Srodne teme
×
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Događaji nivoa 1, poznati i kao događaji visokog profila ili gradske većnice, obično emituju sadržaj velikom broju korisnika, često sa visokim vrednostima produkcije kao što su više video i audio izvora i namenski tim događaja.

Microsoft Teams je efikasna alatka za ove događaje, u kombinaciji sa odgovarajućim planiranje, probnom i možda dodatnim hardverom ili softverom.

Ako ste koristili emitovanje Skype sastanak emitovanje

Možda ste u prošlosti pokrenuli 1. nivo događaja pomoću Skype sastanak Emitovanje. Ako je to slučaj, može biti korisno da razmislite o tome šta se promenilo sa događajima uživo u usluzi Teams.

Pokretanje događaja uživo u usluzi Teams slično je Skype sastanak emitovanje, ali sa nekim novim mogućnostima:

 • Deljenje ekrana

 • Direktni konektor za kodiranje

 • Emitovanje u uslugama Teams, Yammer i Microsoft Stream

 • Podešavanje i proizvodnja direktno iz aplikacije Teams

Još nije moguće dodati anketu ili izmeriti sentiment publike u događajima uživo. Slična funkcija stiže uskoro.

Za detaljan uvod u događaje uživo u usluzi Microsoft 365, pročitajte događaje uživo u usluzi Microsoft 365 u uslugama Yammer, Microsoft Teams i Microsoft Stream (pregled).

Osnove striminga uživo

Pre nego što zaronite u preporučene prakse, hajde da pregledamo glavne komponente uključene u strimovanje uživo i kako su povezane sa događajima uživo u usluzi Teams.

Dijagram toka koji ilustruje proces emitovanja u kojem se sadržaj razvija, mešovito, kodira, strimuje, šalje putem mreže za isporuku sadržaja (CDN), a zatim se reprodukuje.

Počinjete sa sadržajem koji želite da delite sa publikom. Ovo je verovatno kombinacija:

 • Video zapis uživo

 • Unapred snimljeni video

 • Deljenje ekrana

 • Udaljeni izlagači

U zavisnosti od toga koji (ako postoji) dodatni hardver koji koristite, Teams će se možda koristiti za pružanje mogućnosti mešanja i kodiranje; ili samo kontrolišite emitovanje koje se proizvodi pomoću spoljne aplikacije ili uređaja.

Zatim će vaš događaj biti strimovan putem Microsoft Stream, koristeći Azure Media Services kao pozadinu.

Zatim će sadržaj ići kroz mrežu za isporuku sadržaja (CDN), Azure u ovom slučaju, koja može da se integriše sa optimizovanjem nezavisnih proizvođača kako bi se smanjio propusni opseg za velike lokacije.

Na kraju, učesnici će gledati vaš sadržaj u usluzi Teams.

Produkcije u usluzi Teams u nasmeranju na spoljnu aplikaciju ili uređaj

Možete da koristite Teams za proizvodjenje i mešanje sadržaja. Iz perspektive producenta, događaji uživo koji se proizvode u usluzi Teams izgledaju i rade na sličan način kao standardni video sastanak – osim što producent bira koji se video i izvor sadržaja koristi kao feed uživo. Događaji za brzi početak mogu da dozvole učesnicima da budu anonimni ili da zahtevaju potvrdu identiteta.

Događaji uživo dobijeni pomoću spoljne aplikacije ili uređaja uzimaju unapred mešoviti unos iz hardvera ili softverskog kodiranja. Nije moguće mešati dodatne izvore sadržaja sa događajem spoljnog kodatora, ali omogućava producentima da koriste sve mogućnosti mešanja u postojećem sistemu. Kodiranje šalje sadržaj direktno usluzi Teams putem RTMP standarda, standarda u industriji koji je široko podržan. Događaji koji su proizvedeni izvan usluge Teams donose se u Teams pomoću aplikacije Microsoft Steam, što znači da učesnici moraju da potvrde identitet i ne mogu biti anonimni.

Dodatne informacije o mogućnostima oba tipa događaja potražite u članku Planiranje Teams događaja uživo.

