Zaštita OneDrive datoteka u ličnom trezoru

Lični trezor je zaštićena oblast u programu OneDrive gde možete da uskladištite najvažnije ili osetljive datoteke i fotografije bez zaštite prikladnosti pristupa bilo gde.

Vodimo vas kroz podešavanje ličnog trezora pomoću jakih metoda potvrde identiteta ili drugog koraka verifikacije identiteta, kao što su otisci prstiju, lice, PIN ili kôd koji vam je poslat putem e-pošte ili SMS-a. Datoteke zaključane u ličnom trezoru imaju dodatni sloj zaštite, koji ih čini bezbednijim u slučaju da neko pristupa vašem nalogu ili uređaju.

Pregledač ne podržava video zapis.

Važno: 

 • Lični trezor je dostupan za OneDrive i lične planove, koji nisu dostupni u programu OneDrive za preduzeća, odnosno za poslovne i školske naloge. Više informacija potražite u planovima ovde.

 • Lični trezor je dostupanOneDrive aplikacijama na vebu, aplikaciji za mobilne uređaje i sa Windows 10 računaru.

Lični trezor se automatski zaključava nakon perioda neaktivnosti, a zatim morate da ga otključate da biste ponovo prišli datotekama. Svi vaši dokumenti, fotografije i video zapisi u ličnom trezoru lako su pristupačni na sajtu onedrive.com, vašem računaru ili drugim podobnim uređajima.

Podešavanje OneDrive ličnog trezora

Lični trezor je specijalna fascikla u usluzi OneDrive koju štiti dodatni sloj bezbednosti. Moraćete da ga podesite zasebno na svakom uređaju na kojem želite da ga koristite.

 1. Kada prvi put vidite Lični trezor u usluzi OneDrive, videćete poruku u kojoj možete izabrati stavku Prvi koraci.

  Lični trezor – prvi koraci

  Ako ne vidite poruku ili ste je odbacili, idite u uslugu OneDrive i izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Pročitajte više o ličnom trezoru i izaberite stavkuDalje ili Nastavi (zavisi od uređaja).

 3. U dijalogu Verifikacija identiteta, verifikujte informacije o svom nalogu i zabeležite svoju adresu e-pošte u slučaju da vam bude potrebna u sledećem koraku. Zatim izaberite stavku Verifikuj.

  Napomena: U aplikaciji OneDrive za mobilne uređaje od vas će se tražiti da se prvo prijavite OneDrive pre nego što vidite sledeći ekran.

 4. Odaberite metod verifikacije. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

  Ako koristite tekstualnu poruku ili e-poštu, moraćete da pronađete tekstualnu poruku ili e-poruku i otkucate kôd koji vam je poslat.

  Napomena: Ako ne primite kôd, možda ćete morati da prilagodite informacije o nalogu. Na primer, proverite da li je broj mobilnog telefona popunjen za vaš nalog.

Otpremanje datoteka ili fascikli u lični trezor

Ako nemate pretplatu za pretplatu, Microsoft 365 Family ili Personal samo tri datoteke u ličnom trezoru. Ako imate pretplatu, možete da dodate koliko god datoteka želite (do ograničenja skladišta).

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

  Snimak ekrana fascikle „Lični trezor“ u usluzi OneDrive

 2. Ako se to od vas zatraži, prijavite se pomoću izabranog metoda verifikacije identiteta. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

 3. Izaberite stavku Otpremi.

 4. Izaberite datoteke koje želite da otpremite, a zatim izaberite stavku Otvori.

Saveti: 

 • Možete da koristite OneDrive aplikaciju za mobilne uređaje za skeniranje dokumenata, slikanje ili snimanje video zapisa, direktno u lični trezor, čuvajući ih van manje bezbednih područja na uređaju – kao što su snimci kamere. 

 • U pregledaču Google Chrome ili Microsoft Edge možete da otpremite fascikle pomoću opcije Fascikla u meniju Otpremanje, odnosno da prevučete fascikle na veb sajt.

Premeštanje datoteka u lični trezor

Datoteke koje se već nalaze u usluzi OneDrive možete da premestite u lični trezor.

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Ako se to od vas zatraži, prijavite se pomoću izabranog metoda verifikacije identiteta. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

 3. Izaberite stavku Premesti iz.

 4. Izaberite datoteke koje želite da premestite u lični trezor, a zatim izaberite stavku Premesti stavke (ili prevucite stavke u otvoreni lični trezor).

Napomena: Ako nemate Microsoft 365 Family ili Personal pretplatu, možete da dodate maksimalno tri datoteke u lični trezor. Ako imate pretplatu, možete da dodate koliko god datoteka želite (do ograničenja skladišta).

Otključavanje ličnog trezora

Iz bezbednosnih razloga, lični trezor se automatski zaključava kada ga ne koristite aktivno. Možete da promenite koliko dugo OneDrive čeka pre zaključavanja. Evo kako da ga otključate.

