Korišćenje čitača ekrana za pravljenje prezentacije od predloška u programu PowerPoint

Dekorativna ikona. sadržaj čitača ekrana

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program čitača ekrana sa Office proizvodima i deo je skupa sadržaja Office. Uopšteniju pomoć potražite u članku matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite PowerPoint uz tastaturu i čitač ekrana da biste napravili prezentaciju od unapred dizajniranog predloška. Testirali smo ga sa Narator i JAWS, ali može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Pomoću predložaka možete da napravite prezentacije sa osmišljenim rasporedom elemenata i boja, fontova, efekata, stila i rasporeda pa se možete usredsrediti na sadržaj, umesto na dizajn. Možete čak i da koristite pristupačne predloške da bi vaše prezentacije lako postale upotrebljive za širu publiku.

Napomene: 

Pravljenje nove prezentacije od predloška

PowerPoint nudi brojne predloške za korišćenje. Možete da pretražujete predloške ili da koristite one koji su već dostupni u meniju „Predlošci“.

 1. Otvorite PowerPoint. PowerPoint se otvara u prikazu "Početna".

 2. Da biste napravili novu prezentaciju, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N. Otvara se meni Novo koji prikazuje polje za pretragu, predloške i teme.

  Napomena: Ako već menjate prezentaciju u normalnom prikazu i želite da kreirate novu od predloška, pritisnite kombinaciju tastera Alt+F, a zatim taster da biste otišli u meni Novo.

 3. Da biste potražili predložak, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, S. Otkucajte reči za pretragu,na primer pristupačan , a zatim pritisnite taster Enter. Ako želite da pregledate predloške, možete da nastavite sa sledećim korakom.

 4. Pritiskjte taster Tab dok ne čujete ime prvog predloška, a zatim koristite tastere sa strelicama da biste pregledali dostupne predloške i tema. Čitač ekrana najavljuje stavke kako se krećete.

 5. Pritisnite taster Enter da biste izabrali predložak ili temu. Čujete ime predloška i "Napravi".

 6. Da biste preuzeli i počeli da koristite izabrani predložak, ponovo pritisnite taster Enter.

  Otvara se prezentacija, a fokus je na prvom slajdu. Da biste prešli na okvir za tekst sa naslovom, pritisnite taster Tab.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za rad sa slajdovima u programu PowerPoint

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje i oblikovanje teksta u programu PowerPoint

Korišćenje tasterskih prečica za pravljenje PowerPoint prezentacija

Korišćenje tasterskih prečica za predstavljanje PowerPoint prezentacija

Osnovni zadaci za pravljenje prezentacije u programu PowerPoint uz pomoć čitača ekrana

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnosti u programu Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i PowerPoint

Koristite PowerPoint za Android TalkBack, ugrađeni Android čitač ekrana, da biste napravili prezentaciju od unapred dizajniranog predloška. Pomoću predložaka možete da napravite prezentacije sa osmišljenim rasporedom elemenata i boja, fontova, efekata, stila i rasporeda pa se možete usredsrediti na sadržaj, umesto na dizajn.

Napomene: 

Pravljenje nove prezentacije od predloška

 1. Otvorite PowerPoint za Android.

  Savet: Da biste se premestili iz prikaza "Sličica" u meni Datoteka, brzo pre prevucite nalevo dok ne čujete "Datoteka", a zatim dvaput dodirnite ekran. Čućete: „Meni ’Datoteka’, stavka ’Otvori’“.

  Savet: Da biste se premestili iz prikaza "Uređivanje" u meni Datoteka, brzo pre prevucite nalevo ili nalevo dok ne čujete "Nije provereno, nazad", a zatim dvaput dodirnite ekran. Brzo prevlačete nalevo dok ne čujete "Datoteka", a zatim dvaput dodirnite ekran. Čućete: „Meni ’Datoteka’, stavka ’Otvori’“.

 2. Brzo prevlače nalevo ili nalevo dok ne čujete "Novo", a zatim dvaput dodirnite ekran. Čućete: „Prazna prezentacija“.

 3. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete željeni predložak, a zatim dodirnite dvaput ekran.

  Prezentacija se otvara u prikazu „Sličica“, a fokus je na novom slajdu.

 4. Da biste započeli uređivanje novog slajda, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Izabrano, slajd jedan“, a zatim dodirnite dvaput ekran. Čujete: "Uredi". Dvaput dodirnite ekran. Slajd se otvara u prikazu „Uređivanje“.

Napomena: Ako želite da koristite pristupačan predložak uz PowerPoint za Android, morate da sačuvate dumne prezentacije pomoću pristupačnog predloška u skladištu u oblaku, kao što je OneDrive korišćenjem verzije PowerPoint za računare. Tada možete da otvorite sačuvanu pristupačnu prezentaciju u programu PowerPoint za Android radi uređivanja.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za rad sa slajdovima u programu PowerPoint

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje i oblikovanje teksta u programu PowerPoint

Korišćenje tasterskih prečica za pravljenje PowerPoint prezentacija

Osnovni zadaci za pravljenje prezentacije u programu PowerPoint pomoću čitača ekrana

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnosti u programu Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i PowerPoint

Koristite PowerPoint za veb uz tastaturu i čitač ekrana da biste napravili prezentaciju od unapred dizajniranog predloška. Testirali smo ga sa Narator i JAWS, ali može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Pomoću predložaka možete da napravite prezentacije sa osmišljenim rasporedom elemenata i boja, fontova, efekata, stila i rasporeda pa se možete usredsrediti na sadržaj, umesto na dizajn.

Napomene: 

 • Ako koristite narator uz Windows 10 Fall Creators Update, morate da isključite režim skeniranja da biste uredili dokumente, unakrsne tabele ili prezentacije pomoću Office za veb. Više informacija potražite u članku Isključite virtuelni režim ili režim pregledača u čitačima ekrana u Windows 10 Fall Creators Update.

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft Office.

 • Kada koristite PowerPoint za veb, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se PowerPoint za veb pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za PowerPoint za veb.

 1. Otvorite PowerPoint za veb. Dolazite na stranicu koja prikazuje nedavne prezentacije, predloške i teme. Fokus je na predlošku „Prazna prezentacija“.

  Napomena: Ako već uređujete prezentaciju u normalnom prikazu, pritisnite kombinaciju tastera Alt+Windows logotip+F, a zatim taster N da biste otvorili meni Novo.

 2. Kada Narator ekranu, uverite se da je režim skeniranja isključen. Pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Pristup većem broju tema", a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Pritisnite taster Tab da biste pregledali predloške i teme. Čitač ekrana najavljuje stavke kako se krećete.

 4. Pritisnite taster Enter da biste izabrali i otvorili predložak. Prezentacija se otvara u normalnom prikazu.

 5. Dok Narator ekrana, uverite se da je režim skeniranja uključin. Da biste prešli na okvir za tekst naslova, pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete "Tabla sa slajdovima", a zatim pritisnite taster Tab. Čujete: "Centrni čuvar mesta za naslov". Da biste uredili čuvar mesta, pritisnite taster Enter i otkucajte tekst.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za rad sa slajdovima u programu PowerPoint

Korišćenje čitača ekrana za prikaz prezentacija u programu PowerPoint

Korišćenje tasterskih prečica za pravljenje PowerPoint prezentacija

Korišćenje tasterskih prečica za predstavljanje PowerPoint prezentacija

Osnovni zadaci za pravljenje prezentacije u programu PowerPoint uz pomoć čitača ekrana

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i PowerPoint

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×