Povezivanje štampača

Ako koristite Windows 10, pogledajte članak Rešavanje problema sa štampačem u operativnom sistemu Windows 10.  

Kada povežete štampač sa RAČUNAROM ili dodate novi štampač matičnoj mreži, obično možete odmah da počnete da štampate. Windowsi podržavaju većinu štampača i verovatno nećete morati da se koristite da biste instalirali specijalni softver za štampač. Ako koristite Windows 8.1 ili Windows RT 8,1, dodatna podrška za štampač i upravljački programi su dostupni putem usluge Windows Update.

Instaliranje štampača

U većini slučajeva, sve što treba da uradite da biste podesili štampač jeste da ga povežete sa RAČUNAROM. Jednostavno priključite USB kabl iz štampača u dostupni USB port na RAČUNARU i uključite štampač.

Za bežične štampače sa Windows 8.1:

Napomena: Ako imate novi bežični štampač koji nije dodat matičnoj mreži, pročitajte uputstva koja ste dobili uz štampač da biste saznali kako da ga dodate. Potvrdite Veb lokaciju proizvođača štampača da biste saznali više i da biste dobili ažurni softver za štampač.

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim stavku Promeni postavke računara. (Ako koristite miš, postavite pokazivač miša u donji desni ugao ekrana, pomerite ga nagore, izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.)

 2. Dodirnite ili izaberite stavku računar i uređaji, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Uređaji. Ako je štampač instaliran, on bi trebalo da se pojavljuje ispod štampača.

 3. Ako štampač nije naveden, dodirnite ili izaberite stavku Dodaj uređaj, a zatim izaberite štampač da biste ga instalirali.

Da biste instalirali (dodali) lokalni štampač

 1. Kliknite na dugme Start , a zatim u meniju Start izaberite stavku Uređaji i štampači

 2. Kliknite na dugme Dodaj štampač.

 3. U čarobnjaku za dodavanje štampača izaberite stavku Dodaj lokalni štampač.

 4. Na stranici Izbor porta za štampač proverite da li je potvrđen izbor u postojećem dugmetu porta i Preporučeni port za štampač, a zatim kliknite na dugme dalje.

 5. Na stranici Instaliranje upravljačkog programa štampača Izaberite proizvođača i model štampača, a zatim kliknite na dugme dalje.

  • Ako štampač nije naveden, kliknite na Windows Updatei sačekajte dok Windows proverava da li postoje dodatni upravljački programi.

  • Ako nijedno nije dostupno i imate instalacioni CD, kliknite na dugme ima disk, a zatim potražite fasciklu u kojoj se nalazi upravljački program štampača. (Za dodatnu pomoć pogledajte Priručnik za štampač.)

 6. Dovršite sledeće korake u čarobnjaku, a zatim kliknite na dugme Završi.

Savet: Probnu stranicu možete odštampati da biste se uverili da štampač radi ispravno. Ako ste instalirali štampač, ali on ne radi, potvrdite izbor u polju za potvrdu Veb lokacija proizvođača da biste rešili probleme sa informacijama ili ispravke upravljačkih programa.

Instaliranje mrežnog, bežičnog ili Bluetooth štampača

Ako pokušavate da dodate mrežni štampač u Office, obično vam je potrebno ime štampača. Ako ne možete da je pronađete, obratite se administratoru mreže.

 1. Kliknite na dugme Start , a zatim u meniju Start izaberite stavku Uređaji i štampači.

 2. Kliknite na dugme Dodaj štampač.

 3. U čarobnjaku za dodavanje štampača izaberite stavku Dodaj mrežni, bežični ili Bluetooth štampač.

 4. Na listi dostupnih štampača izaberite onaj koji želite da koristite, a zatim kliknite na dugme dalje. (Ako je računar povezan sa mrežom, na listi se prikazuju samo štampači navedeni u programu Active Directory za vaš domen.)

 5. Ako vam bude zatraženo, instalirajte upravljački program štampača na računaru tako što ćete kliknuti na dugme Instaliraj upravljački programObavezna Administratorska dozvolaako vam bude zatraženo da dobijete administratorsku lozinku ili potvrdu, otkucajte lozinku ili obezbedite potvrdu.

