Dozvoljavanje drugoj osobi da upravlja vašom poštom i kalendarom

Slično pomoćniku koji vam pomaže da upravljate dolaznom papirnom poštom, druga osoba, koja se zove delegat, može u vaše ime da prima e-poruke, pozive za sastanak i odgovore, kao i da odgovara na njih. Delegatu možete da dodelite i dodatne dozvole za čitanje, kreiranje ili menjanje stavki u Microsoft Exchange Server poštansko sanduče.

Napomena:  Potreban je Microsoft Exchange Server nalog.

U ovom članku

Koja je funkcija delegiranog pristupa?

Delegirani pristup je naprednija opcija od jednostavnog deljenja fascikli. Delegatima se dodeljuju dodatne dozvole, na primer dozvola da u vaše ime kreira e-poruke ili odgovara na pozive za sastanak. Pogledajte članak Upravljanje e-poštom i stavkama kalendara druge osobe da biste saznali kako delegati mogu da izvršavaju te zadatke.

Kao osoba koja dodeljuje dozvolu, vi određujete nivo pristupa svojim fasciklama koji će delegat imati. Delegatu možete da dodelite dozvolu da čita stavke u vašim fasciklama ili da čita, kreira, menja i briše stavke. Podrazumevano je da delegat, nakon što ga dodate, ima pun pristup fasciklama „Kalendar“ i „Zadaci“. Takođe, delegat može da odgovara na pozive za sastanak u vaše ime.

Šta su to nivoi dozvola za delegate?

 • Redaktor     Sa ovom dozvolom, delegat može da čita stavke u vašim fasciklama.

 • Autor     Sa ovom dozvolom, delegat može da čita i kreira stavke, kao i da menja i briše stavke koje je sam kreirao. Na primer, delegat može kreirati zahteve za zadatak i pozive za sastanak direktno u vašoj fascikli Zadatak ili Kalendar i nakon toga te stavke slati u vaše ime.

 • Urednik     Sa ovom dozvolom, delegat može da radi sve za šta autor ima dozvolu, kao i da menja i briše stavke koje ste vi kreirali.

Vrh stranice

Dodeljivanje dozvola delegatu

Delegat automatski dobija dozvole „Šalji u ime“. Delegat podrazumevano može da čita samo pozive za sastanak i odgovore. Delegatu nije dodeljena dozvola za čitanje poruka u vašem Prijemnom poštanskom sandučetu.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Postavke naloga, a zatim izaberite stavku Delegirani pristup.

 3. Kliknite na dugme Dodaj.

  Ako se dugme Dodaj ne pojavljuje, možda ne postoji aktivna veza između programa Outlook i sistema Exchange. Outlook statusna traka prikazuje status veze.

 4. Upišite ime osobe koju želite da odredite kao svog delegata ili potražite ime i zatim ga izaberite sa liste rezultata pretrage.

  Napomena: Delegat mora da bude osoba koja se nalazi na Exchange globalnom spisku adresa (GAL) organizacije.

 5. Kliknite na dugme Dodaj, a zatim na dugme U redu.

 6. U dijalogu Dozvole za delegate, prihvatite podrazumevane postavke dozvola ili da izaberite prilagođene nivoe pristupa za Exchange fascikle.

  Ako je delegatu potrebna samo dozvola za rad sa pozivima za sastanke i odgovorima, dovoljne su podrazumevane postavke dozvola, kao što je Delegat prima kopije poruka poslatih meni u vezi sa sastancima. Postavku dozvole za fasciklu Prijemno poštansko sanduče možete da zadržite na vrednosti Nijedan. Pozivi za sastanke i odgovori ići će direktno u prijemno poštansko sanduče delegata.

  Napomena: Delegatu je podrazumevano dodeljena dozvola Urednik (može da čita, kreira i menja stavke) za vašu fasciklu Kalendar. Pošto delegat odgovori na poziv za sastanak u vaše ime, taj sastanak će automatski biti dodat u fasciklu Kalendar.

 7. Potvrdite izbor Automatski pošalji poruku delegatu sa rezimeom ovih dozvola da biste delegatu poslali poruku sa obaveštenjem o promeni dozvola.

 8. Ako želite, potvrdite izbor u polju za potvrdu Delegat može da pristupi mojim privatnim stavkama.

  Važno: Ova postavka utiče na sve Exchange fascikle. To obuhvata fascikle „Pošta“, „Kontakti“, „Kalendar“, „Zadaci“, „Beleške“ i „Dnevnik“. Nije moguće dozvoliti pristup privatnim stavkama u samo jednoj fascikli..

 9. Kliknite na dugme U redu.

  Napomene: 

  • Poruke poslate sa dozvolom „Šalji u ime“ u polju Od uključuju ime delegata i vaše ime. Kada se poruka pošalje sa dozvolom „Pošalji kao“, pojavljuje se samo vaše ime.

  • Kada dodate nekoga kao delegata, ta osoba može da doda Exchange poštansko sanduče u svoj Outlook profil. Uputstva možete da vidite u temi Upravljanje stavkama pošte i kalendara druge osobe.

Vrh stranice

Promena dozvola za delegata

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Postavke naloga, a zatim izaberite stavku Delegirani pristup.

 3. Izaberite ime delegata za koga želite da promenite dozvolu, a zatim kliknite na dugme Dozvole.

  Napomena: Ako želite da uklonite sve dozvole za delegirani pristup, kliknite na dugme Ukloni, a ne na dugme Dozvoli i preskočite preostale korake.

 4. Promenite dozvole za sve Outlook fascikle kojima delegat ima pristup.

 5. Potvrdite izbor Automatski pošalji poruku delegatu sa rezimeom ovih dozvola da biste delegatu poslali poruku sa obaveštenjem o promeni dozvola.

Napomena: Ako želite da kopije poziva za sastanke i odgovore koji vam stignu pošaljete delegatu, uverite se da mu je dodeljena dozvola Urednik (može da čita, kreira i menja stavke) za fasciklu Kalendar, a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu Delegat prima kopije poruka poslatih meni u vezi sa skupovima.

Vrh stranice

Promena pristupa delegata privatnim stavkama

Ako ste delegatu dodelili dozvole tako da može da pristupi vašim Outlook fasciklama, lične informacije u zakazanim obavezama, sastancima, zadacima i kontaktima možete da sakrijete. Otvorite svaku ličnu stavku i u grupi Oznake kliknite na dugme Privatno.

Da biste delegatu dodelili pristup svojim privatnim stavkama, uradite sledeće:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Postavke naloga, a zatim izaberite stavku Delegirani pristup.

 3. Izaberite ime delegata za kojeg želite da promenite pristup svojim privatnim zakazanim obavezama i kliknite na dugme Dozvole.

 4. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Delegat može da pristupi mojim privatnim stavkama.

Važno: Ne bi trebalo da se oslanjate na funkciju „Privatno“ da biste sprečili druge osobe da pristupe detaljima vaših zakazanih obaveza, kontakata ili zadataka. Da biste bili sigurni da druge osobe ne mogu da čitaju stavke koje ste označili kao privatne, nemojte im dodeliti dozvolu Redaktor (može da čita stavke) u fasciklama Kalendar, Kontakti ili Zadaci.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Deljenje Outlook kalendara sa drugim osobama

Otvaranje Exchange kalendara druge osobe

Dodavanje naloga e-pošte u Outlook

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×