Hibridni pristup je pravljenje događaja proizvedenog u usluzi Teams i uključivanje unosa iz spoljnog kodiranja kao jednog od izvora video zapisa. Događaji proizvedni u usluzi Teams ne mogu da koriste RTMP metod ingescije, tako da to treba postići putem HDMI uređaja za hvatanje. To nudi dodatnu fleksibilnost, jer to znači da producent može da koristi profesionalnu radnu površinu za mešanje za glavni feed sadržaja, ali da i dalje koristi Teams za dodavanje udaljenih izlagača koji se pridružuju pomoću standardne veb kamere, na primer. To takođe znači da događaji mogu biti anonimni. Tako je Microsoft Future Dekoded Live proizvedena 2018. godine.

Korišćenje kamera na oceni studija sa uređajem za hvatanje hardvera ili koderom

Iako je moguće koristiti jednu ili više veb kamera za događaje nivoa 1 – kao što biste to koristili za standardni video poziv ili sastanak – mnogi producenti više vole da koriste profesionalnu kameru ili unos iz stola za mešanje.

Događaj uživo može da koristi bilo koji izvor video zapisa koji se pojavljuje kao Teams veb kamera u operativnom sistemu Windows i bilo koji Windows izvor zvuka.

 • Možete da koristite kamere za ocenjivanje studija ili mešavinu stola koja prikazuje izlazni sadržaj kao HDMI ili SDI ako se sadržaj unosi pomoću kartice za hvatanje ili dongle. Kartice proširenja hardvera dostupne su od nekoliko proizvođača koji mogu da se uklope u stoni računar koji se koristi za emitovanje. Odnosno postoji nekoliko hardverskih dongla koji mogu da prihvate HDMI ili SDI unos i konvertuju se u USB vezu, koja se pojavljuje u operativnom sistemu Windows kao standardna USB veb kamera. Ovaj izvor snimka možete da izaberete u postavkama sastanka. Ako vaš uređaj može da se koristi u standardnom Teams video pozivu, može da se koristi u Teams događaju uživo.

 • Ako vaš HDMI ili SDI tok šalje zvuk zajedno sa video zapisom, izaberite isti upravljački program za veb kameru kao izvor mikrofona u postavkama sastanka.

 • Možete da koristite nekoliko hardverskih uređaja za hvatanje, po jedan na svakom računaru koji se koristi za emitovanje i da se menjate između snimaka kamere tako što ćete izabrati aktivni video za emitovanje u usluzi Teams (Slika 1).

 • Osim toga, ako događaj proizvodi produkcijske kuće ili specijalizovano lokalno odeljenje, možda već imaju HDMI feed iz mešajućeg stola ili druge opreme, koja ima zajedno pomešane snimke sa nekoliko kamera i audio izvora. U ovom slučaju, jedan izvor u usluzi Teams će biti dovoljan – bilo da se uđe u događaj koji se proizvodi u usluzi Teams putem kartice za hvatanje ili dongle; ili direktno putem RTMP-a u događaju proizvedenog pomoću spoljne aplikacije ili uređaja (slika 2).

Slika 1 – Produkcija događaja uživo pomoću usluge Teams

Dijagram toka koji ilustruje kako da napravite događaj uživo pomoću spoljne aplikacije ili uređaja.

Slika 2 – Produkcija događaja uživo pomoću spoljnih uređaja za emitovanje

Dodavanje deljenja ekrana i prethodno snimljenog video zapisa

Iako je moguće prebaciti aktivni izvor video zapisa unutar usluge Teams tokom događaja uživo, sa više izvora video i zvuka, možda će vam biti lakše da koristite radni sto za mešanje vida i ubacite jedan unapred mešoviti feed u događaj. Takođe ima prednost zahtevanja manje uređaja za hvatanje i prezentacije računara.

Dodavanje grafike na ekranu, ponekad poznato kao niži treci, može da pruži publici korisne informacije o osobi koja govori, a često je to znak visokokvalitetnih produkcija.

Mnogi radni stoovi za mešanje na nivou unosa podržavaju alfa ključ (poznat i kao hrom-ključ) da bi se preklapala sa jednom slikom preko druge tako što sprečava pojavljivanje određene boje. To može biti korisno za dodavanje natpisa i grafike.

Jedan pristup je da dodate natpise i grafike u PowerPoint niz sa plavom ili zelenom pozadinom (po potrebom mešaoca vida), a zatim koristite efekat mešaoca vida alfa ključa da biste preklopili ove grafike na izvor kamere. PowerPoint možete da koristite za animiranje grafike na ekranu i van toga.

