Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Napravite SharePoint sajt pristupačnijim za osobe sa umanjenim sposobnostima

Ova tema pruža uputstva korak po korak i najbolje prakse za pravljenje pristupačnog SharePoint sajta i otključavanja sadržaja svima, uključujući osobe sa sposobnostima. 

SharePoint ugrađeno mnogo funkcija koje pomažu osobama sa različitim sposobnostima da koriste lokaciju i doprinose joj. U ovoj temi ćete saznati, na primer, kako da odaberete pristupačan izgled lokacije tako da osobe sa slabim vidom mogu lakše da čitaju sadržaj. Saznaćete i kako da dodate alternativan tekst slikama tako da osobe koje koriste čitače ekrana mogu da čuju o čemu se radi na slici. Takođe možete da pročitate kako da koristite fontove, boje i tema da biste povećali inkluzivnost lokacije pre nego što je objavite.

Ovaj članak je za osobe koje koriste SharePoint za zadatke kao što su saradnja ili organizovanje biblioteke dokumenata. Ovo nije vodič za administratore i nisu potrebne posebne veštine.

Dakle, vaš tim sada ima novi sistem SharePoint 2013. Želite da kreirate lokaciju i želite da svi mogu da je koriste, uključujući osobe sa umanjenim sposobnostima.

Snimak ekrana nove SharePoint lokacije koji prikazuje pločice upotrebljene za prilagođavanje lokacije

Imate sreće. SharePoint 2016 olakšava postizanje odgovarajućeg kontrasta boja, dodavanje alternativnog teksta i tako dalje – što su sve stavke koje vidite na mnogim listama za proveru koje se odnose na pristupačnost. Pored toga, sistem SharePoint je detaljno testiran kako bi se obezbedilo da, bez ikakvih dodatnih radnji, osobe mogu da koriste lokacije bez upotrebe miša. Možete da se krećete po bilo kojoj SharePoint stranici i izaberete bilo koje dugme ili naredbu koristeći samo tastaturu

Ovaj članak namenjen je osobama koje koriste SharePoint za uobičajene zadatke, kao što je saradnja ili biblioteka dokumenata. U njemu se ne podrazumeva da imate ikakve posebne veštine, već samo uobičajeno znanje o računarima.

Želite da kreirate pristupačnu SharePoint lokaciju? Počnimo.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti.

Prvi korak – kreirajte novu lokaciju

Pratite sledeće korake da biste kreirali lokaciju.

 1. Na traci za navigaciju na vrhu stranice izaberite stavku Lokacije.

 2. Na stranici „Lokacije“ kliknite na dugme nova lokacija.
  Stranica „Nistes“ u sistemu SharePoint Online prikazuje dugme „Nova lokacija“

 3. U dijalogu Pokreni novu lokaciju imenujte lokaciju, a zatim kliknite na dugme Kreiraj.

  Saveti: 

  • Kada prvi put izaberete stavku Lokacije, za vreme postavljanja vaše lokacije videćete neke ekrane za postavljanje lokacije i uputstva. Možda ćete morati malo da sačekate, a zatim ponovo da izaberete stavku Lokacije pre nego što pređete na sledeći korak.

  • U zavisnosti od toga kako je lokacija postavljena, možda ćete morati da imenujete još jednu osobu koja će takođe moći da upravlja lokacijom i navedete koliko sadržaj treba da bude bezbedan.

Lokacija će biti kreirana na lokaciji koju je administrator unapred definisao i pojaviće se među lokacijama koje pratite. Lokacija neće naslediti postavke dozvola ili navigacije drugih lokacija. Kad kreirate lokaciju, možete da dodate dokumente i slike, delite lokaciju sa drugima, promenite izgled i sve napravite tako da bude pristupačno.

Brendirajte lokaciju naslovom, opisom i logotipom

Kad kreirate SharePoint sajt, jedan od prvih koraka je da mu date ime, opis i logotip. To je prvi korak prema pristupačnosti, jer dodajete tekstualnu alternativu (alt tekst) slici, onoj koju koristite za logotip. Alternativni tekst je jedna od najvažnijih stvari koje možete da dodate kako biste veb sajt napravili pristupačnim. Pomoćne tehnologije, kao što su čitači ekrana, čitaju naglas alternativni tekst osobama koje ne mogu da vide ekran.

Da bi slika logotipa bila pristupačna, jednostavno napišite opis za nju. SharePoint koristi opis da bi umesto vas kreirao alternativni tekst u HTML kodu.