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Verifikujte identitet tako što ćete odabrati metod verifikacije. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

  Ako koristite tekstualnu poruku ili e-poštu, moraćete da pronađete poslatu tekstualnu poruku ili e-poruku i otkucate kôd koji vam je poslat.

  Lični trezor može da se otključa pomoću aplikacije Microsoft Authenticator. Aplikaciji nije potreban pristup internetu da bi generisala pristupni kôd.

Zaključavanje ličnog trezora

 Lični trezor možete da zaključate u bilo kom trenutku.

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Izaberite ikonu Opcije ličnog trezora, a zatim izaberite stavku Zaključaj.

  Snimak ekrana zaključavanja ličnog trezora u usluzi OneDrive

Onemogućavanje ličnog trezora

Onemogućavanje ličnog trezora trajno briše sve datoteke koje se nalaze u vašem ličnom trezoru u trenutku onemogućavanja. Kasnije nećete moći da oporavite ove datoteke.

 1. U usluzi OneDrive izaberite stavke Postavke Postavke: ažuriranje profila, instaliranje softvera i njegovo povezivanje sa oblakom > Opcije, a zatim izaberite stavku Lični trezor u levom oknu za navigaciju.

 2. Izaberite klizač Onemogući lični trezor da biste onemogućili lični trezor.

 3. Ako ste sigurni da želite da onemogućite lični trezor i izbrišete sve datoteke i fascikle u ličnom trezoru, izaberite stavku Onemogući.

 4. Budući da onemogućavanje ličnog trezora briše datoteke i da nećete moći da ih vratite u prethodno stanje, još jednom vas pitamo. Ako ste sigurni, ponovo izaberite stavku Onemogući.

Najčešća pitanja

Videćete ikonu ličnog trezora u fasciklama OneDrive ili kada kliknete na ikonu OneDrive zadataka.

 • Windows 10 (verzija 1903 ili novije verzije)

 • Android 6 (ili novija)

 • iOS 11,3 (ili novija)

 • Veb pregledač sa najnovijom verzijom Microsoft Edge, Chrome ili Firefox. Za dodatnu bezbednost, koristite pregledač u privatnom ili Incognito režimu.

Lični trezor je zaštićenu oblast u usluzi OneDrive kojoj možete da pristupite samo pomoću jakog metoda potvrde identiteta ili pomoću drugog koraka verifikacije identiteta, kao što su otisak prsta, lice, PIN kôd, kôd iz aplikacije Microsoft Authenticator ili kôd koji vam je poslat putem e-pošte ili SMS poruke.

Saznajte više o verifikaciji u dva koraka.

Pošto je Vaš lični trezor bezbedna fascikla, on se pojavljuje kao prečica u okviru liste datoteka, a ne liste fascikli:

Prečica za OneDrive lični trezor

Videćete ga na listi fascikli u mobilnoj aplikaciji.

Da biste obezbedili privatnost, stavke ličnog trezora se ne pojavljuju u rezultatima pretrage.

Da biste zaštitili, OneDrive lični trezor će se automatski zaključati posle određenog vremenskog perioda. To znači da će se zaustaviti pristup datotekama ili reprodukciji video zapisa iz ličnog trezora.

 • Lični trezor na vebu će se zaključati nakon 20 minuta neaktivnosti.

 • Lični trezor će se na radnoj površini zaključati nakon 20 minuta neaktivnosti, ali to možete da promenite tako što ćete otvoriti OneDrive Postavke > Nalog > lični trezor i izabrati drugo trajanje

 • Na mobilnom uređaju lični trezor će se zaključati nakon 3 minuta neaktivnosti, ali to možete da promenite tako što ćete izabrati stavke Ja >Postavke> Lični trezor > Automatsko zaključavanje ili Neaktivnost zaključavanje i izabrati neko drugo trajanje.

Da (podleže normalnim ograničenjima OneDrive tipova datoteka). Lični trezor jednostavno predstavlja mesto u usluzi OneDrive sa dodatnim slojem bezbednosti.

Napomena: Svesni smo problema pri kojem stari Word dokumenti (npr. imedatoteke.doc) ne mogu da se otvore iz ličnog trezora. Word dokumenti sačuvani u najnovijem formatu su u redu.

Ne. Treba da premestite datoteku iz ličnog trezora da biste je delili. 

Ako nemate pretplatu na Microsoft 365 Familylično, možete da dodate samo tri datoteke u lični trezor. Ako imate pretplatu, možete da dodate koliko god datoteka želite (do ograničenja skladišta).

Mobilni uređaji i OneDrive.com: Datoteke izbrisane iz ličnog trezora neće se videti u korpi za otpatke ako lični trezor nije otključan. Kada se lični trezor otključa, datoteke u korpi za otpatke će postati vidljive.

Windows 10: Datoteke izbrisane iz ličnog trezora pomoću računara trajno se brišu i neće se videti u vašoj korpi za otpatke. Međutim, datoteke možete da pronađete u OneDrive.com korpi za otpatke dok god su datoteke već otpremljene u OneDrive.

