Klasično i moderno iskustvo u radu sa uslugom SharePoint

Saznajte više o modernim iskustvima u programu SharePoint Microsoft 365 uključujući i to šta su i kako ih prepoznajete.

Moderan utisak pri radu dizajniran je tako da bude dostupan, fleksibilan, mobilnii lakši za korišćenje. Dostupna je u programu SharePoint u Microsoft 365. Neka moderna iskustva su dostupna uz SharePoint Server 2019.

Sledeća iskustva su podrazumevano moderna:

 • SharePoint početna stranica u programu Microsoft 365

 • Većina lista i biblioteka

 • Nove matične stranice sajta tima i sajta za komunikaciju

 • Nove stranice

 • Sadržaj lokacije

 • Korišćenje sajta

 • Korpa za otpatke

Postojeće matične stranice sajta tima i druge stranice sajta kao što su wiki i stranice veb segmenata su klasična iskustva.

Ne postoji mapiranje 1:1 za sve klasične na moderna iskustva. Ovaj članak istražuje razlike između klasičnog i modernog iskustva i nudi predloge za prelazak na moderna iskustva.

Dodatne informacije potražite u vodiču za SharePoint moderni utisak pri radu.

Napomena: Ako ste administrator SharePoint zakuzije, pronaći ćete korisne informacije i alatke u prilagođavanjima modernog iskustva i modernom modernom SharePoint sajtovima. Ako ste projektant, pogledajte SharePoint starter komplet, gde ćete pronaći rešenje koje obuhvata brojne veb segmente, proširenja i druge komponente koje možete da koristite kao primer i inspiraciju za sopstvena prilagođavanja.

SharePoint početna stranica

Početna SharePoint u sistemu Microsoft 365 u sistemu Microsoft 365 je moderno iskustvo gde lako možete da pronađete SharePoint sajtove u okviru organizacije i pristupite im. Takođe ćete pronaći vesti sa sajtova koje pratite, sajtova koje često posećujete i drugih predloženih vesti. Pored toga, možete da kreirate sajtove i objave vesti sa ove stranice (ako je administrator omogućio to da radi). Saznajte više o tome šta ćete videti i kako da koristite početnu stranicu na lokaciji Pronalaženje vesti, sajtova i portala u programu SharePoint.

Matična stranica usluge SharePoint Online

Liste i biblioteke

Podrazumevane liste i iskustvo biblioteke su optimizovane za najčešće zadatke. Kopirajte i premeštajte datoteke pomoću komandne linije. Zakačite dokumente, dodajte datoteke kao veze, lako filtrirajte i sortirajte i primenite oblikovanje na kolone.

Razlike između klasične i moderne liste i biblioteka

Klasična biblioteka dokumenata Moderna biblioteka dokumenata

Klasična biblioteka sa leve strane, moderna biblioteka sa desne strane

Postoje neke klasične funkcije koje se razlikuju ili nisu dostupne u modernom prikazu. Oni obuhvataju neke tipove kolona i neka prilagođavanja. Detaljnije informacije potražite u temi Razlike između novog i klasičnog iskustva za liste i biblioteke.

Prebacivanje između klasične i moderne liste i biblioteka

Da biste se prebacili između klasičnog i modernog prikaza lista i biblioteka, pogledajte prebacivanje podrazumevanog iskustva za liste ili biblioteke dokumenata iz novog ili klasičnog.

Sajtovi timova

Moderne lokacije tima sarađuju nego ikada. Oni koriste Microsoft 365 grupe za jednostavniji model dozvola. Sajtovi tima su unapred opremljeni modernimvestima, brzim vezama i aktivnostima na sajtovima. Kao i sve moderne funkcije, lokacije tima su optimizovane da izgledaju odlično na mobilnim uređajima. Da biste saznali više o svim sjajnim funkcijama, pogledajte šta je to SharePoint sajt tima?