 1. Izaberite stavke Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“> Postavke lokacije.

 2. U okviru Izgled i doživljaj izaberite stavku Naslov, opis i logotip.

 3. Unesite naslov i opis.
  Dijalog za naslov nove lokacije u sistemu SharePoint Online

 4. Unesite lokaciju za datoteku slike logotipa, a zatim kreirajte opis.

  Dijalog za naslov i logotip nove lokacije u sistemu SharePoint Online pokazuje kako da kreirate alternativni tekst za sliku logotipa

 5. Kliknite na dugme U redu.

  Kad se vratite na matičnu stranicu lokacije, videćete rezultate.

Postignite da lokacija odlično izgleda koristeći pristupačnu temu

Sledeći korak prema pristupačnosti povezan je sa bojom i kontrastom. Boja i kontrast su važni za pristupačnost. Slabovidim osobama, kao što su osobe sa makularnom degeneracijom, potrebna je određena količina kontrasta kako bi mogle da vide šta je na ekranu. Takođe je važno pažljivo birati boje, jer osobe koje ne raspoznaju boje ne mogu da razlikuju određene boje. Na primer, osoba koja ne raspoznaje crvenu i zelenu boju vidi te boje kao da su iste.

Da bi olakšao ovaj korak, SharePoint sadrži kolekciju tema spremnih za upotrebu. Ako ranije niste koristili teme, tema je kolekcija izbora boja, rasporeda na stranici, fonta i tako dalje.

Koristite ugrađenu pristupačnu temu

 1. Na novoj lokaciji koju ste kreirali kliknite na pločku sa stilom Koji je vaš stil?
  Nova lokacija kreirana u sistemu SharePoint Online prikazuje pločice na koje može da se klikne za dalje prilagođavanje lokacije

 2. Na stranici Promenite izgled pregledajte dostupne predloške.
  Stranica u sistemu SharePoint Online koja prikazuje slike predložaka lokacije

 3. Da biste izabrali potpuno pristupačnu, testiranu temu za boju i kontrast, izaberite temu Office.
  Ako odaberete Kancelarija, ne morate da testirate boju. Ako želite da koristite drugačiju temu, pogledajte sledeći odeljak, Prilagodite sopstvenu kombinaciju boja, u kojem ćete pronaći informacije o tome kako da kreirate pristupačnu kombinaciju boja.

 4. Tema koju ste izabrali pojavljuje se na sledećoj stranici. Da biste videli više, izaberite stavku Isprobajte. Ili, da biste izabrali drugu temu, izaberite stavku Počnite iz početka.

Prilagodite sopstvenu kombinaciju boja

Ako želite da koristite drugačiju temu, moguće je odabrati drugačiju kombinaciju boja koja je pristupačna. Moraćete da je testirate kako biste se uverili da je pristupačna, ali alatke za testiranje se lako koriste.

Da biste prilagodili boje kad odaberete temu, potražite meni Boja na stranici koja prikazuje vašu temu.

 1. Kliknite na strelicu nadole u okviru sa bojama da biste videli ugrađene opcije:
  Snimak ekrana menija za izbor boje na novoj SharePoint lokaciji

 2. Izaberite jednu, a zatim izaberite stavku Isprobajte da biste videli sliku sa odabranim bojama.

 3. Ako vam se sviđa, kliknite na dugme Da, zadrži je. Ako želite da je promenite, izaberite stavku Ne, nije dobro da biste se vratili.

Proverite pristupačnost izbora

Trebalo bi da proverite svoj izbor kako biste bili sigurni da je pristupačan. Da biste proverili kontrast, možete koristiti neku od besplatnih alatki sa pouzdane veb lokacije. Evo nekoliko opcija koje možete da koristite.

Sledeći koraci

Da biste pronašli više resursa o pristupačnosti, idite na odeljak Pripremite se – izgradite pristupačni SharePoint sajt

Da biste saznali više o dodavanju na novi sajt, idite na sajt Dodavanje pristupačnog sadržaja i slika na sajt

U ovoj temi

Kreiranje pristupačnog sajta

SharePoint Moderni utisak pri radu Microsoft 365 olakšava kreiranje, pravljenje i prilagođavanje sajta koji svi mogu da koriste. SharePoint nudi predloške lokacije koji sadrže unapred sadržane stranice, predloške stranica, predloške objava vesti i veb segmente koji mogu da se prilagode potrebama publike. 

