Operator raskrsnica: @

Okvir za implicitni operator raskršće je predstavljen u okviru značajne nadogradnje na jezik formula za Excel radi podrške dinamičkim nikretima. Dinamičke grupe donose znatne mogućnosti i funkcionalnost za Excel.

Nadograđeni jezik za formulu

Nadograđeni jezik formule u programu Excel je gotovo identičan starom jeziku, osim što koristi @ operator da ukazuje na to gde može da se nalazi implicitno raskršće, dok je stari jezik to radio tiho. Kao ishod, možete da primetite da se @ pojavljuje u neke formule kada se otvori u dinamičkom modulu Excel. Važno je da primetite da će formule nastaviti da se obračunavaju na isti način kao i uvek.  

Šta je implicitna raskrsnica?

Logika implicitnog raskrsnice smanjuje mnoge vrednosti na jednu vrednost. Excel je to učinio da bi naterao formulu da vrati jednu vrednost, pošto ćelija sadrži samo jednu vrednost. Ako formula vraća jednu vrednost, implicitno raskršće nije ništa uradilo (iako se tehnički obavlja u pozadini). Logika radi na sledeći način:

  • Ako je vrednost jedna stavka, vratite stavku.

  • Ako je vrednost opseg, vratite vrednost iz ćelije u istom red ili koloni kao formula.

  • Ako je vrednost niza, izaberite vrednost gornje leve vrednosti.

Sa povratkom dinamičkih nizova, Excel više nije ograničen da vrati pojedinačne vrednosti iz formula, tako da tišina implicitno presek više nije neophodna. Gde stara Formula može neprimetno da izazove implicitni raskrsnica, dinamički niz omogućen za Excel pokazuje gde bi se dogodilo sa @.  

Zašto simbol @? 

Simbol @ već se koristi u referencama tabele da bi se označilo implicitno raskršće. Razmotrite sledeću formulu u tabeli = [@Column1]. Ovde @ označava da formula treba da koristi implicitni presek da bi preuzela vrednost u istom redu sa [Kolona1].  

Da li možete da uklonite @? 

Često možete. To zavisi od toga šta je deo formule sa desne strane @ daje: 

  • Ako vraća jednu vrednost (najčešći slučaj), neće biti promena uklanjanjem @.

  • Ako vraća opseg ili niz, uklanjanje @ će se prenetina susedne ćelije.

Ako uklonite automatski dodat @ i kasnije otvorite radnu svesku u starijoj verziji programa Excel, ona će se pojaviti kao formula zastarele grupe (omotana znakom {}), to se radi kako bi se obezbedilo da starija verzija ne pokrene implicitno raskrsnicu.

Kada ćemo dodati @ u stare formule? 

Generalno govoreći, funkcije koje vraćaju opsege sa više ćelija ili nizovi će biti unapred fiksirane uz @ ako su autorske u starijoj verziji programa Excel. Važno je da primetite da ne postoji Promena načina na koji se vaša formula ponaša – sada možete da vidite prethodno nevidljivo implicitno raskrsnicu. Uobičajene funkcije koje mogu da vrate opsege sa više ćelija podrazumevaju indeks, POMAK i korisnički definisane funkcije (UDF-ove).  Uobičajen izuzetak je to što se u funkciji prihvata niz ili opseg (npr. SUM () ili AVERAGE ()). 

Pogledajte Excel funkcije koje vraćaju opsege ili nizove za više detalja.

Primeri

Originalna formula

Kao što se vidi u dinamičkom modulu Excel 

Objašnjenje

=SUM(A1:A10) 

=SUM(A1:A10) 

Nije moguće doći do promene – ni implicitnog preseka, pošto Funkcija SUM očekuje opsege ili nizove. 

= A1 + a2 

= A1 + a2 

Nije moguće doći do promene. 

= A1: A10 

= @A1: A10 

Pojavljuje se implicitni presek i Excel će vratiti vrednost povezanu sa zbirom u kojoj se nalazi formula.

= INDEX (A1: A10, B1) 

= @INDEX (A1: A10, B1) 

Može doći do implicitno raskrsnice. Funkcija INDEX može da vrati niz ili opseg kada drugi ili treći argument bude 0.  

= +(A1: A2, 1, 1) 

= @OFFSET (A1: A2, 1, 1) 

Može doći do implicitno raskrsnice. Funkcija OFFSET može da vrati opseg sa više ćelija. Kada se to desi, podrazumeva se da je implicitno raskršće. 

= MYUDF () 

= @MYUDF () 

Može doći do implicitno raskrsnice. Korisnički definisane funkcije mogu da vrate nizove. Kada to uradite, originalna formula bi aktivirala implicitnu. 

Korišćenje @ operatora u novim formulama

Ako autorite ili uredite formulu u dinamičkom modulu Excel Array koji sadrži @ operator, on se može pojaviti kao _xlfn. SINGLE () u unapred dinamičkom nizu Excel.

To se dešava kada izvršite pomešanu formulu. Pomešana formula je formula koja se oslanja na izračunavanje niza i implicitni raskršće, nije podržano od strane Excel niza. Unapred dinamički niz je podržavao samo formule koje su na njih napravili i) izračunavanje niza raskrsnica ili Ii).

Kada dinamički niz koji je omogućen za Excel otkrije kreiranje "pomešanih formula", predlaže varijantu formule koja je implicitna. Na primer, ako unesete = a1: A10 + @A1: A10, videćete sledeći dijalog:

Dijalog koji vas pita da li preferirate Fromula = @A1: A10 + @A1:.

Ako odlučite da odbijete formulu koju je predložio dijalog, pomešana formula = a1:, a10 + @A1: . Ako kasnije otvorite ovu formulu u unapred dinamičkom nizu Excel, on će se pojaviti kao = a1: A10 + _xlfn. SINGL (a1: A10) sa uslugom @, koja se pojavljuje kao _xlfn. SINGL (). Kada se ova formula proverava pomoću unapred dinamičkog niza Excel, vraća se #NAME! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume. 

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Funkcija FILTER

Funkcija RANDARRAY

Funkcija SEQUENCE

Funkcija SORT

Funkcija SORTBY

Funkcija UNIQUE

#SPILL! greške u programu Excel

Dinamički nizovi i ponašanje prelivenog niza

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×