Saznajte više o Microsoft 365 grupama

Poslednji put ažuriran 29 2020.

Microsoft 365 grupe je usluga koja funkcioniše sa Microsoft 365 alatkama koje već koristite, tako da možete da sarađujete sa svojim saigraиima prilikom pisanja dokumenata, kreiranja unakrsnih tabela, rada na planovima projekta, planiranje sastanaka ili slanju e-pošte.

Ovaj članak će vas upoznati sa tim šta su to grupe i pružiti vam neke korisne veze ka sledećim koracima.

Za najnovije vesti i video zapise o Microsoft 365 grupe pogledajte Office blogove

Saveti: 

Šta je to Microsoft 365 grupe ?

Grupe u Microsoft 365 vam omogućavaju da odaberete skup osoba sa kojima želite da sarađujete i da lako podesite kolekciju resursa za te osobe da je dele. Resursi kao što su deljeno Outlook prijemno sanduče, deljeni kalendar ili biblioteka dokumenata za saradnju na datotekama.

Ne morate da brinete o ručnoj dodeli dozvola za sve te resurse jer članovi automatski dobijaju neophodne dozvole za alatke koje grupa pruža kada ih dodate u grupu. Pored toga, grupe predstavljaju novi i poboljšani utisak pri radu sa onim za šta smo prethodno koristili liste distribucije ili deljene poštanske sandučiće.

Savet: Informacije o nadogradnji tradicionalnih lista distribucije na Microsoft 365 grupePogledajte ovaj članak.

Određeni resursi koji su obezbeđeni zavise neznatno od grupe koju kreirate.

Koju vrstu grupe treba da kreirate?

Dok razmatrate opcije, važno je da imate na umu da svi imaju različite zahteve. Različiti timovi mogu da vole da rade na različit način, a Microsoft 365 ima alatke za omogućavanje saradnje u bilo kom obrascu koji vaši timovi preferiraju.

Ako vaš tim preferira saradnju putem e-pošte i treba joj deljeni kalendar: kreirajte Microsoft 365 grupu u programu Outlook.

Ako vaš tim želi da sarađuje u neprekidnom okruženju ćaskanja ili da koristi ugrađene aplikacije: Kreirajte Microsoft tim.

Ako želite da kreirate veliki, otvoreni, diskusioni forum za vaše preduzeće – na primer za najave i diskusije na izvršnom nivou: Kreiranje grupe u usluzi Yammer.

Možete da kreirate Microsoft 365 grupe iz raznih alatki, uključujući Outlook, Outlook na vebu, Outlook mobilni, SharePoint, planer, timove i još mnogo toga. Sa kojom alatkom želite da započnete pomalo zavisi od toga sa kojim vrstom grupe radite. Na primer: u programu Microsoft imamo običaj da počnemo od programa Outlook kada kreiramo grupu organizovanu oko e-pošte i kalendara. Ako je grupa za široku komunikaciju preduzeća, počećemo sa uslugom Yammer. Za saradnju zasnovanu na ćaskanju pokrenuli bismo našu grupu iz Microsoft Teams.

Kada kreirate grupu morate da odlučite da li želite da to bude privatna ili javna grupa. Sadržaj u javnoj grupi mogu da vide svi u organizaciji i svi iz organizacije mogu da se pridruže grupi. Sadržaj u privatnoj grupi mogu da vide samo članovi grupe, a osobe koje žele da se pridruže privatnoj grupi mora da odobri vlasnik grupe.

Napomena: Trenutno, grupe kreirane iz programa Outlook za veb su podrazumevano privatne.

Osobe izvan organizacije ne mogu da vide javne niti privatne grupe, a ne mogu ni da im pristupaju osim ako ih posebno ne pozovete kao goste.

Više informacija o promeni grupa od javnih u privatne (ili obrnuto) potražite u članku pravljenje Microsoft 365 grupa ili javnih ili privatnih.

Vlasnici, članovi i gosti

Vlasnici grupe su moderatori grupe. Oni mogu da dodaju ili uklone članove i imaju jedinstvene dozvole kao što su mogućnost brisanja razgovora iz deljenog prijemnog sandučeta ili promena različitih postavki u vezi sa grupom. Vlasnici grupe mogu da preimenuju grupu, da ažuriraju opis ili sliku i još mnogo toga. Ako ste upoznati sa SharePoint ulogama, onda je vlasnik grupe administrator kolekcije sajtova.

Savet: Najbolje je da imate najmanje dva vlasnika za grupu, ako možete. Na taj način ako je jedan vlasnik nedostupan, drugi može da promeni grupu.