Prilikom kreiranja novog sajta ili dodavanja nove stranice, odaberite predložak sa jakim kontrastom boja, kao što je crni tekst na beloj pozadini ili obrnuto. Prava boja i kontrast mogu da pomognu slabijim osobama da lakše čitaju sadržaj na stranici. Za nove stranice možete da odaberete i opciju Prazno da biste kreirali stranicu od početka bez unapred unapredog oblikovanja, a zatim dodate željene elemente stila.

Za uputstva korak po korak o tome kako da kreirate sajt idite na stavku Pravljenje sajta u programu SharePoint. Da biste saznali kako da kreirate stranice, idite na stranicu Kreiranje i korišćenje modernih stranica na SharePoint sajtu.

Možete da promenite predložak lokacije i prilagodite izgled lokacije čak i nakon kreiranja. Za uputstva idite na Primena i prilagođavanje SharePoint sajta iPrilagođavanje SharePoint lokaciji.

Napomena: Ako ne vidite stavku Promeni izgled u Postavke aplikacije, verovatno nemate dozvolu da promenite ovu postavku. Više informacija potražite u temi Razumevanje nivoa dozvola ili se obratite administratoru.

Vrh stranice 

Organizovanje sadržaja u pristupačne odeljke

Da biste kreirali organizovane i pristupačne rasporede na stranici, po mogućstvu koristite odeljke sa jednom kolonom pune širine. Jednostavnim strukturiranim odeljcima je lakše koristiti pomoćne tehnologije nego odeljke u kojima je sadržaj razdelen na, na primer, nekoliko ustranih kolona. Pokušajte da ne naslažete više odeljaka sa različitim brojevima kolona jer to može da odvuče pažnju osobama sa invaliditetom i osobama koje su nesvakidašnje.

Za uputstva korak po korak o tome kako da dodate odeljke, idite na dodavanje odeljaka i kolona na SharePoint modernoj stranici.

Promena boje pozadine odeljka

Uverite se da koristite pristupačnu boju pozadine u odeljcima.

 1. U odeljku izaberite stavku The Edit section button in SharePoint Modern Experience. (Uredi odeljak) da biste otvorili okno Odeljak.

 2. U okviru Senenje pozadine odeljka izaberite opciju sa najjačim kontrastom između boja teksta i pozadine.

Vrh stranice  

Korišćenje ugrađenih stilova naslova u veb segmentima

Naslovi treba da budu skenirani, vizuelno i pomoćnom tehnologijom. U idealnom smeru naslovi objašnjavaju šta je to odeljak, veb segment ili stranica. Koristite ugrađene stilove naslova i napravite opisne tekstove naslova da biste korisnicima čitača ekrana olakšali da odrede strukturu odeljka, veb segmenta ili stranice i da se kreću po naslovima.

Organizujte naslove propisano logičkim redosledom. Na primer, koristite "Naslov 1", "Naslov 2, a zatim "Naslov 3" umesto "Naslov 3", "Naslov 1", a zatim "Naslov 2". Organizujte informacije u veb segmentima u male delove. Idealno bi bilo da svaki naslov obuhvata samo nekoliko pasusa.

Za uputstva korak po korak o tome kako da radite sa naslovima idite na lokaciju Dodavanje pristupačnog sadržaja i veza na SharePoint Online lokaciji.

Vrh stranice  

Izbegavanje korišćenja tabela

Uopšteno, izbegavajte tabele ako je to moguće i predstavite podatke na drugi način, kao što su pasusi sa naslovima. Tabele fiksne širine mogu da budu teške za čitanje osobama koje koriste lupe zato što takve tabele naslanjaju sadržaj na određenu veličinu. To čini font veoma malim, što primorava korisnike lupe da se pomeraju horizontalno, posebno na mobilnim uređajima.

Ako morate da koristite tabele, koristite sledeća uputstva da biste se uverili da je tabela što pristupačna:

 • Izbegavajte tabele fiksne širine.

 • Proverite da li su tabele ispravno prikazane na svim uređajima, uključujući telefone i tablet računare.

 • Ako imate hiperveze u tabeli, uredite tekstove veze da bi one imale smisla i da ne bi prekidale sredinu rečenice.

 • Proverite da li se sadržaj tabele i stranice lako čita lupe. Prikažite je na mobilnom uređaju da biste se uverili da, na primer, neće biti potrebno da horizontalno pomeraju stranicu na telefonu.

 • Koristite zaglavlja tabele.

