Sadržaj
×

Ako ste zaboravili ili izgubili lozinku za Windows 10, Windows 8.1 ili 7, Windows možda ćete moći da je promenite ili poništite. Da biste počeli, odaberite svoju verziju programa Windows sa kartica ispod.

Ako već znate svoju trenutnu lozinku i želite da je promenite

Izaberite stavku> Postavke> Naloge > za prijavljivanje. U okviruLozinka kliknite na dugme Promeni i pratite korake.

Poništavanje lozinke Windows 10 lokalnog naloga

Ako ste zaboravili ili izgubili lozinku Windows 10 lokalnog naloga i treba ponovo da se prijavite na uređaj, sledeće opcije će vam možda pomoći da odmahnute sa programom. Više informacija o lokalnim standardnim i administrativnim nalozima potražite u članku Kreiranje lokalnog korisničkog naloga ili administratorskog naloga u Windows 10.

Windows 10 verziji 1803 i novijim verzijama

Ako ste dodali bezbednosna pitanja prilikom postavljanja lokalnog naloga za Windows 10, onda imate barem verziju 1803 i možete da odgovorite na bezbednosna pitanja da biste se ponovo prijavili.

Kada unesete netačnu lozinku:

 1. Izaberite vezu Poništi lozinku na ekranu za prijavljivanje. Ako umesto toga koristite PIN, pogledajte problemi sa prijavljivanjem pomoću PIN koda. Ako koristite poslovni uređaj koji je na mreži, možda nećete videti opciju za poništavanje lozinke ili PIN koda. U tom slučaju, obratite se administratoru.

  Napomena: Ako ne vidite bezbednosna pitanja kada izaberete vezu Poništi lozinku, uverite se da ime uređaja nije isto kao ime lokalnog korisničkog naloga (ime koje vidite kada se prijavite). Da biste videli ime uređaja, kliknite desnim tasterom miša na dugme Start na traci zadataka, izaberite stavku Sistem i odaberite stavku Specifikacije uređaja. Ako je ime uređaja isto kao ime naloga, možete da kreirate novi administratorskinalog, prijavite se kao administrator, a zatim preimenujete računar (kada prikažete ime uređaja, možete i da ga preimenujete).

 2. Odgovaranje na bezbednosna pitanja.

 3. Unesite novu lozinku.

 4. Prijavite se kao i obično uz novu lozinku.

Windows 10 pre verzije 1803

Za verzije programa Windows 10 starije od verzije 1803 nije moguće poništiti lozinke lokalnog naloga zato što nema bezbednosnih pitanja. Možete da poništite uređaj da biste odabrali novu lozinku, ali ova opcija će trajno izbrisati podatke, programe i postavke. Ako ste rezervne kopije datoteka mogli da vratite izbrisane datoteke u prethodno stanje. Više informacija potražite u temi Opcije oporavka u Windows 10.
Da biste uspostavili početne vrednosti uređaja, što će izbrisati podatke, programe i postavke:

 1. Pritisnite taster Shift dok birate dugme Napajanje >Ponovo pokreni u donjem desnom uglu ekrana.

 2. Na ekranu Izbor opcije izaberite stavku Rešavanje problema >uspostavi početne vrednosti ovog računara.

 3. Izaberite stavku Ukloni sve.

Upozorenje: Uspostavite početne vrednosti uređaja će trajno izbrisati podatke, programe i postavke.

Poništavanje lozinke Microsoft naloga koju koristite za prijavljivanje na računar

Na ekranu za prijavljivanje otkucajte ime Microsoft naloga ako već nije prikazano. Ako postoji više naloga na računaru, odaberite onaj koji želite da uspostavite početne vrednosti. Ispod okvira za tekst lozinke izaberite stavku Zaboravio/a sam lozinku. Pratite korake da biste poništili lozinku.

Rešavanje problema sa prijavljivanjem

Ako i dalje imate problema sa prijavljivanjem na nalog, pogledajte više rešenja u odeljku Rešavanje problema sa prijavljivanjem.

