biste dodali oznake podataka ili da biste promenili raspored), morate prvo da ga izaberete.

Savet: Da biste brzo premestili fokus na prvi plutajući oblik kao što je grafikon ili okvir za tekst, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+5. Zatim pritiskajte taster Tab da biste kružili redom kroz plutajuće oblike. Za vraćanje na normalnu navigaciju, pritisnite taster Esc.

Jednostavan način za izbor grafikona jeste korišćenje okna Izbor.

 1. Da biste otvorili okno Izbor uradite nešto od sledećeg:

  • Pritisnite kombinaciju tastera Alt+P, A+P. Otvara se okno Izbor sa fokusom na dugmetu Prikaži sve.

  • Pritisnite kombinaciju tastera Alt+Q. Fokus se premešta na polje za uređivanje Recite mi.... Kada čujete „Recite mi, uređivanje, tip i tekst“, otkucajte „Okno za izbor“, a zatim pritisnite taster Enter. Fokus se premešta na Okno za izbor, a zatim pritisnite taster Enter. Fokus se premešta na okno Izbor.

 2. Da biste pregledali stavke u oknu za Izbor , koristite taster sa strelicom nadole.

 3. Kada čujete ime željenog grafikona, pritisnite taster Enter. Tako se bira grafikon da biste mogli da radite sa njim.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje naslova, oznaka podataka i legende na grafikon u programu Excel

Korišćenje čitača ekrana za umetanje tabele na Excel radni list

Tasterske prečice u programu Excel

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Excel

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u programu Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u programu Excel

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×