 6. Dovršite sledeće korake u čarobnjaku, a zatim kliknite na dugme Završi.

Savet: Dostupni štampači mogu da uključe sve štampače na mreži, kao što su Bluetooth i bežični štampači ili štampači koji su uključeni u drugi računar i deljeni na mreži. Možda će vam biti potrebna dozvola za instaliranje nekih štampača. Možete da potvrdite da štampač radi tako što štampa probnu stranicu.

Napomena: Kada instalirate štampač, možete da ga ažurirate automatskimWindows 7 ispravkama upravljačkih programa.

Rešavanje problema sa štampačem

Počnite tako što ćete proveriti hardver

Uverite se da je elektriиni kabl štampača priključen na električnu utičnicu i da je uključen prekidač za napajanje. Ako štampate na deljenom štampaču ili štampaču na mreži, uverite se da su i svi neophodni računari i mrežne skretnice. Ako je štampač ili druga oprema priključen na stepen za porast ili rezervno napajanje, proverite da li je i hardver uključen i uključen.

Ako koristite žični štampač, uverite se da je kabl štampača ispravno povezan sa štampačem na računar.

Za bežične štampače, provjerite bežičnu vezu. Uverite se da je bežična opcija štampača uključena i dostupna. Mnogi štampači imaju dugme koje prikazuje plavu ikonu bežične mreže kada je bežična mreža dostupna.

Zatim pokrećete test veze sa bežičnim povezivanjem. Pročitajte uputstva koja ste dobili uz štampač ili potvrdite Veb lokaciju proizvođača štampača da biste dobili uputstva o tome kako da to uradite.

Korišćenje alatke za rešavanje problema

Alatka za rešavanje problema je automatizovana alatka koja može da pronađe i automatski reši neke probleme sa RAČUNAROM. Alatka za rešavanje problema sa štampanjem može da reši probleme sa instalacijom i povezivanjem sa štampačem.

Ažuriranje upravljačkih programa

Većina štampača zahteva da upravljački program ispravno funkcioniše. Ako ste nedavno izvršili nadogradnju sa jedne verzije operativnog sistema Windows na drugu, moguće je da je trenutni upravljački program štampača za prethodnu verziju operativnog sistema Windows. Ako ste nedavno izgubili napajanje, viruse ili druge probleme sa računarom, moguće je da su upravljački programi oštećeni. Preuzimanje i Instaliranje najnovijeg upravljačkog programa za štampač može da reši ove tipove problema.

Tri načina za pronalaženje i instaliranje upravljačkog programa:

 • Koristite Windows Update. Windows Update može imati ažuriranu verziju upravljačkog programa za štampač.

 • Instalirajte softver proizvođača štampača. Ako ste štampač dobili sa diskovima, taj disk možda sadrži softver koji instalira upravljački program za štampač.

 • Sami Preuzmite i instalirajte upravljački program. Upravljački program možete potražiti na Veb lokaciji proizvođača. Isprobajte ovo ako Windows Update ne može da pronađe upravljački program za štampač, a štampač nije došao uz softver koji instalira upravljački program.

Za Windows 8.1 

Da biste odštampali Veb stranice pomoću programa Internet Explorer, kliknite na dugme Alatke , izaberite stavku Odštampaj, a zatim izaberite stavku Odštampaj ponovo. Pogledajte kako će odštampana stranica izgledati tako što ćete izabrati stavku Pregled pre štampanja. Ili, odštampajte stranice tako što ćete pritisnuti taster Crtl + P.

Da biste odštampali samo sliku sa stranice (a ne celu stranicu), kliknite desnim tasterom miša na sliku i izaberite stavku Odštampaj. U dijalogu štampanje izaberite stavku Odštampaj ponovo.

Za Windows 7 

Da biste odštampali Veb stranice pomoću programa Internet Explorer, pritisnite kombinaciju tastera Crtl + P i odaberite od kojih instaliranih štampača želite da štampate.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×