Poništavanje lozinke

Napomena: Ako ste zaboravili lozinku za lozinku, pogledajte Windows 10 Poništavanje lozinke lokalnog Windows 10 naloga.

Ako ste zaboravili lozinku Windows 8.1, postoji nekoliko načina da je preuzmete ili poništite:

 • Ako je računar na domenu, administrator sistema mora da poništi lozinku.

 • Ako koristite Microsoft nalog, možete da poništite lozinku na mreži. Više informacija potražite u članku Poništavanje lozinke za Microsoft nalog.

 • Ako koristite lokalni nalog, koristite podsetnik za lozinku kao podsetnik.

Ako i dalje ne možete da se prijavite, morate ponovo da instalirate Windows. Ako Windows RT 8.1, obratite se proizvođaču računara.

Više pomoći za lozinke u e-Windows 8.1

Ako zaboravite ili izgubite lozinku, pogledajte gorenavedenu postavku lozinke da biste je poništili ili oporavili. 

Ako mislite da je neko sa zlonamernom uslugom ugrožen ili ukraden lozinku Microsoft naloga, možemo vam pomoći. Više informacija potražite u članku Kada ne možete da se prijavite na Microsoft nalog.

Ako se prijavujete samo na lokalni računar, da. Međutim, preporučujemo da računar održite bezbednijim pomoću jake lozinke. Kada koristite lozinku, samo neko ko je zna može da se prijavi. Ako želite da se prijavite da Windows microsoft nalogom, lozinka je obavezna. Više informacija potražite u članku Mogu li da se prijavim Windows lozinkom? Da biste saznali više o Microsoft nalozima i lokalnim nalozima, pogledajte članak Kreiranje korisničkog naloga.

Jače lozinke sadrže različite znakove, uključujući i mnoštvo velikih i malih slova, brojeve i simbole ili razmake. Jaka lozinka bi trebalo da bude i nešto što je teško za pogađanje ili pogađanje. Ne bi trebalo da sadrži potpunu reč ili detalje koji se lako pronađu kao što su pravo ime, korisničko ime ili datum rođenja.

Ako se prijavujete na Microsoft nalog, lozinka je ograničena na 16 znakova. Više informacija o Microsoft nalozima potražite u članku Kreiranje korisničkog naloga.

Možete redovno da ažurirate lozinku kako bi vam bila bezbednija. Ako računar nije povezan sa domenom, pratite ove korake:

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana i dodirnite Postavke stavkuPromeni postavke računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač miša u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša na gore, kliknite na dugme Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara .)

 2. Dodirnite ili izaberite stavku Nalozi, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Opcije za prijavljivanje.

 3. Dodirnite ili izaberite stavku Promeni lozinku i pratite uputstva.

Ako je računar povezan sa domenom, administrator sistema može da upravlja koliko često morate da promenite lozinku. Da biste to uradio, odaberite nešto od sledećeg:

 • Ako koristite tastaturu, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+Delete, dodirniteili izaberite stavku Promeni lozinku i pratite uputstva.

 • Ako koristite tablet računar, pritisnite i držite dugme za napajanje Windows dugme za napajanje, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Promeni lozinku i pratite uputstva.

To zavisi od toga da li koristite e-adresu nezavisnog govora. Ako se vaša e-adresa završava na outlook.com,hotmail.com,live.comili drugoj Microsoft usluzi, promena lozinke za Microsoft nalog menja je i za tu uslugu e-pošte.

Ali možete da koristite bilo koju adresu e-pošte za Microsoft nalog, čak i e-adresu iz usluge e-pošte nezavisnog dobavljača kao što su Google Mail ili Yahoo! E-pošta. Kada odaberete lozinku za Microsoft nalog, to ne menja lozinku koju ćete možda morati da koristite za prijavljivanje u veb poštu na lokaciji nezavisnog dobavljača.