Upravljanje udaljenim sobama i nadzornikom

Imajte na umu da će učesnici posmatrati događaj sa odlaganjem od oko 20 do 30 sekundi. To neće biti problem za osobe koje gledaju pojedinačno na svojim uređajima, ali to ima implikacije ako emitovanje strimujete u auditorijum koji uključuje udaljene izlagače.

Sobe koje sadrže i učesnike i udaljene izlagače moraće da prime feed sastanka u realnom vremenu putem usluge Teams, a ne da gledaju vremenski odloženo emitovanje kao učesnik. Stoga bi trebalo da se pridružite sobama koje sadrže udaljene izlagače kao izlagači u usluzi Teams.

Ako je moguće, dodajte udaljenu sobu kao izlagača, a ne producenta. To pojednostavljuje aplikaciju Teams i olakšava uvećavanje sadržaja emitovanja za prikaz na velikom ekranu. Ako sakrijete Windows traku zadataka, možete da uvećate sadržaj tako da skoro popuni ekran – osim naslovne trake usluge Teams – koju nije moguće ukloniti.  Imajte na umu da će izlagači na uređaju videti sve video izvore , kao što je običan Sastanak u usluzi Teams, a ne samo izabrani video ili sadržaj koji se emituju.  Zbog toga bi trebalo da vežbate podešavanje udaljene sobe sa brojem izlagača i izvora koje očekujete da koristite tokom događaja kako biste bili sigurni da ćete razumeti prikaz koji će ovi izlagači videti.

Prisutni u događaju uživo u usluzi Teams prikazuje razlike između producenata i izlagača i pomoći će vam da isplanirate koja je odgovarajuća uloga za dodeljivanje svakom članu tima događaja.

Pažljivo isprobajte zvuk u daljinskom auditorijumu, naročito proveravanje nepoželjnog eha. Ako je moguće, koristite istu Teams aplikaciju za reprodukovanje zvuka u sobi i snimanje zvuka iz sobe. To će omogućiti usluzi Teams da efikasno koristi podrazumevano otkazivanje buke i proizvede "čistu mešavinu" zvuka sobe.

Učinite emitovanje otpornim na umrežavanje ili otkazivanja hardvera

Proverite najbolje prakse u vezi sa većim brojem uređaja i više članova tima događaja koji mogu da nastave da kontrolišu emitovanje ako uređaj ili mreža ne uspeju. Ovi dodatni koraci mogu biti korisni:

 • Ako koristite uređaj za hvatanje video zapisa, razmotrite korišćenje HDMI ili SDI razdelnika za dupliranje izlaza, a zatim unesite video zasebno pomoću dva uređaja za hvatanje na dva računara. To obezbeđuje otpornost na više tačaka.

 • Razmotrite korišćenje različitih mreža na rezervnim kopijama uređaja, na primer mobilnu vezu velike brzine pored žične ili bežične mreže preduzeća.

 • Razmotrite korišćenje funkcija nadgledanja u realnom vremenu koje su dostupne iz usluge Hive Insights tokom emitovanja da biste proverili broj učesnika i nivoe kvaliteta protoka.

 • Ne zaboravite da se, čak i ako neki učesnici ne uspeju da uspešno gledaju emitovanje uživo zbog problema sa umrežavanjem na svojoj lokaciji, snima i može da se gleda na zahtev kada se nalazi na lokaciji sa boljim povezivanjem.

Konačne misli

Za razliku od Skype sastanak emitovanja – i nasuprot tipičnom Teams sastanku – trenutno nije moguće dodati dodatne izlagače u emitovanje kada se emitovanje pokrene. Zato se uverite da su svi izlagači dodati pre nego što započnete emitovanje. Ne zaboravite da uključite udaljene izlagače i mašine za rezervne kopije ako ih koristite.

Primamljivo je da unapred započnete emitovanje da biste uvereni da je emitovanje ispravno započelo. Ovo je savet koji obično dajemo, uključujući i najbolje prakse za produkciju Teams Live događaja.  Ali ne postoji način da se "skrati" emitovanje, tako da će ljudi koji gledaju snimak morati da gledaju ili preskoče bilo koje mrtvo vreme. Ovo je u paru sa osećajem događaja visokog kvaliteta nivoa 1 koji obično počinje i završava se tačno na vreme. Pod pretpostavkom da se prate druga uputstva – oko adekvatne pripreme, probe i učinite emitovanje otpornim na neuspeh – trebalo bi da ste uvereni u pokretanje emitovanja na vreme, a ne ranije.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×