E-poruke koje sadrže priloge identifikuju se po ikoni spajale Ikona priloga na listi poruka.

Napomena o bezbednosti: Outlook prihvata veliki broj različitih tipova datoteka, ali blokira potencijalno nebezbedne priloge (uključujući .bat, .exe, .vbs i .js datoteke) koji mogu da sadrže viruse. Čak i Outlook priloga budite oprezni kada otvarate bilo kakve priloge, a posebno ako su od nekoga koga ne poznajete ili u koga nemate poverenja. Ako ste u nedoumici, proverite autentičnost priloga sa pošiljaocem. Takođe redovno ažurirajte antivirusni softver na računaru.

Priložene datoteke najčešće vidite u oknu za čitanje direktno ispod zaglavlja poruke ili teme. Priloge povremeno vidite u telu poruke.

Prikaz primljenih priloga u oknu za čitanje

Kliknite dvaput na ikonu priloga da biste otvorili prilog.

Da biste sačuvali prilog, kliknite na strelicu padajućeg menija sa desne strane ikone priloga da biste otvorili meni priloga.

Odaberite strelicu padajućeg menija na desnoj strani ikonu priloga da biste prikazali meni "Prilog"

Odaberite stavku Sačuvaj kao da biste sačuvali jedan prilog na računaru ili lokaciji za skladištenje u oblaku. Odaberite stavku Sačuvaj sve priloge da biste sačuvali sve priloge iz jedne poruke. Svi prilozi će podrazumevano biti sačuvani u fascikli Dokumenti, ali možete da odaberete drugu lokaciju svaki put kada sačuvate priloge.

Prilog možete da sačuvate i tako što ćete ga prevlačiti i ispustiti iz e-poruke na radnu površinu. Kada prevučete i otpustite prilog uskladišten u oblaku, preuzima se i čuva lokalna kopija priloga.

Otvaranje priloga

Prilog možete da otvorite iz Okno za čitanje ili iz otvorene poruke. U oba slučaja, kliknite dvaput na prilog da biste ga otvorili.

 • Da biste otvorili prilog sa liste poruka, kliknite desnim tasterom miša na poruku koja sadrži prilog, izaberite stavku Prikaži priloge, a zatim kliknite na ime priloga.

Priloge možete da pregledate u HTML porukama ili porukama napisanim čistim tekstom u oknu za čitanje i u otvorenim porukama. Pregled nije dostupan za priloge RTF poruka.

 1. Da biste pregledali prilog, kliknite na njega i on se prikazuje umetnut u telo poruke

 2. Da biste se vratili na poruku, na kartici Alatke za priloge, u grupi Poruka izaberite stavku Prikaži poruku.

Kada otvorite i pogledate prilog, možete da odaberete da ga sačuvate na disk jedinici. Ako poruka ima više priloga, možete da ih sačuvate kao grupu ili jedan po jedan.

Čuvanje priloga

 1. Kliknite na prilog u oknu za čitanje ili u otvorenoj poruci.

 2. Na kartici Prilozi, u grupi Radnje kliknite na dugme Sačuvaj kao. Možete i da kliknete desnim tasterom miša na prilog i izaberite stavku Sačuvaj kao. Da biste izabrali više priloga, držite pritisnut taster Ctrl dok birate priloge. Odaberite stavku Sačuvaj sve priloge da biste sačuvali sve priloge.

  Komanda „Sačuvaj kao“ na traci

  Napomena: Ako je poruka u RTF formatu, u oknu za čitanje ili u otvorenoj poruci kliknite desnim tasterom miša na prilog, a zatim izaberite stavku Sačuvaj kao.

 3. Kliknite lokaciju fascikle, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Prikaz (pregled) priloga bez njegovog otvaranja

Pregled priloga, nova funkcija u programu Microsoft Office 2007, omogućava da pregledate neke tipove datoteka priloga bez njihovog otvaranja. Informacije o slanju priloga putem e-poruke potražite u članku Prilaganje datoteke ili druge stavke e-poruci.

Kada primite prilog u poruci i želite da brzo vidite šta on sadrži bez njegovog otvaranja, možete da ga pregledate. Prilog možete da pregledate u oknu za čitanje ili u otvorenoj poruci. Pregledači priloga koji se dobijaju uz Office 2007 izdanje podrazumevano su uključeni.