Članovi grupe su redovni korisnici u Vašoj organizaciji koji koriste grupu za saradnju. Oni mogu pristupiti svemu u grupi, ali ne mogu da menjaju postavke grupe. U SharePoint svetu oni su članovi sajta. Za informacije o dodavanju ili uklanjanju članova grupe pogledajte članak Dodavanje i uklanjanje članova grupe uprogramu Outlook.

Gosti su kao članovi grupe, ali su izvan Vaše organizacije. Podrazumevano, Vaši korisnici mogu da pozovu goste da se pridruže Vašoj grupi, a Vi možete da kontrolišete tu postavku. Više informacija potražite u članku pristup gostu u Microsoft 365 grupama.

Izaberite tip grupa koje želite da koristite:

Ako Vam se više dopada režim saradnje uz deljeno prijemno sanduče, onda je iskustvo grupe u programu Outlookprava stvar za Vas. Kreiranjem grupe u programu Outlook dobićete:

 • Deljeno prijemno sanduče – Za razgovore e-pošte između članova. To prijemno sanduče ima adresu e-pošte i može da se podesi tako da prihvata poruke od osoba izvan grupe, a čak i izvan organizacije, slično kao tradicionalna lista distribucije

 • Deljeni kalendar – Za planiranje događaja vezanih za grupu

 • SharePoint biblioteku dokumenata– Centralno mesto gde grupa skladišti i deli datoteke

 • Deljenu OneNote beležnicu – Za prikupljanje ideja, istraživanja i informacija

 • SharePoint sajt tima– Centralno spremište za informacije, veze i sadržaj povezan sa Vašom grupom

 • Planer– Za dodelu projektnih zadataka i među članovima grupe i upravljanje njima

Nijedan od tih resursa ne morate ručno da pravite. Kada napravite grupu, oni se prave automatski i članovima grupe se dodeljuju neophodne dozvole kako bi mogli odmah da počnu da ih koriste.

Ovim resursima možete da pristupite preko poznatog Microsoft Outlook radne površine klijenta (2016 ili novije), putem programa Outlook na vebu, putem programa Outlook 2016 za Mac (samo deljeni prijemno poštansko sanduče) ili putem programa Outlook mobilni. U oknu za navigaciju sa leve strane u programu Outlook ili na vebu pronaći ćete Microsoft 365 grupe.

Naći ćete svoje grupe u oknu za navigaciju sa leve strane u programu Outlook ili Outlook za veb

Uz novu Microsoft 365 grupe Hover kartice imate brz pristup deljenim grupnom resursu. Samo držite iznad imena grupe u programu Outlook za veb ili u sistemu SharePoint.

Slika nove hover kartice za Office 365 grupe

Najnoviji deo naše priče o saradnji jesteMicrosoft Teams. Microsoft Teams je unutrašnja petlja za Vaš tim – trajni, radni prostor zasnovan na ćaskanju gde možete da vodite neformalne razgovore u realnom vremenu o veoma fokusiranim temama ili u određenim podgrupama u okviru grupe. 

Yammerdonosi društveno iskustvo u Vašu saradnju. On vam pomaže da ostvarite nove veze i otkrića u organizaciji. Može da vam pomogne da komunicirate i diskutujete o idejama širom preduzeća ili u oblastima od zajedničkog interesa.

KreiranjemMicrosoft 365 povezane grupe u usluzi Yammer dobijate:

 • Yammer grupu – zajedničko mesto za vođenje razgovora i deljenje informacija

 • SharePoint biblioteku dokumenata –centralno mesto gde grupa skladišti i deli datoteke

 • Deljenu OneNote beležnicu – za prikupljanje ideja, istraživanja i informacija

 • SharePoint sajt tima – centralno spremište za informacije, veze i sadržaj povezan sa grupom

 • Planner – za dodelu projektnih zadataka članovima grupe i upravljanje njima

Tim alatkama možete da pristupite putem usluge Yammer u pregledaču ili pomoću aplikacije Yammer na iOS, Android ili Windows Phone uređaju.

Kad grupa nadmaši svoju namenu, možete da je izbrišete kako biste oslobodili sistemske resurse i uklonili je tako da se više ne navodi ili prikazuje. Pogledajte: Izbriši grupu. Ako ne želite da pamtite da brišete zastarele grupe, administrator može da postavi smernice o isteku važenja koje će dovesti do toga da stare grupe isteknu i da se automatski uklone nakon određenog vremenskog perioda. Pogledajte članak: Microsoft 365 smernica za rok važenja grupe.