Razlike između klasičnih i modernih sajtova tima

Klasični sajt Moderni sajt

Klasični sajt sa leve strane, moderan sajt sa desne strane

Evo nekoliko glavnih razlika između klasičnih i modernih sajtova tima:

 • Microsoft 365 grupe  Jedna od najvećih razlika između klasičnih i modernih sajtova tima je da su moderni sajtovi timova povezani sa Microsoft 365 grupama. Grupe vam mogu da odaberete skup osoba sa kojima želite da sarađujete i da lako podesite kolekciju resursa koje će te osobe deliti; resursi kao što su deljeno Outlook prijemno sanduče, deljeni kalendar ili biblioteka dokumenata za saradnju na datotekama. Ne morate da brinete o ručnoj dodeli dozvola za sve te resurse jer članovi automatski dobijaju neophodne dozvole za alatke koje grupa pruža kada ih dodate u grupu. Microsoft 365 grupe se razlikuju od SharePoint grupa u tome što se proteku u više Microsoft 365 resursa, fleksibilniji su i sa njima se lakše radi. Osobe možete lako da dodate u grupu ili samo da delite lokaciju sa pojedincima tako što ćete izabrati stavke Postavke ,a zatim Dozvole za lokaciju na lokaciji.  

 • Matična stranica  Kada kreirate klasični sajt tima od predloška sajta tima, veb segmenti za objave, kalendar i veze automatski se dodaju na matičnu stranicu, dok ste na modernom sajtu, dobijate odeljak za vesti, brze veze, aktivnost sajta i biblioteku dokumenata.

 • Brending  Korišćenje brendinga preduzeća na SharePoint sajtovima tima veoma je uobičajeno, a za klasične sajtove možda ste koristili tema sajta, alternativne CSS i master stranice. Iako ovi elementi nisu podržani na modernim sajtovima, postoje novi i lakši načini za izvršavanje prilagođavanja i brendacije sajta. Na primer, možete brzo i lako da prilagodite boje SharePoint lokacije tako što ćete promeniti tema tako da odražava vaš profesionalni stil i brend. Dodatne informacije o radu sa temama potražite u temi Promena izgleda SharePoint lokacije. Informacije o tome kako se prave prilagođene tema potražite u temi SharePoint sajta.

 • Neke od ostalih razlika između klasičnih i modernih sajtova tima uključuju brže obezbeđivanje sajtova, uređivanje menija "Brzi start" i još mnogo toga.

Premeštanje klasičnog sajta tima na moderni sajt tima

Ne postoji mapiranje 1:1 između svih funkcija na klasičnom sajtu i modernog sajta tima. Ali administratori kolekcije sajtova mogu da povežu klasični sajt sa grupom i istovremeno ažuriraju matičnu stranicu na novu matičnu stranicu. Saznajte kako u članku Povezivanje klasičnog iskustva SharePoint sajt tima sa novom Microsoft 365 grupom.Ako ste administrator kolekcije sajtova, ali ne možete da povežete klasični sajt sa grupom, administrator je možda onemogućio ovu mogućnost. Pogledajte članak Omogućavanje korisnicima da povežu klasične sajtove tima sa novim Microsoft 365 grupama.

Ako želite da zadržite klasični sajt bez dodavanja grupe, ali želite da iskoristite modernu matičnu stranicu, možete da kreirate modernu stranicu sa veb segmentima koje želite, a zatim da je postavite kao matičnu stranicu za klasični sajt.

Za više informacija i alatke pogledajte Modernizovanje klasičnih sajtova.

Sajtovi za komunikaciju

Sajt za komunikaciju je sjajno mesto za prenošenje informacija drugima. Možete da delite vesti, izveštaje, statuse i druge informacije u vizuelno efektivnom formatu. Svrha sajta za komunikaciju slična je nameni klasičnih sajtova za objavljivanje, ali postoji mnogo razlika. Uopšteno, sajtovi za komunikaciju jednostavniji su za kreiranje i ne oslanjaju se na infrastrukturu lokacije za objavljivanje. 

Sajt za komunikaciju

Sajt za komunikaciju

Razlike između sajtova za komunikaciju i lokacija za objavljivanje

SharePoint lokacija za objavljivanje se obično koristi za kreiranje intraneta i portala za komunikaciju. Lokacije za objavljivanje su obično strukturisanije i napravljene pomoću master stranice i predloška za objavljivanje sajta. Pošto je portal za objavljivanje kolekcija sajtova, on može da sadrži i podlokacije. Da biste kreirali lokaciju za objavljivanje, funkcije objavljivanja moraju da budu aktivirane. Kompletno rešenje za lokaciju za objavljivanje može da uključuje dublji dizajn i razvoj za kreiranje prilagođenih master stranica i rasporeda na stranici dizajna.

