Klasično i moderno iskustvo u radu sa uslugom SharePoint

Klasično i moderno iskustvo u radu sa uslugom SharePoint

Saznajte više o modernim iskustvima u sistemu SharePoint u Microsoft 365 uključujući ono što su i kako ih prepoznajete.

Moderno iskustvo je dizajnirano tako da bude ubedljiv, fleksibilan, mobilnii lakši za korišćenje. Dostupan je u sistemu SharePoint u Microsoft 365. Neka moderna iskustva su dostupna u sistemu SharePoint Server 2019.

Sledeća iskustva su podrazumevano savremena:

 • SharePoint Početna stranica u Microsoft 365

 • Većina lista i biblioteka

 • Nove matične stranice tima i sajta za komunikacije

 • Nove stranice

 • Sadržaj sajta

 • Upotreba sajta

 • Korpa za otpatke

Postojeće matične stranice tima i druge stranice lokacije kao što su Wiki i stranice Veb segmenta su klasiиna iskustva.

Ne postoji 1:1 mapiranje klasične moderne doћivljaje. Ovaj članak istražuje razlike između klasičnih i modernih iskustava i nudi predloge za prelazak na savremena iskustva.

Detaljnije informacije potražite u članku Vodič za SharePoint moderno iskustvo.

Napomena: Ako ste SharePoint stanar administrator, pronaći ćete korisne informacije i alatke u modernom prilagođavanjem iskustva i modernizovati klasične SharePoint lokacije. Ako ste programer, pogledajte SharePoint Starter komplet, gde ćete pronaći kao rešenje koje sadrži brojne Veb segmente, proširenja i druge komponente koje možete da koristite kao primer i inspiraciju za sopstvena prilagođavanja.

SharePoint Početna stranica

SharePoint u programu Microsoft 365 Početna stranica u Microsoft 365 je moderno iskustvo u kojem možete lako da pronađete i pristupite SharePoint lokacijama unutar organizacije. Takođe ćete pronaći vesti sa sajtova koje pratite, lokacije koje često posećujete i druge predložene vesti. Pored toga, možete da kreirate lokacije i objavljene poruke sa ove stranice (ako je administrator omogućio da to učinite). Saznajte više o tome šta ćete videti i kako da koristite početni stranicu u članku Pronalaženje vesti, sajtova i portala u sistemu SharePoint.

Matična stranica sistema SharePoint online

Liste i biblioteke

Podrazumevane liste i doživljaj biblioteke optimizovani su za uobičajene zadatke. Kopirajte i premestite datoteke pomoću komandne trake. Zakačite dokumente, dodajte datoteke kao veze, filtrirajte i sortirate po kolonama i primena oblikovanja na kolone.

Razlike između klasičnih i modernih lista i biblioteka

Klasična biblioteka dokumenata Savremena biblioteka dokumenata

Klasična biblioteka sa leve strane, savremena biblioteka sa desne strane

Postoje neke klasične funkcije koje se razlikuju ili nisu dostupne u modernom prikazu. To uključujete neke tipove kolona i neka prilagođavanja. Detaljnije informacije potražite u članku razlike između novih i klasičnih iskustava za liste i biblioteke.

Prebacivanje između klasičnih i modernih lista i biblioteka

Da biste se prebacili između klasičnih i modernih prikaza lista i biblioteka, pogledajte članak Prebacivanje podrazumevanog iskustva za liste ili biblioteke dokumenata iz novog ili klasičnog.

Sajtovi timova

Moderne lokacije tima imaju više saradnika nego ikad. Koriste Microsoft 365 grupe za jednostavniji model dozvole. Lokacije tima takođe se unapred popunjavaju sa modernim vestima, brzim vezama i aktivnošću lokacije. Kao i kod svih modernih funkcija, lokacije tima su optimizovane da dobro deluju na mobilnim uređajima. Da biste saznali više o svim velikim funkcijama, pogledajte članak Šta je to SharePoint sajt tima?

