Kreiranje i dodela kategorija boja

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kategorije boja vam omogućavaju da lako identifikujete i grupišete povezane stavke u programu Microsoft Outlook. Dodelite kategoriju boje grupi povezanih stavki – kao što su beleške, kontakti, zakazane obaveze i e-poruke – da biste mogli da ih brzo pratite i organizujete ih. Stavkama možete da dodelite i više kategorija boja.

Zadaci sa više kategorija

Možete da odaberete neku iz skupa podrazumevanih kategorija ili da napravite sopstvenu i da zatim dodelite kategorije svojim Outlook stavkama. Kategorije boja su prikazane u tabela prikaze, kao što su prijemno poštansko sanduče, a u okviru samim otvorenim stavkama. Možete da preimenujete kategorije u nešto što vama ima više smisla ili da odaberete različite boje za kategorije. Ova fleksibilnost vam omogućava da dizajnirate sistem kategorija boja koji odgovara vašem ličnom stilu rada.

Napomena: Ako koristite Outlook sa IMAP nalog, ne možete da dodelite kategorije stavci. Tip naloga e-pošte IMAP ne podržava kategorije.

Dodeljivanje kategorije boje e-poruci

Da biste dodelili kategoriju boje poruci sa liste poruka, kliknite desnim tasterom miša na poruku. Izaberite stavku Kategorizuj, a zatim izaberite kategoriju sa liste.

Savet: Ako kliknete desnim tasterom miša na poruku i vidite samo opcije da poruku označite zastavicom, pokušajte da kliknete desnim tasterom miša na prazan prostor sa desne strane imena pošiljaoca.

Napomena: Ako želite da dodelite drugu ili treću kategoriju boje, možete da izvršite ovu radnju više puta.

Da biste dodelili kategoriju boje iz okna za čitanje ili otvorene poruke, izaberite stavku Kategorizuj iz grupe Oznake na traci, a zatim izaberite kategoriju sa liste.

Ako ne vidite stavku Kategorizuj na traci, izaberite padajući meni u grupi Oznake.

Kategorizovanje

Napomena: Padajući meni Kategorizuj prikazuje deset nedavno korišćenih kategorija. Ako imate dodatne kategorije, treba da izaberete stavku Sve kategorije da biste videli ostatak liste.

Podrazumevane kategorije boja imaju generička imena, kao što su Crvena kategorija i Plava kategorija. Da biste lako identifikovali i organizovali kategorizovane stavke, možete da preimenujete kategorije boja pomoću imena koja za vas imaju više smisla.

Napomene: 

 • Prvi put da dodelite postojeću kategoriju boje stavci, će tražiti da preimenujete kategoriju boje.

 • Ako promenite kategoriju boje koja je već dodeljena stavkama, sve stavke kojima je ta kategorija dodeljena ažuriraju se u skladu sa novim imenom.

 1. Na traci sa alatkama izaberite Kategorizuj Slika dugmeta .

 2. Izaberite stavku sve kategorije.

  Padajući meni Kategorizuj

 3. Na listi ime izaberite ime kategorije boje, a zatim izaberite Preimenuj.

 4. Na listi Ime otkucajte novo ime za kategoriju boje.

  Da biste automatski dodelite kategoriju boje koje su preimenovanje na stavke koje su izabrane u prozoru glavnog Outlook , potvrdite izbor u polju za potvrdu pored boja kategorije sa liste ime , a zatim izaberite u redu.

 1. U bilo kojoj fascikli poruka, u grupi oznake na traci, izaberite Kategorizuj > Sve kategorije.

  Padajući meni Kategorizuj

  Napomena: Za stavke kalendara grupa Oznake prikazuje se na kartici Zakazana obaveza ili Sastanak. Za otvorenog kontakta ili zadatka, grupe oznaka se pojavljuje na kartici "početak".

 2. U dijalogu Kategorije boja kliknite na dugme Novo.

 3. Otkucajte ime za kategoriju i izaberite boju, a opcionalno i tastersku prečicu. Zatim izaberite stavku U redu.

  Dodavanje nove kategorije

Kategorija „Brzi klik“ je podrazumevana kategorija koju možete da postavite u određenim tabelarnim prikazima. Na primer, ako isključite okno za čitanje ili ga premestite ispod liste poruka, videćete dodatne kolone u Prijemnom poštanskom sandučetu, uključujući Primljeno, Kategorija i Pominjanje. Da biste dodelili kategoriju „Brzi klik“ u jednom od ovih prikaza, možete da kliknete na kolonu kategorije da biste podesili kategoriju.

 1. Na traci, u grupi oznake izaberite Kategorizuj > Podešavanje brzog klika.

 2. Koristite padajuću listu da biste izabrali kategoriju boje, a zatim izaberite stavku „U redu“.

Savet: U otvorenoj poruci, u meniju Kategorizuj možete da izaberete stavku Podešavanje brzog klika da biste podesili podrazumevanu kategoriju boje za sve buduće poruke, a ne samo za izabranu poruku.

Pridruživanjem tastersku prečicu kategorije, možete brzo dodeliti kategoriju stavke, kao što su e-poruke, tako što ćete izabrati stavke u prijemnom poštanskom sandučetu ili neki drugi prikaz kategorija, a zatim pritisnuti taster tasterska prečica. Možete da koristite prečicu za dodeljivanje kategorije boje većem broju stavki istovremeno.

 1. Na traci sa alatkama glavnog Outlook prozora, izaberite Kategorizuj Slika dugmeta .

 2. Na dnu menija izaberite stavku Sve kategorije.

 3. Na listi Ime potvrdite izbor u polju za potvrdu pored kategorije boje.

 4. Na listi Prečica odaberite tastersku prečicu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×