Sajt za komunikaciju se ne oslanja na aktivaciju funkcija objavljivanja; ne koristi master stranicu; i obično manje strukturirani. Dizajniran je da se koristi bez podlokacije. Ona koristi moderne stranice i veb segmente. Iako na sajtu za komunikaciju postoji manje strukture i sprovođenja, lako je kreirati lepu stranicu bez koda koja je spremna za mobilne uređaje.  Kreira se pomoću jednog od tri predloška: Tema (sa veb segmentima da biste počeli da delite informacije kao što su vesti i događaji), Showcase (sa veb segmentima da biste koristili fotografije ili slike koje prikazuju proizvod, tim ili događaj) ili "Prazno" da biste kreirali sopstveni dizajn.

Kako da se premestite na sajtove za komunikaciju

Ne postoji mapiranje 1:1 između lokacija za objavljivanje i sajtova za komunikaciju i nema automatskog načina za ažuriranje lokacija za objavljivanje na sajtove za komunikaciju. Funkcionalnost moderne stranice podrazumevano nije omogućena na SharePoint portalu za objavljivanje. Kada budete spremni, preporučujemo vam da planirate i počnete da pravite nove sajtove za komunikaciju po potrebi. Saznajte više o pravljenju sajta za komunikaciju u programu SharePoint.

Stranice i veb segmenti

Moderne stranice pružaju brz i lak način da napravite stranice koje se odaziuju pomoću funkcionalnosti modernih veb segmenata. Stranice su slične klasičnim stranicama veb segmenata i stranicama za objavljivanje, ali su manje strukturisane i lakše se kreiraju. Da biste saznali više o modernim stranicama, pogledajte dodavanje stranice na sajt. Ako ne možete da kreirate modernu stranicu, administrator je možda isključio mogućnost da to uradite. Administratori mogu da vide omogućavanje korisnicima da kreiraju moderne stranice sajta za više informacija.

Razlike između klasičnih stranica i modernih stranica

Klasična stranica sa veb segmentima Moderna stranica

Klasična stranica sa veb segmentima na levoj, modernoj stranici sa desne strane

Veb segmente Moderne stranice koriste moderne veb segmente. Moderni veb segmenti dizajnirani su tako da budu lakši za korišćenje, da budu brži i da izgledaju odlično. Sa modernim veb segmentima nema potrebe da se koristi bilo koji kôd. Važno je da imate natpis da moderni veb segmenti iz bezbednosnih razloga ne dozvoljavaju umetanje koda kao što je JScript. Važno je i da znate da klasične veb segmente nije moguće koristiti na modernim stranicama i da moderni veb segmenti ne mogu da se koriste na klasičnim stranicama (osim ako projektant ne kreira prilagođeni veb segment koji je dizajniran tako da se koristi na klasičnoj stranici). Pored toga, ne postoji mapiranje klasičnog od 1:1 do modernih veb segmenata, ali postoje veb segmenti koji imaju slične svrhe. Da biste saznali više o svim modernim veb segmentima, pogledajte korišćenje veb segmenata na SharePoint stranicama. Da biste videli koji moderni veb segmenti imaju iste namene kao neki klasični veb segmenti koji se često koriste, pogledajte klasična i moderna iskustva veb segmenata.

Za projektante, SharePoint Framework omogućava izgradnju prilagođenih modernih veb segmenata koji se prikazuju odmah u okviru sa alatkama veb segmenta. SharePoint Framework takođe omogućava prilagođena proširenja i upotrebu Microsoft Graph API-ja.  Pored toga, projektanti mogu da pogledaju SharePoint starter komplet,gde ćete pronaći rešenje koje obuhvata brojne veb segmente, proširenja i druge komponente koje možete da koristite kao primer i inspiraciju za sopstvena prilagođavanja.

Mobilni uređaj je spreman  Za razliku od klasičnih stranica, moderne stranice (i zapravo sve moderne funkcije) dizajnirane su da se odaziju i izgledaju odlično na mobilnim uređajima. Nabavite aplikaciju SharePoint za mobilne uređaje.

Raspored  Kada kreirate klasičnu stranicu sa veb segmentima, odaberite raspored sa zonama veb segmenata koje ćete koristiti. Raspored nije mogao da se promeni posle činjenice. Sa modernim stranicama, raspored je fleksibilan i može da se promeni u bilo kom trenutku.

Wiki stranice  Drugi tip stranice u programu SharePoint je Wiki stranica. Ne postoji moderan koevalent wiki stranice.

Kako se premeštaju na moderne stranice

U ovom trenutku ne postoji način da se klasična stranica promeni u modernu stranicu bez korišćenja rešenja kodova u više koraka ,koje može dobro da funkcioniše za IT administraatore i projektante. Ako niste ni sa ovim, preporučujemo da po potrebi počnete postepeno da planirate i kreirate moderne stranice.