Ne. Onemogućavanje ličnog trezora trajno briše sve datoteke koje se nalaze u vašem ličnom trezoru u trenutku onemogućavanja.

Verifikacija u dva koraka je obavezna za dobijanje pristupa ličnom trezoru.

U ovom trenutku, lični trezor u operativnom sistemu Windows 10 ne štiti imena ili heševe datoteka u ličnom trezoru kada je trezor zaključan. OneDrive tim je svestan tog ograničenja i posvećeni smo tome da produžimo zaštitu tih atributa u budućem ažuriranju.

Kada je datoteka u ličnom trezoru u Windows aplikaciji otvorena, ime datoteke se može pojaviti na najnovijoj listi te aplikacije i na drugim lokacijama u operativnom sistemu Windows. Razmotrite otvaranje datoteka u ličnom trezoru na OneDrive.com da biste izbegli ovo ponašanje. 

Verifikacija u dva koraka korporacije Microsoft vam pomaže da se zaštitite tako što otežava da se neko drugi prijavi na vaš Microsoft nalog. Ona koristi dva različita oblika identiteta: lozinku i način kontaktiranja. Čak i ako neko drugi pronađe vašu lozinku, biće zaustavljen ako nema pristup vašim bezbednosnim informacijama. Ako uključite verifikaciju u dva koraka, dobijate bezbednosni kôd za e-poštu, telefon ili aplikaciju za autorizovanje svaki put kada se prijavite na uređaj koji niste naznačili kao pouzdan . Verifikacija u dva koraka se primenjuje na sve aplikacije koje zahtevaju prijavljivanje uz Microsoft nalog. To može da bude mnogo neodoiranja za neke korisnike.

Lični trezor nudi nizak protok i brz pristup oblasti OneDrive koji ima dodatni sloj bezbednosti za najvažnije datoteke. Više informacija potražite u: kako se koristi verifikacija u dva koraka. 

Ako već imate verifikaciju u dva koraka na Microsoft nalogu, lični trezor dodaje još nekoliko bezbednosnih prednosti, uključujući:

 • Datoteke u datotekama ličnog trezora se šifruju pomoću funkcije BitLocker kada se koriste lokalno na Windows 10 računaru

 • Datoteke u ličnom trezoru se ne skladište nezaštićeno niti kešira na računaru, uređaju ili u pregledaču

 • Deljenje datoteka u ličnom trezoru je blokirano, što znači da slučajno ne možete da delite datoteku iz ličnog trezora

 • Lični trezor se automatski zaključava nakon zadatog broja minuta (interval automatskog zaključavanja se menja u strane uređaja i možete ga podesiti)

Uređivanje Kancelarija dokumentima (Word, PowerPoint, Excel itd.) u ličnom trezoru podržano je samo na računaru ili vebu.

U aplikaciji za mobilne uređaje možete da prikazujete dokumente, ali treba da premestite dokument iz ličnog trezora da biste ga uredili.

Neki klijenti će možda videti da fascikla "Lični trezor" prikazuje tekst na pogrešnom jeziku. Do toga OneDrive razlika između jezičkih postavki računara i postavki računara.

Počeli smo da primenemo ispravku, ali odmah su dostupna dva zaošnjenja:

 1. Promenite jezičke postavke profila Microsoft naloga tako da se podudaraju sa jezičkim postavkama računara( Pokrenite> Postavke > Jezik prikaza).

 2. Preimenovanje fascikle ličnog trezora:

  1. Prijavite se na OneDrive.com.

  2. Otključavanje fascikle "Lični trezor".

  3. Odaberite stavku Preimenuj sa gornje trake sa menijima. To će sinhronizovati jezičke postavke.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Na mreži

Pronađite pomoć na mreži
Pogledajte još stranica podrške za OneDrive i OneDrive za posao ili školu.
Za OneDrive mobilnu aplikaciju, pogledajte Rešavanje problema sa OneDrive mobilnom aplikacijom..

OneDriveAdministratori takođe mogu da pogledaju OneDrive Tech zajednicu, Pomoć za OneDrive za administratore.

Ikona "Podrška e-poštom"

Podrška putem e-pošte
Ako Vam je i dalje potrebna pomoć, protresite svoj mobilni uređaj dok ste u OneDrive aplikaciji ili pošaljite e-poruku OneDrive timu za podršku. Da biste se obratili OneDrive podršci sa PC ili Mac računara, kliknite na OneDrive ikonu na sistemskoj traci poslova ili traci sa menijima, zatim izaberite stavke Više > Pošalji povratne informacije > Nešto mi se ne dopada.

OneDriveAdministratori mogu da se obrate podršci za Microsoft 365 za preduzeća.

Forumi Office 365 zajednice

Imate povratne informacije?
OneDrive UserVoice je mesto za predloge funkcija koje želite da dodamo u OneDrive. Iako ne možemo da garantujemo određene funkcije ili termine, odgovorićemo na svaki predlog sa najmanje 500 glasova.

Idite na OneDrive UserVoice.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×