Napomena: Da biste pregledali priloženu datoteku napravljenu u Microsoft Office 2007 aplikaciji, morate da imate tu Office 2007 aplikaciju instaliranu na računaru. Na primer, da biste pregledali Word 2007 prilog, morate da imate instaliran Word 2007. Da biste pregledali Excel prilog, morate da imate instaliran Excel.

Pregled priloga je podržan za poruke koje su oblikovane kao HTML i čisti tekst, ali ne i za poruke oblikovane kao obogaćeni tekst (RTF). Pored toga, pregled priloga je dostupan samo kada gledate primljene poruke, a ne i kada sastavljate nove poruke.

Pregled priloga

 1. Na listi poruka izaberite poruku koja sadrži prilog koji želite da pregledate.

 2. Kliknite na prilog u Okno za čitanje. Ako ima više priloga, možda ćete morati da se pomerate horizontalno da biste pronašli željeni prilog.

  Napomena: Pregled možda neće prikazati najnoviji sadržaj u datoteci. Da biste videli najkompletniji i najnoviji sadržaj, otvorite datoteku. Na primer, možete da kliknete dvaput na .docx prilog da biste ga otvorili u programu Microsoft Word.

 3. Da biste se vratili u telo poruke, kliknite na dugme Poruka.

Da biste saznali više o tome kako da pregledate PDF priloge u programu Outlook 2007, pročitajte članak Pregled PDF priloga.

Pregledači priloga koji se dobijaju uz Office 2007 izdanje podrazumevano su uključeni. Ako ne želite da koristite neke ili sve pregledače priloga, pratite ove korake da biste ih isključili.

 1. U programu Outlook, u meniju Alatke izaberite stavku Centar za pouzdanost, a zatim stavku Rukovanje prilozima.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite stavku Isključi pregled priloga da biste isključili sve pregledače priloga.

  • Da biste isključili određeni pregledač priloga, izaberite stavku Pregledači priloga i dokumenata, opozovite izbor u polju za potvrdu za pregledač koji želite da isključite, a zatim kliknite na dugme U redu.

Da biste ih uključili, kliknite da biste izabrali stavku Isključi pregled priloga ili opcije određenog pregledača priloga.

Da biste saznali više o pregledačima priloga, pročitajte članak Pronalaženje pregledača priloga.

Otvaranje priloga

Prilog možete da otvorite u Okno za čitanje, iz poruke sa liste poruka kao što je prijemno sanduče ili unutar otvorene poruke.

 1. Na listi poruka izaberite poruku koja sadrži prilog.

 2. Kliknite dvaput na prilog u oknu za čitanje. Možete i da kliknete desnim tasterom miša na poruku koja sadrži prilog i odaberete stavku Prikaži priloge.

  Napomena: Ako imate izbor između otvaranja i čuvanja priloga, imajte na umu da je dobra ideja da ga prvo sačuvate, a zatim skenirate pomoću antivirusnog programa pre nego što ga otvorite.

Čuvanje priloga

Kada otvorite i pogledate prilog, možete da odaberete da ga sačuvate na čvrstom disku. Ako poruka ima više priloga, možete da ih sačuvate kao grupu ili jedan po jedan.

Čuvanje jednog priloga iz poruke

 1. U otvorenoj ili prikazanoj poruci kliknite desnim tasterom miša na prilog koji želite da sačuvate.

 2. U priručnom meniju izaberite stavku Sačuvaj kao.

 3. Odaberite lokaciju fascikle, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Čuvanje svih priloga iz otvorene poruke

 1. U otvorenoj poruci, na kartici Poruka, u grupi Radnje izaberite stavku Ostale radnje, a zatim stavku Sačuvaj priloge.

 2. Kliknite na dugme U redu, odaberite lokaciju fascikle, a zatim ponovo kliknite na dugme U redu.

Čuvanje svih priloga sa liste poruka

 1. Na listi poruka izaberite poruku koja sadrži prilog.

 2. U meniju Datoteka postavite pokazivač miša na stavku Sačuvaj priloge, a zatim izaberite stavku Svi prilozi.

 3. Kliknite na dugme U redu, odaberite lokaciju fascikle, a zatim ponovo kliknite na dugme U redu.

Takođe pogledajte

Pregled priloga u programu Outlook

Rešavanje problema sa prilozima u programu Outlook

Promena veze datoteke za prilog e-poruke

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×