Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Zaštita OneDrive datoteka u ličnom trezoru

Lični trezor je zaštićena oblast u OneDrive gde možete da uskladištite najvažnije ili osetljive datoteke i fotografije bez pretplaćivanja pogodnosti pristupa sa bilo kog mesta.

Vodimo vas kroz podešavanje ličnog trezora pomoću jakih metoda potvrde identiteta ili drugog koraka verifikacije identiteta, kao što su otisci prstiju, lice, PIN ili kôd koji vam je poslat putem e-pošte ili SMS-a. Datoteke zaključane u ličnom trezoru imaju dodatni sloj zaštite, koji ih čini bezbednijim u slučaju da neko pristupa vašem nalogu ili uređaju.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Važno: 

 • Lični trezor je dostupan za OneDrive kućne i lične planove, koji nisu dostupni u usluzi OneDrive za preduzeća, odnosno za poslovne i školske naloge. Više informacija potražite u članku Planovi ovde.

 • Lični trezor je dostupanOneDrive na vebu, aplikaciji za mobilne uređaje i sa Windows 10 računara.

Lični trezor se automatski zaključava nakon perioda neaktivnosti, a zatim morate da ga otključate da biste ponovo pristupali datotekama. Svi vaši dokumenti, fotografije i video zapisi u ličnom trezoru lako su pristupačni na sajtu onedrive.com, vašem računaru ili drugim podobnim uređajima.

Podešavanje OneDrive ličnog trezora

Lični trezor je specijalna fascikla u usluzi OneDrive koju štiti dodatni sloj bezbednosti. Moraćete da ga podesite zasebno na svakom uređaju na kojem želite da ga koristite.

 1. Kada prvi put vidite Lični trezor u usluzi OneDrive, videćete poruku u kojoj možete izabrati stavku Prvi koraci.

  Lični trezor – prvi koraci

  Ako ne vidite poruku ili ste je odbacili, idite u uslugu OneDrive i izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Pročitajte više o ličnom trezoru i kliknite na dugme Dalje ili Nastavi (On se razlikuje u zavisnosti od uređaja).

 3. U dijalogu Verifikacija identiteta, verifikujte informacije o svom nalogu i zabeležite svoju adresu e-pošte u slučaju da vam bude potrebna u sledećem koraku. Zatim izaberite stavku Verifikuj.

  Napomena: U aplikaciji OneDrive za mobilne uređaje od vas će se tražiti da se prvo prijavite na OneDrive pre nego što vidite sledeći ekran.

 4. Odaberite metod verifikacije. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

  Ako koristite tekstualnu poruku ili e-poštu, moraćete da pronađete tekstualnu poruku ili e-poruku i otkucate kôd koji vam je poslat.

  Napomena: Ako ne primite kôd, možda ćete morati da prilagodite informacije o nalogu. Na primer, uverite se da je broj mobilnog telefona popunjen za vaš nalog.

Otpremanje datoteka ili fascikli u lični trezor

Ako nemate pretplatu na Microsoft 365 Family ili Personal, u lični trezor možete da dodate samo tri datoteke. Ako imate pretplatu, možete da dodate koliko god datoteka želite (do ograničenja skladišta).

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

  Snimak ekrana fascikle „Lični trezor“ u usluzi OneDrive

 2. Ako se to od vas zatraži, prijavite se pomoću izabranog metoda verifikacije identiteta. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

 3. Izaberite stavku Otpremi.

 4. Izaberite datoteke koje želite da otpremite, a zatim izaberite stavku Otvori.

Saveti: 

 • Možete da koristite OneDrive aplikaciju za mobilne uređaje za skeniranje dokumenata, slikanje ili snimanje video zapisa, direktno u lični trezor, čuvajući ih van manje bezbednih područja na uređaju – kao što su snimci kamere. 

 • U pregledaču Google Chrome ili Microsoft Edge možete da otpremite fascikle pomoću opcije Fascikla u meniju Otpremanje, odnosno da prevučete fascikle na veb sajt.

Premeštanje datoteka u lični trezor

Datoteke koje se već nalaze u usluzi OneDrive možete da premestite u lični trezor.

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Ako se to od vas zatraži, prijavite se pomoću izabranog metoda verifikacije identiteta. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

 3. Izaberite stavku Premesti iz.

 4. Izaberite datoteke koje želite da premestite u lični trezor, a zatim izaberite stavku Premesti stavke (ili prevucite stavke u otvoreni lični trezor).

Napomena: Ako nemate Microsoft 365 Family ili Personal pretplatu, možete da dodate maksimalno tri datoteke u lični trezor. Ako imate pretplatu, možete da dodate koliko god datoteka želite (do ograničenja skladišta).

Otključavanje ličnog trezora

Iz bezbednosnih razloga, lični trezor se automatski zaključava kada ga ne koristite aktivno. Možete da promenite koliko dugo OneDrive čeka pre zaključavanja. Evo kako da ga otključate.