Razlike između klasičnih i modernih sajtova tima

Klasična lokacija Savremena lokacija

Klasična lokacija na levoj, modernoj sajtu sa desne strane

Evo nekoliko glavnih razlika između klasičnih i modernih sajtova tima:

 • Microsoft 365 grupe  Jedna od najvećih razlika između klasične i moderne lokacije tima jeste da su moderne lokacije timova povezane sa Microsoft 365 grupama. Grupe vam omogućavaju da odaberete skup osoba sa kojima želite da sarađujete i da lako podesite kolekciju resursa za te osobe da je dele; resursi kao što je deljeni Outlook prijemno poštansko sanduče, deljeni kalendar ili biblioteka dokumenata za saradnju na datotekama. Ne morate da brinete o ručnoj dodeli dozvola za sve te resurse jer članovi automatski dobijaju neophodne dozvole za alatke koje grupa pruža kada ih dodate u grupu. Microsoft 365 grupe se razlikuju od SharePoint grupa u kojima se oni rasporeрuju na više resursa Microsoft 365, fleksibilnije su i lakše funkcionišu. Možete lako da dodate osobe u grupu ili da delite sajt sa osobama tako što ćete izabrati stavke Postavke, a zatim dozvole za sajt na vašoj sajtu.  

 • Matična stranica  Kada kreirate klasičnu lokaciju tima iz predloška lokacije tima, Veb segmenti za objave, kalendare i veze automatski se dodaju na matičnu stranicu, dok na modernoj lokaciji dobijete odeljak za vesti, brze veze, aktivnost lokacije i biblioteku dokumenata.

 • Brendiranje  Korišćenje Brenda preduzeća na SharePoint lokacijama tima je vrlo uobičajeno i za klasične lokacije možda ste koristili teme lokacije, alternativne CSS i master stranice. Dok ovi elementi nisu podržani na modernim lokacijama, postoje novi i lakši načini za obavljanje prilagođavanja lokacije i Brenda. Kao primer možete brzo i lako da prilagodite boje SharePoint lokacije tako što ćete promeniti temu tako da odražava vaš stil i brend. Više informacija o radu sa temama potražite u članku promena pogleda na SharePoint sajt. Informacije o tome kako da kreirate prilagođene teme potražite u članku prezentacija na SharePoint lokaciji.

 • Neke od drugih razlika između klasične i savremene lokacije tima uključujete obezbeđivanje više lokacija, u prikazu "brzi Start" menija i još mnogo toga.

Kako da premestite klasičnu stranicu tima na modernu sajt tima

Ne postoji 1:1 mapiranje između svih funkcija na klasičnoj sajtu i modernog sajta tima. Međutim, administratori kolekcije lokacija mogu da povežu klasičnu Veb stranicu sa grupom i da istovremeno ažuriraju matičnu stranicu u novo iskustvo matične stranice. Saznajte kako u vezi sa SharePoint lokacijom lokacije tima klasičnog iskustva sa novom Microsoft 365 grupom.Ako ste administrator kolekcije lokacija, ali ne možete da povežete klasičnu Veb stranicu sa grupom, administrator je možda Onemogući ovu sposobnost. Pogledajte članak Neka korisnici povezuju klasične lokacije tima sa novim Microsoft 365 grupama.

Ako želite da zadržite klasičnu lokaciju bez dodavanja grupe, ali želite da iskoristite prednosti moderne matične stranice, možete da kreirate modernu stranicu sa Veb segmentima koje želite, a zatim da ga konfigurišete kao matičnu stranicu za klasičnu lokaciju.

Detaljnije informacije i alatke potražite u članku modernizuje klasične lokacije.

Sajtovi za komunikaciju

Sajt za komunikacije je odlično mesto za komunikaciju drugih osoba. U vizuelno ubedljivog formata možete da delite vesti, izveštaje, statuse i druge informacije. Svrha lokacije za komunikacije je slična svrsi klasične lokacije za objavljivanje, ali postoji mnogo razlika. Generalno, lokacije za komunikaciju su jednostavnije za kreiranje i ne oslanjaju se na infrastrukturu za objavljivanje. 

Lokacija za komunikaciju

Lokacija za komunikaciju

Razlike između sajtova za komunikacije i sajtova za objavljivanje

SharePoint lokacija za objavljivanje obično se koristi za kreiranje intranet i komunikacionih portala. Lokacije za objavljivanje su najčešće strukturirane i napravljene pomoću master stranice i predloška za objavljivanje na sajtu. Pošto je portal za objavljivanje kolekcija lokacija, može da sadrži i potlokacije. Da biste kreirali sajt za objavljivanje, funkcije objavljivanja moraju da se aktiviraju. Potpuno rešenje za sajt za objavljivanje može da obuhvata dublji dizajn i rad u razvoju radi kreiranja prilagođenih master stranica i rasporeda na stranici dizajna.