Napravite lozinku slike da biste se prijavili pokretima umesto unosom znakova.

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana i dodirnite Postavke stavkuPromeni postavke računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač miša u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša na gore, kliknite na dugme Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara .)

 2. Dodirnite ili izaberite stavku Nalozi, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Opcije za prijavljivanje.

 3. U okviru Lozinkaslike dodirnite ili izaberite stavku Dodaj,a zatim pratite uputstva.

Kada odaberete lozinku za svoj korisnički nalog, važno je da izaberete nešto što možete da zapamtite. Biće vam ponovo potrebno kasnije!

Naravno, možete i da zapišete lozinku i čuvate je na bezbednom mestu. Međutim, dodira sa donje strane laptopa ili unutrašnjosti fioke za stoni računar verovatno nije dobra ideja. Ako zapišete lozinku, pazite da je držite odvojenom od računara.

Radi dodatne bezbednosti, koristite različite lozinke u različite svrhe. Na primer, dobra ideja je da zadržite različite lozinke za nalog za društveno umrežavanje i račun u banci na mreži.

Ako zaboravite ili izgubite lozinku, postoji još nekoliko stvari koje možete pokušati da resetujete ili oporavite. Više informacija potražite u gorenavedenim informacijama o poništavanje lozinke da biste je poništili ili oporavili.

Poništavanje lozinke

Koraci za poništavanje lozinke razlikuju se u zavisnosti od toga da li je računar na domenu ili u radnoj grupi. Ako je računar deo poslovne ili školske organizacije, postoji dobra šansa da je deo domena. Ako je ovo kućni računar, gotovo je sigurno u radnoj grupi. 

Moj računar je na domenu

 1. Prijavite se pomoću naloga domena koji ima administratorske dozvole za ovaj uređaj. Ako niste sigurni, obratite se IT administratoru organizacije za pomoć.

 2. Kliknite na taster Start i Ikona dugmeta "Start", izaberite Kontrolna tabla ,izaberite Korisnički nalozi ,izaberite Korisnički nalozi ,a zatim stavku Upravljanje korisničkim nalozima. Potrebna je administratorska dozvola Ako budete upitani za administratorsku lozinku ili potvrdu, otkucajte lozinku ili obezbedite potvrdu.

 3. Na kartici Korisnici, u okviru Korisnici za ovaj računarizaberite ime korisničkog naloga, a zatim izaberite stavku Poništi lozinku.

 4. Otkucajte novu lozinku, potvrdite novu lozinku, a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena: Ako ste prijavljeni kao administrator, možete da kreirate i promenite lozinke za sve korisničke naloge na računaru.

Upozorenje: Ako koristite administratorski nalog da biste promenili lozinku za drugi nalog, šifrovane datoteke ili e-poruke za taj nalog više neće biti dostupne osobi koja je koristila taj nalog.

Računar je u radnoj grupi

 1. Ako otkucate pogrešnu lozinku kada pokušate da se prijavite, Windows prikazuje poruku da je lozinka netačna. Kliknite na dugme U redu da biste zatvorili poruku.

 2. Izaberite stavku Poništi lozinku, a zatim umetnite disk za poništavanje lozinke ili USB fleš disk.

 3. Pratite korake u čarobnjaku za poništavanje lozinke da biste kreirali novu lozinku.

 4. Prijavite se sa novom lozinkom. Ako ponovo zaboravite lozinku, možete da koristite isti disk za poništavanje lozinke. Nije potrebno da napravite novi.

Promena lozinke

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+Delete, a zatim izaberite stavku Promena lozinke.

 2. Otkucajte staru lozinku praćenu novom lozinkom kao što je navedeno, a zatim ponovo otkucajte novu lozinku da biste je potvrdili.

 3. Pritisnite taster Enter.

Srodni članci

Poništavanje zaboravljene lozinke Microsoft naloga

Promena lozinke Microsoft naloga

Poništavanje lozinke Windows 10 lokalnog naloga

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×