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Verifikujte identitet tako što ćete odabrati metod verifikacije. Na primer, izaberite stavku Tekstualna poruka i pratite uputstva da biste sebi poslali tekstualnu poruku na telefon.

  Ako koristite tekstualnu poruku ili e-poštu, moraćete da pronađete poslatu tekstualnu poruku ili e-poruku i otkucate kôd koji vam je poslat.

  Lični trezor može da se otključa pomoću aplikacije Microsoft Authenticator. Aplikaciji nije potreban pristup internetu da bi generisala pristupni kôd.

Zaključavanje ličnog trezora

 Lični trezor možete da zaključate u bilo kom trenutku.

 1. U usluzi OneDrive izaberite fasciklu Lični trezor.

 2. Izaberite ikonu Opcije ličnog trezora, a zatim izaberite stavku Zaključaj.

  Snimak ekrana zaključavanja ličnog trezora u usluzi OneDrive

Onemogućavanje ličnog trezora

Onemogućavanje ličnog trezora trajno briše sve datoteke koje se nalaze u vašem ličnom trezoru u trenutku onemogućavanja. Kasnije nećete moći da oporavite ove datoteke.

 1. U usluzi OneDrive izaberite stavke Postavke Postavke: ažuriranje profila, instaliranje softvera i njegovo povezivanje sa oblakom > Opcije, a zatim izaberite stavku Lični trezor u levom oknu za navigaciju.

 2. Izaberite klizač Onemogući lični trezor da biste onemogućili lični trezor.

 3. Ako ste sigurni da želite da onemogućite lični trezor i izbrišete sve datoteke i fascikle u ličnom trezoru, izaberite stavku Onemogući.

 4. Budući da onemogućavanje ličnog trezora briše datoteke i da nećete moći da ih vratite u prethodno stanje, još jednom vas pitamo. Ako ste sigurni, ponovo izaberite stavku Onemogući.

Najčešća pitanja

Videćete ikonu Lično trezor u fasciklama OneDrive ili kada kliknete na ikonu OneDrive traci zadataka.

 • Windows 10 (verzija 1903 ili novije verzije)

 • Android 6 (ili novija)

 • iOS 11,3 (ili novija)

 • Veb pregledač sa najnovijom verzijom Microsoft Edge, Chrome ili Firefox. Za dodatnu bezbednost, koristite pregledač u privatnom ili Incognito režimu.

Lični trezor je zaštićenu oblast u usluzi OneDrive kojoj možete da pristupite samo pomoću jakog metoda potvrde identiteta ili pomoću drugog koraka verifikacije identiteta, kao što su otisak prsta, lice, PIN kôd, kôd iz aplikacije Microsoft Authenticator ili kôd koji vam je poslat putem e-pošte ili SMS poruke.

Saznajte više o verifikaciji u dva koraka.

Pošto je Vaš lični trezor bezbedna fascikla, on se pojavljuje kao prečica u okviru liste datoteka, a ne liste fascikli:

Prečica za OneDrive lični trezor

Videćete ga na listi fascikli u mobilnoj aplikaciji.

Da biste obezbedili privatnost, stavke ličnog trezora se ne pojavljuju u rezultatima pretrage.

Radi vaše zaštite, OneDrive lični trezor će se automatski zaključati nakon određenog vremenskog perioda. To znači da će se zaustaviti pristup datotekama ili reprodukovanju video zapisa iz ličnog trezora.

Lični trezor će se zaključati nakon 20 minuta neaktivnosti na vebu.

 1. Otvorite OneDrive postavke (izaberite ikonu OneDrive oblaka na sistemskoj traci poslova, a zatim izaberite ikonu Pomoć i postavke usluge OneDrive, a zatim izaberite stavkuPostavke.)

 2. Idite na karticu Nalog.

 3. U okviru stavke Lični trezor izaberite vreme čekanja na zaključavanje.

Lični trezor će se zaključati nakon 3 minuta neaktivnosti, ali to možete da promenite tako što ćete izabrati stavke Ja> Postavke > Lični trezor > Automatsko zaključavanje ili Neaktivnost zaključavanje i izabrati drugo trajanje.

Da (podleže normalnim ograničenjima OneDrive tipova datoteka). Lični trezor jednostavno predstavlja mesto u usluzi OneDrive sa dodatnim slojem bezbednosti.

Napomena: Svesni smo problema pri kojem stari Word dokumenti (npr. imedatoteke.doc) ne mogu da se otvore iz ličnog trezora. Word dokumenti sačuvani u najnovijem formatu su u redu.

Ne. Treba da premestite datoteku iz ličnog trezora da biste je delili. 

Ako nemate pretplatu na "Microsoft 365 Family", možete da dodate najviše tri datoteke u lični trezor. Ako imate pretplatu, možete da dodate koliko god datoteka želite (do ograničenja skladišta).

Mobilni uređaji i OneDrive.com: Datoteke izbrisane iz ličnog trezora neće se videti u korpi za otpatke ako lični trezor nije otključan. Kada se lični trezor otključa, datoteke u korpi za otpatke će postati vidljive.