Vrh stranice 

Korišćenje zaglavlja tabele 

Čitači ekrana prate njihovu lokaciju u tabeli tako što broje ćelije tabele. Ako je tabela ugnežđena u okviru druge tabele ili ako je ćelija objedinjena ili razdeljena, čitač ekrana gubi mogućnost brojanja i posle toga ne može da pruži korisne informacije o tabeli.

Prazne ćelije u tabeli mogu da zbune nekoga ko koristi čitač ekrana tako da misli da u tabeli nema više ničega. Koristite jednostavnu strukturu tabele samo za podatke i navedite informacije o zaglavlju kolone. Čitači ekrana koriste i informacije o zaglavlju kako bi identifikovali redove i kolone.

 1. Postavite kursor bilo gde u tabeli.

 2. Na traci sa alatkama veb segmenta izaberite stavku The Other options button in a web part in SharePoint Modern Experience. stavku (Još opcija) da biste otvorili okno za oblikovanje teksta i tabele .

 3. U okviru Stilovi tabele izaberite stil sa redom zaglavlja i jakim kontrastom boja , kao što je zaglavlje ili zaglavlje u boji tema.

 4. Otkucajte tekstove zaglavlja.

Vrh stranice  

Organizovanje sadržaja u pristupačne liste

Da biste olakšali čitačima ekrana da čitaju sadržaj odeljka, veb segmenta ili stranice, organizujte informacije u male deoe kao što su liste sa znakovima za nabrajanje ili numer navodine liste.

 1. Na traci sa alatkama veb segmenta izaberite stavku Dugme "Lista sa znakovima za nabrajanje" u veb segmentu SharePoint Moderni utisak pri radu. (lista sa znakovima za nabrajanje) ili Dugme "Numerizovana lista" u veb segmentu SharePoint Moderni utisak pri radu. (numernu listu).

 2. Otkucajte tekst za stavku liste.

 3. Da biste dodali još jednu stavku sa liste, pritisnite taster Enter, a zatim otkucajte tekst za stavku liste.

Savet: Da biste kreirali naprednije, složene i prilagodljive liste u svrhe praćenja, na primer, možete da koristite aplikaciju Microsoft Lists i povežete liste saSharePoint lokacijom. Uputstva možete da napravite u e-pošti.

Vrh stranice  

Dodavanje alternativnog teksta slikama

Alternativan tekst pomaže osobama koje ne mogu da vide ekran da razumeju šta je važno na slikama, oblicima, SmartArt grafici, grafikonima i drugim vizuelnim prikazima. U alternativnom tekstu kratko opišite sliku, njenu namenu i šta je važno u vezi sa slikom. Čitači ekrana čitaju opis korisnicima koji ne mogu da vide sadržaj.

Savet: Da biste napisali dobar alternativni tekst, obavezno prenesite sadržaj i svrhu slike na sažet i jasan način. Alternativni tekst ne bi trebalo da bude duži od kratke rečenice ili dve – u većini slučajeva će nekoliko pažljivo izabranih reči biti dovoljno. Ne ponavljajte okolni tekstualni sadržaj kao alternativni tekst i ne koristite fraze koje upućuju na slike, na primer, „grafika“ ili „slika“. Više informacija o pisanje alternativnog teksta potražite u članku Sve što treba da znate da biste napisali efikasan alternativni tekst.

Izbegavajte korišćenje teksta na slikama kao jedinog metoda prenošenja važnih informacija. Ako morate da koristite sliku koja sadrži tekst, ponovite tekst u veb segmentu. 

Na primer, ako je slika u pozadini čisto dekorativna, pomenite to u alternativnom tekstu.

Za audio i video sadržaj, pored alternativa teksta, uključite i pomoćno natpise za osobe sa poteškoćama sa sluhom.

Dodatne informacije o tome kako da se uverite da su vizuelni i mediji inkluzivni, potražite u članku Dodavanje pristupačnih slika i medija na SharePoint Online sajt.

Dodavanje alternatnog teksta pozadinjoj slici u oblasti naslova

Ako koristite sliku u pozadini u veb segmentu oblasti naslova, proverite da li ste joj dodali alternatini tekst.

 1. U veb segmentu oblasti naslova izaberite stavku Dugme "Uredi veb segment" u SharePoint Moderni utisak pri radu. (Uredi veb segment) da biste otvorili okno Oblast naslova .

 2. U polju Alternativni tekst otkucajte alternativni tekst za sliku u pozadini.

Dodavanje alternatnog teksta slikama u veb segmentima koji se ne nazivaju oblastima naslova

 1. Izaberite sliku, a zatim izaberite stavku Dugme "Uredi veb segment" u SharePoint Moderni utisak pri radu. (Promeni sliku).