Lokacija za komunikaciju se ne oslanja na aktiviranje funkcija objavljivanja; Ne koristi master stranicu; i generalno manje strukturiran. Dizajniran je da se koristi bez podsajtova. Koristi moderne stranice i Veb segmente. Dok je manje konstrukcije i primene na sajtu za komunikaciju, lako je kreirati prelepu stranicu za mobilne uređaje bez koda.  Kreira se sa jednim od tri predloška: tema (sa Veb segmentima za pokretanje informacija kao što su vesti i događaji), izlog (sa Veb segmentima za korišćenje fotografija ili slika koje pokazuju proizvod, tim ili događaj) ili prazno da biste kreirali sopstveni dizajn.

Kako da se premestite na lokacije za komunikaciju

Ne postoji 1:1 mapiranje između lokacija za objavljivanje i sajtova za komunikacije i nema automatskih načina za ažuriranje sajtova za objavljivanje na sajtovima za komunikacije. Savremena funkcija stranice podrazumevano nije omogućena na SharePoint Portal za objavljivanje. Kada budete spremni, preporučujemo da planirate i počnete da kreirate nove komunikacione lokacije po potrebi. Saznajte više o kreiranju lokacije za komunikaciju u sistemu SharePoint.

Stranice i Veb segmenti

Savremene stranice pružaju brz i lak način za pravljenje odziva na stranicama pomoću funkcionalnosti modernih Veb segmenata. Stranice su slične klasičnim stranicama Veb segmenta i stranicama za objavljivanje, ali su manje strukturirane i lakše kreiraju. Da biste saznali više o modernim stranicama, pogledajte članak Dodavanje stranice na sajt. Ako ne možete da kreirate modernu stranicu, administrator je možda isključio mogućnost da to uradi. Administratori mogu da vide da korisnici kreiraju moderne stranice lokacija za više informacija.

Razlike između klasičnih stranica i modernih stranica

Klasična stranica sa Veb segmentima Savremena stranica

Klasična stranica sa Veb segmentima sa leve, savremene stranice sa desne strane

Veb segmente Moderne stranice koriste moderne Veb segmente. Moderni Veb segmenti su dizajnirani tako da budu lakši za korišćenje, da budu brži i da dobro deluju. Pomoću modernih Veb segmenata nema potrebe da se koristi bilo koji kôd. Važno je da primetite da, iz bezbednosnih razloga, savremeni Veb segmenti ne omogućuju umetanje koda kao što je Jskript. Važno je i znati da se klasični Veb segmenti ne mogu koristiti na modernim stranicama, a moderni Veb segmenti ne mogu da se koriste na klasičnim stranicama (osim ako Developer ne napravi prilagođeni Veb segment koji je dizajniran da se koristi na klasičnoj stranici). Pored toga, ne postoji 1:1 mapiranje klasike na savremene Veb segmente, ali postoje Veb segmenti koji imaju slične namene. Da biste saznali više o svim modernim Veb segmentima, pogledajte članak Korišćenje Veb segmenata na SharePoint stranicama. Da biste videli koji moderni Veb segmenti imaju iste namene kao i neki najčešće korišćeni klasični Veb segmenti, pogledajte odeljak Classic i moderna iskustva Veb segmenta.

Za programere, SharePoint Framework omogućava izgradnju prilagođenih modernih Veb segmenata koji se prikazuju pravo u alatu Veb segment. SharePoint Framework omogućava i prilagođena proširenja i korišćenje Microsoft Graph API-ja.  Pored toga, Projektanti mogu da odjave SharePoint Starter komplet, gde ćete pronaći kao rešenje koje sadrži brojne Veb segmente, proširenja i druge komponente koje možete da koristite kao primer i inspiraciju za sopstvena prilagođavanja.

Mobilni je spreman  Za razliku od klasičnih stranica, moderne stranice (i u stvari sve savremene funkcije) su dizajnirane da budu odgovarajući i da deluju dobro na mobilnim uređajima. Preuzimanje SharePoint aplikacije za mobilne uređaje.

Raspored  Kada kreirate stranicu klasičnog Veb segmenta, odaberite raspored sa zonama Veb segmenata koje će se koristiti. Raspored se ne može promeniti posle činjenice. Raspored sa modernim stranicama je fleksibilan i može se promeniti u bilo kom trenutku.

Wiki stranice  Drugi tip stranice u sistemu SharePoint je wiki stranica. Ne postoji savremena traka za Wiki stranicu.

Kako se premešta na moderne stranice

U ovom trenutku ne postoji način da se klasična stranica promeni na modernu stranicu bez korišćenja programskog dodataka sa više koraka, što može dobro FUNKCIONISATI za IT administratori i programere. Ako niste nijedno od njih, preporučujemo da postepeno počnete da planirate i kreirate moderne stranice po potrebi.

