Sadržaj
×
Ćelije
Ćelije

Objedinjavanje i razjedinjavanje ćelija

Ne možete da razdelite pojedinačnu ćeliju, ali možete da učinite da izgleda kao da je razdeljena tako što ćete objediniti ćelije iznad nje.

Pregledač ne podržava video zapis.

Objedinjavanje ćelija

 1. Izaberite ćelije koje će se objediniti.

 2. Izaberite stavku Objedini & centru.

  Važno: Kada objedinite više ćelija, u objedinjenoj ćeliji pojavljuje se samo sadržaj jedne ćelije (za jezike koji se pišu sleva nadesno to je gornja leva ćelija, a za jezike koji se pišu zdesna nalevo, gornja desna ćelija). Sadržaj ostalih ćelija koje objedinite briše se.

Razjedinjavanje ćelija

 1. Izaberite strelicu & nadole & Centriranje.

 2. Izaberite stavku Razjedini ćelije.

Važno: 

 • Nije moguće razjediniti neobjedinjenu ćeliju. Ako tražite informacije o tome kako da razjedinite sadržaj neobjedinjene ćelije na više ćelija, pročitajte članak Distribucija sadržaja ćelije u susedne kolone.

 • Kada objedinite ćelije, objedinjenu ćeliju možete ponovo da razdelite na zasebne ćelije. Ako se ne sećate gde ste objedinili ćelije, možete da koristite komandu Pronađi da biste brzo pronašli objedinjene ćelije.

Objedinjavanje kombinuje dve ili više ćelija da bi se kreirala nova, veća ćelija. To je odličan način da napravite oznaku koja se proteže u nekoliko kolona.

U ovom primeru ćelije A1, B1 i C1 su objedinjene da bi se kreirala oznaka "Mesečna prodaja" da bi se opisale informacije iz redova od 2. do 7.

Objedinjavanje ćelija preko drugih ćelija

Objedinjavanje ćelija

Objedinite dve ili više ćelija prateći ove korake:

 1. Izaberite dve ili više susednih ćelija koje želite da objedinite.

  Važno: Uverite se da se podaci koje želite da zadržite budu u gornjoj levoj ćeliji i imajte na umu da će svi podaci u drugim objedinjenom ćelijama biti izbrisani. Da biste zadržali bilo koje podatke iz tih drugih ćelija, jednostavno ih kopirajte na drugo mesto na radnom listu – pre objedinjavanja.

 2. Na kartici Početak izaberite stavku Objedini & centar.
  On the Home tab, select Merge & Center

Saveti: 

 • Ako je & Objedinjavanje pošte onemogućeno, uverite se da ne uređujete ćeliju – i da ćelije koje želite da objedinite nisu oblikovane kao Excel tabela. Ćelije oblikovane kao tabela obično prikazuju naizmenično oštećene redove i možda filtriraju strelice po naslovima kolona.

 • Da biste objedinili ćelije bez centriranja, kliknite na strelicu pored dugmeta Objedini i centriraj, a zatim izaberite stavku Objedinjavanje po širini ili Objedini ćelije.

Razjedinjavanje ćelija

Ako želite da opozovete objedinjavanje ćelija, kliknite na objedinjenu ćeliju, a zatim odaberite stavku Razjedini ćelije u meniju Objedinjavanje & centriranje (pogledajte gorenavedenu ikonu).

Razdvajanje teksta iz jedne ćelije u više ćelija

Tekst iz jedne ili više ćelija možete da prenesete i distribuirate ga u više ćelija. Ovo je suprotno od spajanja, u kome kombinujete tekst iz dve ili više ćelija u jednu ćeliju.

Na primer, možete da razdvojite kolonu koja sadrži puna imena u zasebne kolone Ime i Prezime:

Pre i posle razdeljivanja teksta u različite kolone

Pratite korake u nastavku da biste razdelili tekst na više kolona:

 1. Izaberite ćeliju ili kolonu koja sadrži tekst koji želite da razdelite.

 2. Napomena: Izaberite koliko želite redova, ali ne više od jedne kolone. Takođe se uverite da imate dovoljno praznih kolona sa desne strane – tako da se nijedan od podataka ne briše. Jednostavno dodajte prazne kolone ako je potrebno.

 3. Izaberite stavke podaci >Tekst u kolone, koji prikazuje čarobnjak za konvertovanje teksta u kolone.

 4. Izaberite stavke Razgraničeni > Dalje.

 5. Proverite polje Razmak i obrišite ostatak polja. Možete i da proverite polja Zamor i Razmak ako je tekst tako razdelan (na primer, "Reyes, Javiers", sa zamorom i razmakom između imena i prezimena). Pregled podataka se pojavljuje na tabli na dnu iskačućeg prozora.

  Step 2 in the wizard, Under Delimeters, pick how your data is split; Under Preview, you can see a preview of your data

 6. Kliknite na dugme Dalje, a zatim odaberite oblikovanje za nove kolone. Ako ne želite podrazumevani format, odaberite format kao što je Tekst ,a zatim kliknite na drugu kolonu podataka u prozoru Pregled podataka i ponovo izaberite isto oblikovanje. Ponovite ovo za sve kolone u prozoru za pregled.
  Step 3 in the wizard, Text option selected

 7. Kliknite na Slika dugmeta „Skupi dijalog“ sa desne strane polja Odredište da biste skupili iskačući prozor.

 8. Bilo gde u radnoj svesci izaberite ćelije koje želite da sadrže razdeljene podatke. Na primer, ako delite puno ime na kolone sa imenom i prezimenom, izaberite odgovarajući broj ćelija u dve susedne kolone.

  Select the cells where you want to paste your split cells

 9. Kliknite na dugme Dugme „Razvij“ da biste ponovo razvili iskačući prozor, a zatim kliknite na dugme Završi.

  Click the Expand button

Objedinjavanje kombinuje dve ili više ćelija da bi se kreirala nova, veća ćelija. To je odličan način da napravite oznaku koja se proteže u nekoliko kolona. Na primer, ćelije A1, B1 i C1 su ovde objedinjene da bi se kreirala oznaka "Mesečna prodaja" da bi se opisale informacije iz redova od 2. do 7. reda.

Objedinjavanje ćelija preko drugih ćelija

Objedinjavanje ćelija

 1. Kliknite na prvu ćeliju i pritisnite taster Shift, a zatim kliknite na poslednju ćeliju u opsegu koji želite da objedinite.

  Važno: Uverite se da samo jedna ćelija u opsegu ima podatke.

 2. Izaberite stavke Početak > Objedini i centriraj.

  dugme „objedini i centriraj“ na traci

  Ako je & "Centar" je zatamnjen, proverite da li uređujete ćeliju ili se ćelije koje želite da objedinite ne nalazi unutar tabele.

  Savet: Da biste objedinili ćelije bez centriranja podataka, kliknite na objedinjenu ćeliju, a zatim kliknite na levu, centralnu ili desnu opciju poravnavanja pored dugmeta Objedini & centar.

  Ako se predomislite, uvek možete da opozovete objedinjavanje tako što ćete kliknuti na objedinjenu ćeliju i izabrati stavku Objedini & centar.

Razjedinjavanje ćelija

Da biste razjedinili ćelije neposredno posle objedinjavanja, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Z. U suprotnom, uradite ovo:

 • Kliknite na objedinjenu ćeliju i izaberite stavku > Objedini & centar.

  dugme „objedini i centriraj“ na traci

  Podaci u objedinjenu ćeliju premeštaju se na levu ćeliju kada se ćelije razdele.

  Pre i posle razjedinjavanja ćelija

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice i funkcijski tasteri u programu Excel

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×