Prva stvar koja treba da znate o kanalima u programu Teams

U Teams se timski rad i komunikacija odomaći na kanalima. Kanal je jedno mesto na koje tim deli poruke, alatke i datoteke.

  • Kanali se mogu organizovati po grupi, projektu, funkciji ili bilo čega drugom što vam je važno.

  • Članovi tima mogu da prilagode ili ograniče obaveštenja koja dobijaju od kanala.

  • Niti omogućavaju fokusirane i organizovane bočne razgovore u okviru kanala.

Najpoznatije stvari koje treba znati o kanalima:

1. Kanali se smeštaju unutar timova

Timovi se sastoje od kanala, koji su razgovori koje obavljate sa svojim kolegama iz tima. Kanali se čuvaju unutar timova, slično kao što se datoteke čuvaju u fasciklama. Svaki kanal je posvećen posebnoj temi, sektoru ili projektu.

Na primer, Northwind Traders tim ima opšti, marketinški, preglednii još 35 kanala. Svi razgovori, sastanci, datoteke i aplikacije u marketinškom kanalu moraju biti u marketinškim svrhama, a sve na ovom kanalu je vidljivo svima u Northwind Traders timu.

Teams i kanali

Kanali su mesto na kom se posao odrađava – gde se tekstualni, audio i video razgovori otvaraju celom timu, gde se dele datoteke i gde se dodaju aplikacije.

Pregledač ne podržava video zapis.

Dok su razgovori na kanalu javni, ćaskanja su samo između vas i nekog drugog (ili grupe ljudi). Možete ih smatrati trenutnim porukama u drugim aplikacijama za razmenu poruka.

Kanali se mogu organizovati oko bilo čega. Kada imenujete kanal, pokušajte da koristite imena koja jasno opisuju temu. Jednostavna, intuitivna imena su najbolja.

Napomena: Ako radite u programu Teams mreže ili na mreži niskog propusnog propusnog moći ćete da se prebacujte između ćaskanja i kanala i nastavite da radite. Sve ćete videti od poslednjeg puta kada smo uspeli da se sinhronizujemo sa vašom mrežom, a mi ćemo trikovati poruke unaliko što dozvoljava propusni broj. 

2. Svaki tim ima kanal "Opšte"

Svaki tim dolazi sa kanalom Opšte. Uvek je prvi i ne možete da je izbrišete. Evo nekih primera kako se koristi ovaj kanal:

U većim timovima sa mnogo zaposlenih, kanal "Opšte" može da funkcioniše kao evidencija osoba koje su se pridružile i napustile tim u grupi. Većina razgovora specifičnih za temu su u toku na drugim kanalima u tom timu.

Primer opšteg kanala

U manjim timovima sa manje kanala i konkretnijim fokusom, kanal "Opšte" može da bude glavno mesto gde se razgovori i objave dešavaju.

Opšti razgovori na kartici

3. Kanali imaju kartice

Kada odete na bilo koji kanal Teams, podrazumevano ćete videti tri kartice.

Prva kartica je Objave.

Svi koji imaju pristup kanalu mogu da vide poruke na kartici "Objave". Ovo mislite kao jedno veliko grupno ćaskanje. Druga važna stvar koju treba da znate jeste da odgovori na poruku kanala ostaju priloženi originalnoj poruci. Na taj način, čitavu nit razgovora može lako da prati svako ko je čita. Ovo je lepota u niti razgovora.

  • Da biste odgovorili na poruku kanala: Izaberite malu vezu Odgovori ispod poruke.

    Odgovorite na razgovor na kanalu.

  • Da biste započeli razgovor na kanalu: Otkucajte poruku u polju i na dnu razgovora i izaberite stavku Pošalji Ikona "Pošalji poruku" u Teams.

Pošaljite poruku razgovoru na kanalu.

Kartica "Objave" prikazuje sve razgovore (poruke i odgovore) na kanalu.  

Dalje, to je kartica Datoteke – gde se skladište sve datoteke koje se dele na kanalu.

Evo dva načina za deljenje datoteka na kanalu:

  • Idite na kanal i izaberite karticu Datoteke. Istaknite datoteku i odaberite stavku Još opcija Izaberite ovu opciju da biste videli više opcija > Kopirajvezu , a zatim nalepite vezu direktno u poruku.

  • Na traci sa alatkama ispod poruke kliknite na dugme Priloži Dugme „Odaberite datoteku“ , a zatim otpremite dokument.

Delite datoteke iz grupnog ćaskanja u Teams.

Kartica Datoteke u razgovoru prikazuje sve datoteke koje delite.

Poslednja, ali ne i najmanja, jeste kartica Wiki.

To je uređivač pametnog teksta koji se duplira kao mašina komunikacije na kojoj sastavljate, uređujete i ćaskate sve na jednom mestu. Za više informacija o ovome pogledajte Dodavanje i korišćenje kartice "Wiki" u Teams

4. Možete dodati još kartica

Da biste aplikacije i datoteke stavili u kartice na vrh kanala, izaberite stavku Dodaj karticu Dugme „Dodaj“ pored imena kartice. Videćete listu stvari koje možete da dodate (omiljene aplikacije i datoteke) ili možete da potražite određenu stavku koju želite da dodate. 

5. Prilagođavanje obaveštenja po kanalu

Da biste prilagodili ili fino podesili obaveštenja koja dobijate od kanala:

Idite na ime kanala i izaberite Stavku Još opcija Ikonu Oblikovanje u Teams.>Obaveštenja kanala. To omogućava da budete obavešteni o aktivnosti kanala. 

Prilagođavanje obaveštenja kanala u programu Teams

Odatle možete da odaberete gde i koja obaveštenja želite da dobijete.

Baner i feed će slati obaveštenja na vaš uređaj i u Aktivnost u gornjem levom Teams aplikaciji. Feed će preskočiti slanje obaveštenja na radnu površinu i prikaziće se samo u feedu o aktivnostima.

Postavke obaveštenja kanala u programu Teams

Da biste dodatno prilagodili postavke obaveštenja, pogledajte upravljanje obaveštenjima u Teams.

6. Prikažite i sakrijte timove da bi ostali organizovani

Posle kartice Opšte, kanali su organizovani po abecednom redu. Ne možete da promenite redosled, ali možete da ih pokažete ili sakrijete po želji. Da biste to isprobali, izaberite stavku Još Ikonu Oblikovanje u Teams. pored kanala, a zatim Prikaži iliSakrij. Želite da tim vratite nazad na listu? Pomerite se do dna i otvorite listu Skriveni timovi. 

Srodne teme

Saznajte više o timovima

Teams standardne i privatne kanale

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×