Sajtovi čvorišta

Čvorišta su odličan način da se zajedno povezuju nekoliko lokacija pomoću istog Brenda i navigacije. Za razliku od kolekcija lokacija, čvorišta lokacije imaju stan, a ne hijerarhijsku strukturu. To im omogućava da budu fleksibilnije od klasičnih kolekcija lokacija. Da biste saznali sve o lokacijama čvorišta, pogledajte članak Šta je to SharePoint Hub sajt?

Razlike između lokacija čvorišta i kolekcija lokacija

Kolekcije lokacija su hijerarhijske i visoko strukturirane. Lokacije čvorišta imaju ravnu strukturu i fleksibilne su u smislu dodavanja i uklanjanja lokacija iz čvorišta. Za razliku od kolekcija lokacija, lokacije povezane sa lokacijom čvorišta mogu automatski da usvoje isti brend i temu kao lokaciju čvorišta. Povezane lokacije takođe imaju uobičajene navigacije i korisnici mogu da pretražuju sve povezane lokacije.

Kako da premestite kolekcije lokacija na lokacijske lokacije

Ne postoji 1:1 mapiranje između kolekcija lokacija i lokacija čvorišta, tako da ne možete automatski da premestite kolekciju lokacija na lokaciju čvorišta. Međutim, možete da kreirate lokacije čvorišta koje je jednom omogućio administrator. Zatim možete početi da postepeno premeštate lokacije u strukturu lokacije čvorišta. Više informacija potražite u članku Planiranje SharePoint sajtova čvorišta.

Microsoft Power automatizovanje

SharePoint tokovi posla i Microsoft Power automatizuju dizajnirani su za automatizovanje poslovnih procesa, kao što je usmeravanje dokumenata na odobravanje. Uz Microsoft Power Automatmate, to je lakše nego da se automatizujete procese bez velikim programerskih resursa. Da biste saznali više o Power automatskom sistemu, pogledajte Microsoft Power automatovu dokumentaciju.

Razlike između Microsoft Power Automatizmata i SharePoint toka posla

Microsoft Power automatizovanje je podrazumevano integrisano u SharePoint liste i moderno iskustvo u biblioteci. Samo izaberite stavku Automatizovanje na traci sa alatkama liste ili biblioteke. SharePoint tok posla, sa druge strane, kreiran je u programu SharePoint Designer ili Visual Studio.

Power automatizovanje omogućava integraciju u Microsoft 365, uključujući Outlook, Microsoft timove i još puno toga. Radnje možete da automatizujete i sa uslugama nezavisnih proizvođača kao što je DropBox i Twitter.

Power automatizovanje koristi obogaćeni, grafički interfejs koji olakšava Automatizovanje procesa i dizajniran je da radi dobro na mobilnim uređajima. SharePoint tok posla, takođe pruža automatizovane procese koji mogu zahtevati investiranje u programerske resurse. U ovom trenutku nisu dostupne sve SharePoint radnje toka posla u usluzi Power automatizovanje, ali se više dodaje tokom vremena.

Kako premestiti SharePoint tokovi posla u Microsoft Power Automatizmate

Ne postoji 1:1 mapiranje između SharePoint toka posla i Microsoft Power Automatmate. Preporučuje se planiranje i automatizovanje svih novih procesa pomoću Power Automatizivanja.

Nije neophodno premestiti sve postojeće SharePoint toka posla da biste odmah preuzeli Power automatizovanje. Međutim, možda ćete pronaći neke slučajeve gde automatski automatizovanje pruža bolje mogućnosti, više integracija i bolje performanse od SharePoint toka posla. Za te slučajeve, može da bude bitno da se istraћi da li kreiranje novog toka posla od početka pruža bolju vrednost od nastavka zavisnosti od postojećeg SharePoint toka posla.

Pretraga

Savremena pretraga je lična i rezultati koje vidite se razlikuju od onoga što drugi vide, čak i kada tražite iste reči. Videćete rezultate pre nego što počnete da kucate u polju za pretragu i rezultati se ažuriraju dok kucate. Saznajte više o tome šta ćete videti.

Možete da pronađete moderne okvire za pretragu na SharePoint stranici stranice za komunikacije i savremene lokacije tima. 

Polje za pretragu Search results

 Klasična polja za pretragu u okviru levo, moderno pretraživanje sa desne strane

Određene klasične funkcije pretrage se razlikuju ili nisu dostupne u modernoj pretrazi. Saznajte više o razlikama između klasičnih i modernih iskustava pretraga u sistemu SharePoint.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×