Windows 10: Datoteke izbrisane iz ličnog trezora pomoću računara trajno se brišu i neće se videti u vašoj korpi za otpatke. Međutim, datoteke možete da pronađete u OneDrive.com korpi za otpatke dok god su datoteke već otpremljene u OneDrive.

Ne. Onemogućavanje ličnog trezora trajno briše sve datoteke koje se nalaze u vašem ličnom trezoru u trenutku onemogućavanja.

Verifikacija u dva koraka je obavezna za dobijanje pristupa ličnom trezoru.

U ovom trenutku, lični trezor u operativnom sistemu Windows 10 ne štiti imena ili heševe datoteka u ličnom trezoru kada je trezor zaključan. OneDrive tim je svestan tog ograničenja i posvećeni smo tome da produžimo zaštitu tih atributa u budućem ažuriranju.

Kada je datoteka u ličnom trezoru u Windows aplikaciji otvorena, ime datoteke se može pojaviti na najnovijoj listi te aplikacije i na drugim lokacijama u operativnom sistemu Windows. Razmotrite otvaranje datoteka u ličnom trezoru na OneDrive.com da biste izbegli ovo ponašanje. 

Verifikacija u dva koraka korporacije Microsoft pomaže vam da se zaštitite tako što otežava nekome da se prijavi na vaš Microsoft nalog. Ona koristi dva različita oblika identiteta: lozinku i način kontaktiranja. Čak i ako neko drugi pronađe vašu lozinku, biće zaustavljen ako nema pristup vašim bezbednosnim informacijama. Ako uključite verifikaciju u dva koraka, dobijaćete bezbednosni kôd za e-poštu, telefon ili aplikaciju za autorizovanje svaki put kada se prijavite na uređaj koji niste naveli kao pouzdan. Verifikacija u dva koraka primenjuje se na sve aplikacije koje zahtevaju prijavljivanje pomoću Microsoft naloga. To može biti dosta trenja za neke korisnike.

Lični trezor nudi nizak trenje i brz pristup oblasti usluge OneDrive koja ima dodatni sloj bezbednosti za najvažnije datoteke. Više informacija potražite u članku: kako se koristi verifikacija u dva koraka

Ako već imate verifikaciju u dva koraka na Microsoft nalogu, lični trezor dodaje još nekoliko bezbednosnih pogodnosti, uključujući:

 • Datoteke u datotekama ličnog trezora se šifruju pomoću funkcije BitLocker kada se koriste lokalno na Windows 10 računaru

 • Datoteke u ličnom trezoru ne skladište se nezaštićeno niti keširane na računaru, uređaju ili u pregledaču

 • Deljenje datoteka u ličnom trezoru je blokirano, što znači da ne možete slučajno da delite datoteku iz ličnog trezora

 • Lični trezor se automatski zaključava nakon određenog broja minuta (interval automatskog zaključavanja se razlikuje u zavisnosti od uređaja i možete da ga podesite)

Uređivanje Office dokumenata (Word, PowerPoint, Excel itd.) u ličnom trezoru podržano je samo na računaru ili vebu.

U aplikaciji za mobilne uređaje možete da prikazujete dokumente, ali morate da premestite dokument iz ličnog trezora da biste ga uredili.

Neki klijenti će možda videti da njihova fascikla ličnog trezora prikazuje tekst na pogrešnom jeziku. Do toga dolazi zbog razlike između jezičkih postavki usluge OneDrive i postavki jezika na računaru.

Počeli smo da primenjujemo ispravku, ali odmah su dostupna dva privremena rešenja:

 1. Promenite jezičke postavke profila Microsoft naloga tako da se podudaraju sa jezičkim postavkama računara (> postavke > jezik prikaza).

 2. Preimenujte fasciklu ličnog trezora:

  1. Prijavite se u OneDrive.com.

  2. Otključajte fasciklu Ličnog trezora .

  3. Odaberite stavku Preimenuj sa gornje trake sa menijima. Ovo će sinhronizovati jezičke postavke.

Na računaru su sličice skrivene zbog privatnosti.

U veb pregledaču i mobilnom uređaju su vidljive sličice.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Ikona „Obratite se podršci“

Obratite se podršci
Za pomoć u vezi sa Microsoft nalogom i pretplatama posetite Pomoć za nalog i naplatu.

Za tehničku podršku idite na Obratite se Microsoft podršci, unesite problem i izaberite stavku Pronalaženje pomoći. Ako vam je i dalje potrebna pomoć, izaberite stavku Obratite se podršci da biste se usmerili na najbolju opciju podrške.

Poslovni ili školski bedž

Administratori
Administratori treba da pogledaju Pomoć za OneDrive administratore, OneDrive tehnička zajednica ili da se obrateMicrosoft 365 podršci za preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

PRIDRUŽITE SE MICROSOFT 365 INSAJDERIMA >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×