 2. U polju Alternativni tekst otkucajte alternativni tekst za sliku.

Vrh stranice  

Pravljenje pristupačnih tekstova hiperveza

Osobe koje koriste čitače ekrana ponekad skeniraju listu veza. Veze bi trebalo da prenose jasne i tačne informacije o odredištu. Na primer, izbegavajte korišćenje tekstova veze kao što su "Kliknite ovde", "Pogledajte ovu stranicu", Idite ovde" ili "Saznajte više". Umesto toga uključite pun naslov odredišne stranice.

Savet: Ako naslov na odredišnoj stranici hiperveze pruža tačan rezime toga što je na stranici, koristite ga za tekst hiperveze. Na primer, tekst ove hiperveze podudara se sa naslovom na odredišnoj stranici: Kreirajte više uz Microsoft predloške.

Za uputstva korak po korak o tome kako se prave hiperveze idite na lokaciju Dodavanje pristupačnog sadržaja i veza na SharePoint Online lokaciji.

Vrh stranice  

Korišćenje pristupačnog oblikovanja fonta i boje

Pristupačan font ne isključuje ili usporava brzinu čitanja svih osoba koje čitaju tekst na sajtu, uključujući osobe sa slabim vidom ili osobe sa poteškoćama pri čitanju. Pravi font poboljšava legitimnost i čitanje teksta na stranici.

Da biste smanjili opterećenje čitanja, izaberite poznate sans serif fontove kao što su Arial ili Calibri. Izbegavajte korišćenje svih velikih slova i previše kurziva ili podvlačenja.

Osoba sa poteškoćama sa vidom može da propusti značenje koje prenete određene boje. Na primer, dodajte podvlačenje tekstu hiperveze kodiranom bojom kako bi osobe koje ne raspoznaju boje znale da je to veza čak i ako ne mogu da vide boju. Razmotrite podebljavanje naslova ili korišćenje većeg fonta za njih.

Tekst na lokaciji trebalo bi da bude dostupan u režimu visokog kontrasta. Na primer, koristite svetle boje ili šeme boja visokog kontrasta na suprotnim krajevima spektra boja. Crno-bele šeme olakšavaju osobama koje ne raspoznaju boje da naprave razliku između teksta i oblika.

Za uputstva o tome kako da radite sa fontovima i tekstom, idite na dodavanje pristupačnog sadržaja i veza ka SharePoint lokaciji na mreži i Dodavanje teksta u SharePoint prostoru.

Vrh stranice  

Testiranje pristupačnosti uz čitač ekrana 

Kada lokacija ili stranica bude spremna za objavljivanje, možete da pokušate da se nalazite u sadržaju pomoću čitača ekrana, na primer, naratora. Narator se Windows uz , tako da nema potrebe da bilo šta instalirate. To je još jedan način da uočite probleme u navigaciji ili alternativi tekstu, na primer.

Savet: Da biste proverili kontrast boja, možete da koristite jednu od besplatnih alatki sa pouzdane veb lokacije, na primer, Analyzer kontrasta boja ili Proverakontrasta boja.

 1. Pokrenite čitač ekrana. Na primer, da biste pokrenuli narator, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Windows logotipom+Enter.

 2. Pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok fokus, plavi pravougaonik, ne bude na komandnoj traci.

 3. Pritisnite taster Tab jednom, a zatim pritisnite taster sa strelicom nadole da biste se pomerali nadole na stranici. Rešite sve probleme sa pristupačnosti na koje naiđete.

 4. Izađite iz čitača ekrana. Na primer, da biste izašli iz naratora, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Windows logotipom+Enter.

Vrh stranice   

Takođe pogledajte

Resursi za kreiranje pristupačnih sajtova u usluzi SharePoint Online

Promena navigacije na SharePoint sajtu

Napravite Outlook-poštu pristupačnijim za osobe sa invaliditetom

Učinite prezentacije PowerPoint pristupačnijim osobama sa sposobnostima

Napravite Word dokumente pristupačnijim za osobe sa poteškoćama

Napravite Excel pristupačnijim za osobe sa poteškoćama

Napravite OneNote pristupačnijim za osobe sa poteškoćama

Učinite Visio dijagram pristupačnim osobama sa umanjenim sposobnostima

Učinite pristupačnijim Sway pristupačnosti osobama sa sposobnostima

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×