Sajtovi čvorišta

Sajtovi čvorišta su sjajan način da vežete nekoliko sajtova pomoću istog brendinga i navigacije. Za razliku od kolekcija lokacija, sajtovi čvorišta imaju ravnu, a ne hijerarhijsku, strukturu. Ovo im omogućava da budu fleksibilniji od klasičnih kolekcija sajtova. Da biste saznali više o sajtovima čvorišta, pogledajte šta je to SharePoint sajt čvorišta?

Razlike između lokacija čvorišta i kolekcija lokacija

Kolekcije lokacija su hijerarhijske i izuzetno strukturirani. Sajtovi čvorišta imaju ravnu strukturu i fleksibilniji su u pogledu dodavanja i uklanjanja sajtova iz čvorišta. Za razliku od kolekcija sajtova, sajtovi povezani sa sajtom čvorišta mogu automatski da usvoje isti brend i tvorište kao sajt čvorišta. Povezane lokacije takođe dobijaju uobičajenu navigaciju i korisnici mogu da pretražuju sve povezane sajtove.

Kako se premeštaju kolekcije lokacija u čvorište lokacija

Ne postoji mapiranje 1:1 između kolekcija lokacija i lokacija čvorišta, tako da ne možete automatski da premestite kolekciju lokacija na lokaciju čvorišta. Međutim, možete da kreirate sajtove čvorišta kada ih administrator omogući. Zatim možete postepeno da premeštate sajtove u strukturu sajta čvorišta. Više informacija potražite u temi Planiranje SharePoint sajtova čvorišta.

Microsoft Power Automate

SharePoint tokovi posla i Microsoft Power Automate dizajnirani su da automatiziraju poslovne procese, kao što je usglašavanje dokumenata na odobravanje. Uz Microsoft Power Automate, lakše je nego ranije automatizovati procese bez većeg obima resursa za programere. Da biste saznali više o power automatizmu, pogledajte dokumentaciju za Microsoft Power Automate.

Razlike između Microsoft Power Automate i SharePoint toka posla

Microsoft Power Automate je podrazumevano integrisan u SharePoint liste i moderno iskustvo biblioteke. Jednostavno izaberite stavku Power Automatizu na traci sa alatkama liste ili biblioteke. S druge strane, SharePoint tok posla se kreira u programu SharePoint Designer ili Visual Studio.

Power Automate omogućava integraciju između Microsoft 365, uključujući Outlook, Microsoft Teams i još mnogo toga. Možete i da automatizujete radnje sa uslugama nezavisnih strana kao što su DropBox i Twitter.

Power Automate koristi obogaćeni grafički interfejs koji pojednostavljuje automatizaciju procesa i dizajniran je tako da odlično radi na mobilnim uređajima. SharePoint tok posla takođe pruža automatizovane procese koji mogu zahtevati ulaganje u resurse za projektante. U ovom trenutku, u programu Power Automate nisu dostupne sve radnje SharePoint toka posla, ali se tokom vremena dodaje još.

Premeštanje SharePoint tokova posla u Microsoft Power Automate

Ne postoji mapiranje 1:1 između SharePoint toka posla i Microsoft Power Automate. Preporučujemo da planirate i automatizujete sve nove procese pomoću power automatizacije.

Nije neophodno da odmah premestite sve postojeće SharePoint tok posla u Power Automate. Međutim, u nekim slučajevima će Power Automate pružiti bolje mogućnosti, više tačaka integracije i boljih performansi od SharePoint toka posla. U tim slučajevima, vredi istraziti da li kreiranje novog toka posla od početka pruža bolju vrednost nego da nastavi da zavisi od postojećeg SharePoint toka posla.

Pretraga

Moderna pretraga je lična, a rezultati koje vidite razlikuju se od onoga što vide druge osobe, čak i kada tražite iste reči. Videćete rezultate pre nego što počnete da kucate u polju za pretragu i rezultati se ažuriraju dok kucate. Saznajte više o tome šta ćete videti.

Moderna polja za pretragu možete pronaći na SharePoint početnoj stranici, sajtovima za komunikaciju i modernim sajtovima tima. 

Polje za pretragu Search results

 Klasično polje za pretragu sa leve strane, moderno polje za pretragu sa desne strane

Određene funkcije klasične pretrage se razlikuju ili nisu dostupne u modernoj pretrazi. Saznajte više o razlikama između klasičnog i modernog iskustva pretrage u programu SharePoint.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×