Napomena: Sadržaj ove kartice namenjen je administratorima.

Postoje tri primarna modelaMicrosoft 365 grupeobezbeđivanja : otvaranje, it ili kontrolisanje. Svaki ima svoje prednosti.

Model

Prednosti

Otvori (podrazumevano)

Korisnici po potrebi mogu da kreiraju sopstvene grupe bez potrebe za čekaju na IT, ili da im smetaju

IT

Korisnici traže grupu od IT-a. IT ih može voditi u izboru najboljih alatki za saradnju za njihove potrebe

Kontrolisano

Kreiranje grupe ograničeno na određene osobe, timove ili usluge (pogledajte: kontrolisanje ko može da kreira Microsoft 365 grupe)

Ako želite da kontrolišete način na koji se Microsoft 365 grupe imenuju, možete da koristite smernice za imenovanje da biste nametnuli imena grupisanja za određene standarde, uključujući prefikse ili sufikse, kao i da blokirate pogrdno imena. Pogledajte Microsoft 365 grupe smernice za imenovanje grupa za više informacija.

Svaka grupa ima najmanje jednog vlasnikakoji može da dodaje ili uklanja članove i da vrši osnovno upravljanje grupom i njenim sadržajem. Obično vlasnik to radi u programu Outlook. Pogledajte: Dodajte i uklonite članove grupe u programu Outlook. Ako vlasnik grupe (ili vlasnici) napusti organizaciju iz bilo kog razloga, administrator može da dodeli grupi novog vlasnika. Pogledajte članakDodela novog vlasnika nedodeljenoj grupi.

Pored toga, ako imate Exchange administratorske dozvole, možete da upravljate grupama iz Microsoft 365 centra administracije (pogledajte članak Upravljanje članstvom u grupi u Microsoft 365 centru administracije) ili iz PowerShell (pogledajte članak Upravljanje Microsoft 365 grupama pomoću programa PowerShell .

Može doći vreme kada poželite da izbrišete grupu od svog zakupca. Za informacije o tome kako da izbrišete grupu pogledajte: Izbriši grupu. Ako grupa slučajno izbrisane administratori mogu da vrate tu grupu do 30 dana, pogledajte: Vraćanje izbrisane Microsoft 365 grupe.

Ako želite automatizovaniji način upravljanja životnim ciklusom Microsoft 365 grupe možete da koristite smernice za rok važenja da biste istekli grupe u određenom vremenskom intervalu. Vlasnici grupe će dobiti e-poruku 30, 15 i 1 dan pre isteka grupe koja im omogućava da lako obnove grupu ako je ona još uvek potrebna. Pogledajte članak: Microsoft 365 smernica za rok važenja grupe.

Ograničenja grupe

Maksimum...

Vrednost

Vlasnika po grupi

100

Grupe koje korisnik može da kreira

250

Grupe koje može da napravi administrator

Do podrazumevanog ograničenja zakupca od 500.000

Broj članova

Više od 1.000, iako samo 1.000 može istovremeno da pristupi grupnim razgovorima.

Korisnici mogu primetiti kašnjenja prilikom pristupanja kalendaru i razgovorima u veoma velikim grupama u programu Outlook

Broj grupa kojima korisnik može da bude član

1.000

Skladište datoteka

1 terabajt i 10 gigabajta po pretplaćenom korisniku + svo kupljeno dodatno skladište Možete kupiti neograničenu količinu dodatnog prostora za skladištenje.

Veličina poštanskog sandučeta grupe

50 GB

Podrazumevani maksimalni broj grupa koje Microsoft 365 organizacija može da ima je trenutno 500.000.

Ako planirate da koristite funkciju "grupisanje kucanja" iz alatke "Azure Active Directory Connect", Maksimalna dužina je 448 znakova povezanih sa atributom "Opis".

Za dodatne informacije o SharePoint Online skladištu pogledajte članak SharePoint Online ograničenjai SharePoint Online granice i ograničenja softvera.

Upravljanje Microsoft 365 grupe je efikasniji kada imate važeće informacije o korišćenju grupa. Microsoft 365 centar administracije ima alatku za izveštavanje koja vam dozvoljava da vidite stvari kao što je korišćenje skladišta, koliko aktivnih grupa imate i čak i kako korisnici koriste grupe. Pogledajte: Microsoft 365 izveštaji u centru administracije za više informacija.

Microsoft 365 grupe vam daje nekoliko alatki za usaglašenost, zaštitu informacijai ediscovery .

Takođe pogledajte

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×